Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Αποκλειστικό: Ένας και όχι δύο οι νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία – Ποια είναι τα θύματα και ποιοι οι τραυματίες.

Συγκλονισμένη είναι η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας από την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα δύο, από Ουκρανούς στρατιώτες στο χωριό Γκρανίτνογιε, στην περιοχή της Μαριούπολης.


Η επίσημη ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνει λόγο για δύο Έλληνες ομογενείς νεκρούς και δύο Έλληνες ομογενείς βαριά τραυματισμένους. Ωστόσο σε επικοινωνία του pontosnews.gr με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή, διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.


    Όπως δήλωσε η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή, Έλληνες είναι οι δύο τραυματισμένοι και ο ένας από τους νεκρούς, ενώ το άλλο θύμα είναι Ρώσος υπήκοος.

Alexandra Protsenko MarioupoliΑλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, πρόεδρoς της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας (φωτ.: Αρχείο της Αλεξάνδρας Προτσένκο-Πιτσατζή)

Ποιοι είναι οι νεκροί και οι τραυματίες

«Μόλις ήρθα από την κηδεία του άτυχου νέου Έλληνα του χωριού Γκρανίτνογιε στην περιοχή της Μαριούπολης. Είμαι πολύ συγκινημένη. Ο Τσιόρμαν Μαξίμ γεννημένος το 1979 άφησε πίσω του γυναίκα, κόρη και εγγονό. Παντρεύτηκε νωρίς και είχε δημιουργήσει καλό σπιτικό. Η μάνα του είναι απαρηγόρητη, καθώς πριν οχτώ μήνες πέθανε ο σύζυγος της και σχετικά πρόσφατα ο άλλος γιος της πέθανε από αρρώστια. Έμεινε με το μεγαλύτερο γιο και την οικογένεια του άτυχου Μαξίμ», μας είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας.


    Ο δεύτερος νεκρός, επισήμανε, είναι ρωσικής καταγωγής Βιτάλι Ρεούτσκι γεννημένος το 1976.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένοι αλλά εκτός κινδύνου, «οι δυο νέοι Αλεξάντρ Νμίτριεφ και Αλεξάντρ Χαϊτούλοφ».

Η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή τόνισε πως το περιστατικό ήταν τυχαίο και δεν σχετίζεται με εθνικές διαφορές. «Το συμβάν ήταν τυχαίο. Το κέντρο του χωριού είναι το μοναδικό μέρος, όπου μπορούν να μαζεύονται οι κάτοικοι του. Δεν έχει να κάνει με τις εθνικές διαφορές. Οι τρεις στρατιώτες ήταν υπό επήρεια της μέθης. Ένας από αυτούς άνοιξε πυρ έξω από το καφενείο του χωριού τραυματίζοντας και σκοτώνοντας κόσμο», εξήγησε στο pontosnews.gr.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, όλοι ομογενείς. Προς το παρόν δεν υπάρχει διευκρινιστική δήλωση σχετικά με το πόσοι είναι τελικά οι νεκροί ομογενείς. Μάλιστα πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε μέσω Twitter «Βαθιά συγκλονισμένος από τον τραγικό θάνατο των δύο ομογενών μας και τον τραυματισμό άλλων δύο από πυρά Ουκρανών στρατιωτών» και κάλεσε τις ουκρανικές Αρχές «να προστατεύσουν την Ελληνική Κοινότητα της Ουκρανίας».


Βασίλης Τσενκελίδης.

pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου