Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Κόβεται ή όχι το take away στους ανεμβολίαστους από 15 Δεκεμβρίου;/Μυρίζει μπαρούτι στα σχολεία./Φρουροί και αυξημένες περιπολίες στα σχολεία. Εξετάζεται σενάριο εγκατάστασης καμερών.

 Κόβεται ή όχι το take away στους ανεμβολίαστους από 15 Δεκεμβρίου;

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σήμερα στη δημοσιοποίηση κατευθυντήριων οδηγιών, τόσο σε σχέση με τη λειτουργία των χώρως εστίασης όσο και των κέντρων διασκέδασης, αλλά και προς τους επαγγελματίες εκδηλώσεων. 

Αυτό που από εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίστηκε στο InBusinessNews, κατόπιν σχετικού διευκρινιστικού ερωτήματος που του υποβάλαμε, αφορά στις επιλογές που θα έχουν οι χώροι εστίασης από τις 15 Δεκεμβρίου όσον αφορά τα άτομα που θα μπορούν να δέχονται. 

Όπως μας ξεκαθάρισε, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν πώς θα λειτουργήσουν και με ποιους, στη βάση των εξής επιλογών: 

Πρώτο: Να δέχονται άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα. 

Δεύτερο: Να δέχονται άτομα πλήρως εμβολιασμένα και ταυτόχρονα άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν τα ειδικά έγγραφα που βρίσκονται ενσωματομένα στις κατευθυντήριες οδηγίες.    

Take away… εξαίρεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι εστίασης που προσφέρουν γεύματα take away, θα μπορούν να δέχονται και άτομα που θα κατέχουν rapid test ή PCR, 72 ωρών. Όπως μας διευκρινίστηκε από το Υπουργείο Υγείας, αυτού του είδους οι υπηρεσίες θα εξαιρούνται και επομένως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα γεύματα τους.

inbusinessnews.com

Μυρίζει μπαρούτι στα σχολεία.         

 Ιωάννα Μάντζιηπα, Μιχάλης Χατζηβασίλης   

Οργή, προβληματισμό και αγανάκτηση προκάλεσαν οι νέες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος Δημοτικών Σχολείων σε Λεμεσό και Λευκωσία. Η κοινωνία παρακολουθεί αποσβολωμένη τα όσα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της εκπαίδευσης και στα Δημοτικά Σχολεία με τις αντιδράσεις κατά των νέων μέτρα που λήφθηκαν ειδικότερα για τη χρήση μάσκας και SafePass στα παιδιά των 6 με 11 ετών.

Η κατάσταση στη Λεμεσό εδώ και λίγες ημέρες μυρίζει μπαρούτι με αποκορύφωμα την εγκληματική ενέργεια που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στο ΙΣΤ’ Δημοτικό Ζακακίου, όταν άγνωστοι δράστες πυροδότησαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στον χώρο της σχολικής μονάδας. Στα χέρια των ανακριτών του ΤΑΕ Λεμεσού βρίσκονται σημαντικά τεκμήρια καθώς και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, το οποίο κατέγραψε ύποπτες κινήσεις οχήματος έξω από το σχολείο.

Η εκκωφαντική έκρηξη προκάλεσε αναστάτωση τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έντρομοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους για να δουν τι συμβαίνει. Οι δράστες χτύπησαν γύρω στη 01:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης τοποθετώντας δύο μεταλλικούς κυλινδρικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ο πρώτος εξερράγη έξω από την πόρτα εισόδου αίθουσας διδασκαλίας στη βόρεια πλευρά του σχολείου, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στη συγκεκριμένη αίθουσα, ενώ έσπασαν και τζάμια στις αίθουσες του πρώτου ορόφου. Από το ωστικό κύμα δεν γλύτωσαν ούτε και τα παράθυρα της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται απέναντι από το σχολείο.

Οι θρασύδειλοι δεν αρκέστηκαν σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, τοποθετώντας και δεύτερο πανομοιότυπο στην είσοδο του σχολείου ο οποίος πυροδοτήθηκε αλλά ευτυχώς δεν εξερράγη. Όπως πληροφορείται ο «Φ» επρόκειτο για μεταλλική φιάλη (τύπου οξυγόνου) κίτρινου χρώματος ο οποίος παραλήφθηκε από πυροτεχνουργό.

Στο σχολείο έσπευσαν άμεσα μέλη της Αστυνομίας όπου απέκλεισαν σε μεγάλη ακτίνα την περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας μέλη του ΤΑΕ και πυροτεχνουργός της Αστυνομίας προέβησαν σε επιτόπιες έρευνες και εξετάσεις.

Από τη σκηνή παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια για επιστημονικές εξετάσεις με τους ανακριτές να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ίχνη αποτυπωμάτων ή ακόμη και DNA. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι σε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της περιοχής έχουν καταγραφεί σημαντικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά πριν την έκρηξη καταγράφηκαν ύποπτες κινήσεις οχήματος το οποίο φαίνεται να ήταν σταθμευμένο έξω στο δρόμο, απέναντι από το Δημοτικό.

Το συμβάν θορύβησε τις Αρχές αλλά και το υπουργείο Παιδείας. Στο Δημοτικό Σχολείο Ζακακίου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, υπεύθυνοι της Σχολικής Εφορείας, καθώς και ο Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης Λεμεσού, ο οποίος επιθεώρησε τις σχολικές αίθουσες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, Μιχάλης Σαββίδης, καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το πολύ λυπηρό. «Ενημερωθήκαμε για δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, ο ένας εξερράγη ο άλλος όχι. Ακόμη πιο επικίνδυνο, μπορούσε το πρωί να μην εκραγεί κανένας και να έρθουμε το πρωί στο σχολείο και να έχουμε άλλα θέματα» σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν η εγκληματική ενέργεια σχετίζεται με τις διαμαρτυρίες, ο κ. Σαββίδης είπε ότι στο σχολείο δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα. «Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στο σχολείο ήταν ήρεμη. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι από γονιό δικό μας, με όσους μίλησα εν άνθρωποι νούσημοι, δεν νομίζω».

Ζημιές που ξεπερνούν τις €20.000.

Η σχολική μονάδα υπέστη ζημιές οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τη Σχολική Εφορεία, ξεπερνάνε τις €20.000. Να σημειωθεί πως δύο σχολικές αίθουσες είναι μη λειτουργίσιμες λόγω των εκτεταμένων ζημιών ενώ σε άλλες τρεις αίθουσες έχουν καταστραφεί τα παράθυρα.

Μετά και το θλιβερό περιστατικό ο Σύνδεσμος Γονέων αποφάσισε όπως το Σάββατο προχωρήσει στον σχεδιασμό ζωγραφιών και σε στολισμό του περιβάλλοντα χώρου έτσι ώστε τα παιδιά με την επιστροφή τους, να μην αντικρίσουν εικόνες που να θυμίζουν σκηνή εγκλήματος.

Σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση τα παιδιά της Δευτεράς.

Λόγω των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν στο σχολείο τους, οι μαθητές της Δευτεράς αναγκαστικά θα μείνουν εκτός διά ζώσης εκπαίδευσης, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Όπως πληροφορείται ο «Φ» έχει ήδη υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας για ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τους μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ τάξης να λαμβάνουν υλικό από τους εκπαιδευτικούς τους, ενώ οι μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή TEAMS. 

Στο μεταξύ, στις τάξεις των γονέων του σχολείου επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους τις επόμενες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να έχουν προβλήματα και δυσκολίες με την εργασία τους, με τις άδειες και το μισθό τους. Πρόκειται για θέματα που απασχολούν έντονα, με τους γονείς να επιθυμούν όπως οι αρμόδιοι τα ξεκαθαρίσουν άμεσα. 

Έκλεψαν το χαμόγελο των παιδιών της Δευτεράς

Με πόνο ψυχής έφευγαν χθες το πρωί μαθητές και γονείς από το Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς, μετά που διαπίστωναν ότι είχαν δράσει εμπρηστές. Μια αίθουσα διδασκαλίας και η αίθουσα πολλαπλής χρήσης παραδόθηκαν στις φλόγες από άτομα που προφανώς αντιδρούν στα μέτρα της χρήσης μάσκας από τα παιδιά και του υποχρεωτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης.

Η εγκληματική ενέργεια σημειώθηκε στις 4 το πρωί και αμέσως ήχησε ο συναγερμός του σχολείου. Όπως διαπιστώθηκε, κάποιοι που προφανώς αντιδρούν στα μέτρα που αφορούν στα παιδιά του Δημοτικού, αφού παραβίασαν την είσοδο του σχολείου, έβαλαν φωτιά σε αίθουσα διδασκαλίας και πολλαπλής χρήσης. Στη σκηνή εντοπίστηκε εμπρηστική λωρίδα που σχημάτισαν οι δράστες, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για ενήλικα άτομα που γνώριζαν πώς θα δράσουν.

Επίσης, εκτός από τον εμπρησμό οι άγνωστοι φρόντισαν να στείλουν μήνυμα για τους λόγους που έβαλαν τη φωτιά, αφού έγραψαν με κόκκινο σπρέι στα σκαλιά της εισόδου με κεφαλαία γράμματα, «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας, προδότες». 

Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για κατάσβεση της φωτιάς, καθώς και η Αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνες για εντοπισμό των δραστών. Το σχολείο δεν διαθέτει κλειστό σύστημα παρακολούθησης επειδή δεν επιτρέπεται, ωστόσο η Αστυνομία έχει παραλάβει βίντεο από κλειστά κυκλώματα υποστατικών που βρίσκονται κοντά στο σχολείο, με σκοπό να φανεί αν κατά τις συγκεκριμένες ώρες, καταγράφηκαν κινήσεις των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», προκαταρκτικά ένα βίντεο φαίνεται ότι κατέγραψε κάποιες κινήσεις που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτό που φαίνεται σχετίζεται με τον εμπρησμό. Επίσης, από την ανάλυση της γραφής φαίνεται ξεκάθαρα ότι το μήνυμα που γράφτηκε είναι από χέρι ενήλικα και δεν αποκλείεται άλλος να προέβη στον εμπρησμό και άλλος να έγραψε το σύνθημα.

philenews.com

Φρουροί και αυξημένες περιπολίες στα σχολεία. Εξετάζεται σενάριο εγκατάστασης καμερών.

Φρουροί και αυξημένες περιπολίες από Αστυνομία στα σχολεία – Εξετάζεται το σενάριο εγκατάσταση καμερών – Oι επιθέσεις στα σχολεία έφεραν μέτρα – Όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη Υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας με ΠΟΕΔ

Μια σειρά από μέτρα αποφασίστηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Υπουργό Παιδείας και την ΠΟΕΔ, στον απόηχο των επιθέσεων που δέχθηκαν διάφορες σχολικές μονάδες σε Λευκωσία και Λεμεσό τα τελευταία 24ωρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης η Υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, ανέφερε σε δηλώσεις της πως η πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και πως συμμερίζεται τις ανησυχίες τους.

Ξεκαθάρισε επίσης πως τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και ότι κατά τη συνάντηση αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, εξήγησε με τη σειρά του πως θα υπάρξουν αυξημένες περιπολίες στα σχολεία από την  Αστυνομία, σημειώνοντας παράλληλα πως έχουν εγκαταστήσει ένα μόνιμο κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα σε Υπουργείο και Αστυνομία, προκειμένου εντοπίσουν τα σημεία τα οποία χρειάζεται στήριξη.

Επίσης, ο κ. Προδρόμου είπε πως θα τοποθετούμουν φρουροί ασφαλείας σε συγκεκριμένα σχολεία, τις βραδινές ώρες, ενώ παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης καμερών ασφαλείας, «ούτως ώστε να αποτρέψουμε τις ελάχιστες-ακραίες παραβατικές περιπτώσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο και τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.»

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε πως τα πιο πάνω μέτρα θα τεθούν σε ισχύ για την περίοδο των 2 μηνών για να αντιμετωπιστεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου