Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Σχέδιο κλιμάκωσης στο πεδίο: Το στημένο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, η ένταση πάνω από το Αιγαίο, η έξοδος του «Abdulhamid Han» και οι απειλές Τσαβούσογλου.

 Την ίδια ώρα οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχονται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα αφού ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας επιτίθεται στην Αθήνα ανοίγοντας όλα τα γνωστά θέματα που εγείρει η Άγκυρα με πρώτο την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών.
Αποφασισμένη να ανεβάσει την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δείχνει τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα με μια σειρά από προκλητικές ενέργειες οι οποίες συνοδεύονται από αντίστοιχες εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. 

Προκλήσεις που έφτασαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας στα όρια του ατυχήματος κοντά στο Φαρμακονήσι όταν η Τουρκική Ακτοφυλακή επιχείρησε να στήσει επεισόδιο με αφορμή τον γνωστό στις Ελληνικές αρχές ιστιοπλοικό αγώνα «Navy Cup Open Sea Yacht Race» τον οποίο οι γείτονες θέλησαν να εκμεταλλευτούν.

Χάραξαν  τη διαδρομή των ιστιοφόρων εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και έστειλαν σε συνοδεία των Τούρκων  ιστιοπλόων σκάφος της Sahil Guvenlik. Ήδη όμως στην περιοχή περιπολούσε ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος αφού υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιούσε τον αγώνα ως αφορμή για να «γκριζάρει» την περιοχή και να φτάσει ακόμα και ως το επεισόδιο προκειμένου να προβάλλει και να νομιμοποιήσει τις παράλογες αξιώσεις της. Το βίντεο που δόθηκε στο κρατικό  πρακτορείο Anadolu αποτελεί ξεκάθαρα προιόν της γνωστής Τουρκικής «μονταζιέρας» αφού δεν δείχνει όλα όσα έγιναν από την αρχή παρά αποσπασματικά στιγμιότυπα και φυσικά αποκρύπτει το γεγονός ότι όλα συνέβησαν εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Mε τους γείτονες να «βαφτίζουν» το Φαρμακονήσι ως «Bulamac» και να κάνουν λόγο για δήθεν Τουρκικό νησί. Το πλήρωμα του Ελληνικού πλωτού όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά κράτησε τη θέση του παρά τους επικίνδυνους ελιγμούς του Τουρκικού σκάφους το οποίο χρησιμοποιούσε συνεχώς ως «ασπίδα» το ιστιοφόρο που βρισκόταν ξεκάθαρα σε «διατεταγμένη υπηρεσία». Με τα δύο σκάφη να φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις στα όρια της σύγκρουσης και τη  ναυτοσύνη των Ελλήνων Λιμενικών να αποτρέπει το ατύχημα.

Ταυτόχρονα από τις αρχές της εβδομάδας παρατηρείται πάνω από το Αιγαίο μια έξαρση της Τουρκικής προκλητικότητας με μπαράζ παραβιάσεων, υπέρπτηση έπειτα από αρκετές εβδομάδες και επιθετική διάθεση των ιπτάμενων της TuAF προφανώς κατόπιν εντολών. Μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού η Άγκυρα επιλέγει να ανεβάσει και στον αέρα το θερμόμετρο της έντασης με τον κίνδυνο του ατυχήματος να ελλοχεύει παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα και κυρίως των Αμερικανών να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες. 

Η Τουρκία δείχνει έτοιμη να παίξει μέσα στον Αύγουστο και το «χαρτί» που ονομάζεται «Abdulhamid Han» με την απόφαση που ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας Φατίχ  Ντονμέζ  να βγάλει το πλωτό γεωτρύπανο από το λιμάνι της Μερσίνας στις 9 του μήνα. Και τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης να προαναγγέλουν ένα ακόμη σόου Ερντογάν αφού ο Τούρκος πρόεδρος εκείνη την ημέρα θα ανακοινώσει πιθανότατα πάνω από το πλοίο την θαλάσσια περιοχή στην οποία θα κατευθυνθεί. Με το ήπιο σενάριο να κάνει λόγο για την Κυπριακή ΑΟΖ ενώ το ακραίο που θα βάζει «φωτιά» στη Μεσόγειο να στέλνει το «Abdulhamid Han» Δυτικά σε περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχονται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα αφού ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας επιτίθεται στην Αθήνα ανοίγοντας όλα τα γνωστά θέματα που εγείρει η Άγκυρα με πρώτο την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών.

«Ρωτάμε στην Ελλάδα γιατί στρατικοποιει τα νησιά παραβιάζοντας τις Συνθήκες.Στην αρχή το αρνήθηκε .Τώρα λέει υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Στην Συνθήκη δεν υπάρχει κάτι τετοιο. Η αντίληψη για την απειλή είναι συγκεκριμένη ή είναι μια θεωρητική αντίληψη .Για ποιο πραγμα υπάρχει απειλή; Να το διευκρινίσει. Λέει ότι «η Τουρκία παραβίασε τον εναέριο μας χώρο» Φυσικά, όταν η Ελλάδα παραβιάζει τον δικό μας εναέριο χώρο ο στρατός μας θα απάντησει» αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV-100.

H Αθήνα παρακολουθεί κάθε  κίνηση της Άγκυρας είτε στη διπλωματική «σκακιέρα» είτε επί του πεδίου με τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ήδη  την «εμπερία» του καλοκαιριού του 2020 αλλά και απαντήσεις σε κάθε ενδεχόμενη Τουρκική ενέργεια.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου