Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Παραδόθηκε στον Β.Πούτιν η τελική εισήγηση για Καλίνινγκραντ: Μέσα και η στρατιωτική λύση – “Σε 3 μέρες τέλος ο Διάδρομος Suwalki”!

Eξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες έξι ημέρες μέχρι και την εφαρμογή ολικού αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ στις 10 Ιουλίου. Στα χέρια του Β.Πούτιν είναι εδώ και λίγες ώρες η τελική εισήγηση  από την κυβέρνηση του ρωσικού θύλακα και την στρατιωτική ηγεσία της χώρας για τις επιλογές που υπάρχουν για την επίλυση της κατάστασης.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η εισήγηση περιλαμβάνει και στρατιωτική λύση. Πάντως οποιαδήποτε επιλογή και αν κάνει η Μόσχα, υπό την προϋπόθεση ότι η Λιθουανία δεν θα κάνει πίσω στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει επιδείνωση στην Βαλτική.

Τρεις τρόποι επίλυσης και η στρατιωτική λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  το θέμα της διέλευσης προς το Καλίνινγκραντ μπορεί να λυθεί με τρεις τρόπους.

Ο πρώτος είναι μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών να επιτευχθούν αλλαγές στο πακέτο κυρώσεων ώστε αυτοί οι περιορισμοί να αρθούν.

Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει την καθέλκυση νέων πλοίων στη θαλάσσια διαδρομή που συνδέει την περιοχή του Καλίνινγκραντ με την κύρια επικράτεια της Ρωσίας. Εδώ θα πρέπει να επιδοτηθούν τα ναύλα  ώστε τα προϊόντα να μην γίνουν πιο ακριβά γεγονός που θα επιφέρει αύξηση του κόστους στους πολίτες του ρωσικού θύλακα. Και αύξηση φυσικά στον ρωσικό προϋπολογισμό.

Υπάρχει και η τρίτη λύση που περιλαμβάνει «μέτρα διαφορετικής φύσης» «αν η ανάγκη υιοθέτησής τους είναι 100% αναγκαία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για στρατιωτική λύση. Από βίαιη διάβαση του Διαδρόμου Suwalki μέχρι επιβολή ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στα κράτη της Βαλτικής.

Ο Αλιχάνοφ, κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, διευκρίνισε από την πλευρά του ότι «το συγκρότημα μεταφορών της Βαλτικής, κατ’ αρχήν, μπορεί να καταστραφεί εάν η Ρωσία εφαρμόσει αντικυρώσεις σε εμπορεύματα που πηγαίνουν προς τη Βαλτική και από αυτήν».

Πάντως το θέμα συζητείται συχνά στην ρωσική τηλεόραση.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Κονσταντίν Σίβκοφ δήλωσε ότι εάν ξεκινούσε η επιχείρηση για την απεμπλοκή του διαδρόμου Suwalki, αυτές οι επιχειρήσεις θα διαρκούσαν μόνο τρεις ημέρες.

“Το κονβόι μπορεί να περάσει από το λιθουανικό έδαφος αλλά τότε μιλάμε για την κατάληψη του Διαδρόμου Suwalki. Mιλάμε για μια επιθετική επιχείρηση που το επιχειρησιακό βάθος δεν είναι μεγάλο, είναι μόλις 60 χλμ.

Με ένα καλό μομέντουμ, θα έχουμε τελειώσει σε 3 ημέρες” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ρωσία: Δουλεύουμε και τα χειρότερα σενάρια.

Aνησυχία προκαλεί επίσης και το γεγονός πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ν. Πεσκόφ, έκανε έμμεση αναφορά σε στρατιωτική λύση μιλώντας για το ζήτημα του Καλίνινγκραντ .

«Περιμένουμε η κατάσταση στο Καλίνινγκραντ να διευθετηθεί. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά εξετάζουμε διάφορα σενάρια, ακόμα και το χειρότερο, ακόμα και το να υπάρξει μια περαιτέρω επιδείνωση των γεγονότων.

Για αυτό το λόγο και δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. 

Πέρα από το ότι ελπίζουμε πως θα επικρατήσει η κοινή λογική» υποστήριξε ο Πεσκόφ.

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα του Καλίνινγκραντ.

Ρωσικά ΜΜΕ εξετάζουν όλες τις επιλογές επίλυσης της κρίσης του Καλίνινγκραντ καταλήγοντας στο γεγονός πως υπάρχουν τρεις λύσεις αλλά καμία δεν είναι εύκολη. Αναφέρουν σχετικά:

Όχι αποκλεισμός, αλλά στραγγαλισμός.

“Από τη μια πλευρά, ο θύλακας είναι απομονωμένος από τη Ρωσία, χωρίς να έχει κοινά χερσαία σύνορα μαζί της. Ο ανεφοδιασμός πραγματοποιείται με σιδηροδρομική διαμετακόμιση μέσω τρίτων χωρών ή με θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Από την άλλη πλευρά, η περιοχή του Καλίνινγκραντ, ως το δυτικότερο σύνορό μας, είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εδώ εδρεύει ο Στόλος Βαλτικής, οπλισμένος με Calibr και, στο μέλλον, Zircons, καθώς και Iskander-M OTRK, οι οποίοι μπορεί να κτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους του ΝΑΤΟϊκού μπλοκ στην Ευρώπη.

Η εξάλειψη του ρωσικού θύλακα, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον δυτικό στρατό. Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό και την κατάληψη του γίνονται ετησίως, αλλά μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανεπιθύμητη για την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε τον οικονομικό αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ με στόχο να το στραγγαλίσει σταδιακά.

Σήμερα, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι αρχές μας είναι να αυξήσουν τον όγκο των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών. Αυτό μπορεί να γίνει, αλλά το κόστος όλων των σχετικών αγαθών και υπηρεσιών για τον πληθυσμό της περιοχής του Καλίνινγκραντ αναπόφευκτα θα αυξηθεί σημαντικά.  Ας δούμε εν συντομία τις κυριότερες επιλογές.

Στρατιωτική λύση;

Ήδη γίνονται εκκλήσεις για βίαιη διάβαση του Διαδρόμου Suwalki. Υπάρχουν δύο επιλογές .

Η πρώτη περιλαμβάνει την εισαγωγή ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Suvalki, που βρίσκεται στα σύνορα Λιθουανίας και Πολωνίας, και τη βίαιη διάβαση του λεγόμενου διαδρόμου Suwalki, για τον οποίο έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολλά.

Η δεύτερο, η πιο φιλόδοξη, επιβάλει την κατάληψη του Βίλνιους και άλλων βασικών πόλεων της Λιθουανίας, καθώς και του λιθουανικού σιδηροδρομικού δικτύου, θέτοντας το υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είναι απαραίτητο να θυμηθούμε τα αναπόφευκτα προβλήματα που θα προκύψουν και στις δύο περιπτώσεις; Τόσο η Πολωνία όσο και η Λιθουανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, επομένως η ρωσική εισβολή θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του Χάρτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες δυνάμεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μπορεί να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επιχείρηση, όταν σχεδόν ολόκληρες οι χερσαίες δυνάμεις μας εμπλέκονται πλέον σε σκληρές μάχες στην Ουκρανία; 

Προφανώς, η Δύση γνωρίζει καλά την πολυπλοκότητα της στιγμής, γι’ αυτό και έχει ενεργοποιήσει την «υπόθεση Καλίνινγκραντ».

Διπλωματική απόφαση;

Ορισμένοι Ρώσοι ιστορικοί προτείνουν την αναθεώρηση ορισμένων συνθηκών της σοβιετικής εποχής, ως αποτέλεσμα των οποίων η Λιθουανία έλαβε εκείνα τα εδάφη εξαιτίας των οποίων η διέλευση αποτελεί εμπόδιο σήμερα. Η ιδέα είναι αναμφίβολα ενδιαφέρουσα, το μόνο ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα αναθεωρηθούν αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα και θα εφαρμοστούν τα αποτελέσματα της αναθεώρησης.

Η Λιθουανία δεν θα συμφωνήσει με αυτό. Επιπλέον, η ενεργή αναθεώρηση των διεθνών συμφωνιών μπορεί να βλάψει την ίδια τη Ρωσία εάν η συλλογική Δύση και η Ιαπωνία βάλουν στην ημερήσια διάταξη το θέμα των αποτελεσμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο οι ίδιοι μπορεί να θέλουν να αναθεωρήσουν υπέρ τους.

Γενικά, αυτό είναι ένα διφορούμενο θέμα, οπότε αξίζει τον κόπο να ανοίξουμε μόνοι μας το κουτί της Πανδώρας;

Στρατιωτικό-διπλωματική λύση;

Ως επιλογή, αντί για τη Λιθουανία, μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε με την Πολωνία για τον διάδρομο Suwalki. Όπως έχουμε ήδη περιγράψει λεπτομερώς νωρίτερα, η πιο ορθολογική στρατηγική για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ήταν η απελευθέρωση ολόκληρης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας με ένα επακόλουθο χτύπημα στη Δυτική Ουκρανία, αποκόπτοντας την Κεντρική Ουκρανία από τα κανάλια ανεφοδιασμού από το μπλοκ του ΝΑΤΟ. Εάν η Λευκορωσία συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία στέλνοντας στρατεύματα στη Volhynia, μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβαστική επιλογή.

Ας υποθέσουμε ότι η Μόσχα και το Μινσκ δίνουν τη Γαλικία στη Βαρσοβία και σε αντάλλαγμα η Πολωνία παρέχει έναν διάδρομο χερσαίων μεταφορών στην περιοχή του Καλίνινγκραντ μέσω της Σουβάλκια. Δεν θα καταπατήσουμε το πολωνικό έδαφος. Ένας εξωεδαφικός αυτοκινητόδρομος και σιδηρόδρομος μπορεί κάλλιστα να είναι αρκετός. Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς – ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό.

Το κύριο συμπέρασμα που μπορεί να συναχθεί από την κατάσταση γύρω από το Καλίνινγκραντ είναι ότι η Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε καμία περίπτωση να μην αφήσουμε ούτε ένα κομμάτι της «για αργότερα».

Διαφορετικά, το σύνολο ή ένα σημαντικό μέρος των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα είναι μόνιμα απασχολημένο για την αντιμετώπιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Τα προβλήματα που μας προετοιμάζουν αναμφίβολα οι «δυτικοί εταίροι» μας είναι τεράστια:

η περιοχή του Καλίνινγκραντ, η Υπερδνειστερία, το Καζακστάν κ.λπ. Εάν διασκορπιστούμε και δεν υπάρξει τέλος, θα αντιμετωπίσουμε έναν όγκος προβλημάτων ο οποίος μόνο θα μεγαλώνει.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου