Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Η Κίνα προειδοποιεί για στρατιωτική απάντηση στο ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν.

 


Το Πεκίνο φέρεται να είπε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν θα μπορούσε να προκαλέσει σθεναρή αντίδραση

Η Κίνα φέρεται να αύξησε το διακύβευμα στη διαμάχη της με την Ουάσινγκτον για το προγραμματισμένο ταξίδι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι μπορεί να αντιδράσει στρατιωτικά εάν η Δημοκρατική της Καλιφόρνιας πραγματοποιήσει την επίσκεψη.

Οι τελευταίες προειδοποιήσεις έγιναν κατ’ ιδίαν σε μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή, επικαλούμενοι έξι μη κατονομαζόμενους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Η δήλωση ήταν σημαντικά ισχυρότερη από τις προειδοποιήσεις που έχουν δώσει Κινέζοι αξιωματούχοι στο παρελθόν για αμφιλεγόμενες ενέργειες ή πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Ταϊβάν.

Η Πελόζι φέρεται να έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ταϊπέι τον επόμενο μήνα, σε αυτό που θα είναι το πρώτο ταξίδι ενός προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην αποσχισθείσα δημοκρατία από το 1997. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι το ταξίδι της Pelosi θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. «Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθήσουν τον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Όλες οι επακόλουθες συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά».

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης υποστηρίξει ότι μια επίσκεψη στην Ταϊπέι από έναν τόσο υψηλόβαθμο εκπρόσωπο – ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Πελόζι θα ήταν η επόμενη στη σειρά για το Οβάλ Γραφείο, εάν ούτε ο πρόεδρος ούτε ο αντιπρόεδρος ήταν σε θέση να υπηρετήσουν – θα παραβίαζε την πολιτική «Μία Κίνα» των ΗΠΑ, βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει την αξίωση του Πεκίνου για κυριαρχία επί της Ταϊβάν. Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν επανέλαβε τον όρκο του Πεκίνου να λάβει «ισχυρά αντίμετρα», προσθέτοντας: «Εννοούμε αυτό που λέμε».

Το Πεντάγωνο βλέπει προφανώς το προγραμματισμένο ταξίδι της Πελόζι ως προβληματικό. Πιεζόμενος για το θέμα από δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη, ο Μπάιντεν απάντησε: «Νομίζω ότι ο στρατός πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση».

Η Πελόζι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι ο Μπάιντεν δεν της είχε εκφράσει άμεσα κάποια ανησυχία. «Νομίζω ότι αυτό που έλεγε ο πρόεδρος είναι ότι ίσως ο στρατός φοβόταν ότι το αεροπλάνο μας θα καταρριφθεί ή κάτι τέτοιο από τους Κινέζους», είπε.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπαθούν να εκτιμήσουν αν η τελευταία κινεζική προειδοποίηση είναι σοβαρή ή «μπρα ντε φερ» για να μπλοφάρουν την Πελόζι από το ταξίδι, ανέφεραν οι Financial Times. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αντιτίθεται στην επίσκεψη λόγω ανησυχιών ότι θα κλιμακώσει τις εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έδωσε στην Pelosi «πλαίσιο, γεγονότα και γεωπολιτικά σχετικές πληροφορίες» σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη, αφήνοντάς την να λάβει τη δική της απόφαση, δήλωσε ο εκπρόσωπος John Kirby.

Οι αμερικανοκινεζικές εντάσεις για την Ταϊβάν έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες. Οι Financial Times ανέφεραν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Πελόζι σκόπευε να επισκεφθεί την Ταϊβάν σε μια επίδειξη υποστήριξης εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από την ηπειρωτική χώρα για επανένωση.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Γαλλία Λου Σαγιέ δήλωσε σε συνέντευξή του τον Ιούνιο ότι το Πεκίνο δεν θα αφήσει την Ταϊβάν να σταθεί ως ανεξάρτητο κράτος. «Θα ανακαταλάβουμε την Ταϊβάν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Αν δεν μπορούμε να επανενώσουμε τη χώρα με ειρηνικά μέσα, τι άλλο μας μένει να κάνουμε;».

Μια αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου αψήφησε τις προειδοποιήσεις της Κίνας να μην πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ταϊβάν τον περασμένο Νοέμβριο. Πέντε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκαν με Ταϊβανέζους αξιωματούχους για θέματα οικονομίας και ασφάλειας, σηματοδοτώντας τη δεύτερη επίσκεψη μελών του Κογκρέσου στην Ταϊπέι εκείνο το μήνα. Το Πεκίνο θεωρεί ότι τέτοια ταξίδια ενθαρρύνουν τις αυτονομιστικές δυνάμεις και υπονομεύουν τα θεμέλια των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

kanenazori.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου