Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Σεισμοί: Το ρήγμα Γεράσας το μεγαλύτερο στην Κύπρο./Νέες σεισμικές δονήσεις με το «καλημέρα» ταρακούνησαν περιοχές της Κύπρου./Φωτορεπορτάζ από την μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

   Βάσος Βασιλείου   

Και οι δύο σεισμικές δονήσεις είχαν επίκεντρο τη Γεράσα βορειοδυτικά της Λεμεσού, όπου βρίσκεται το ενεργό ρήγμα της Γεράσας, το οποίο, όπως υπενθύμισε η Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης δρ Συλβάνα Πηλείδου, το 1999 είχε προκαλέσει τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ.

Υπενθύμισε επίσης, πως τα τελευταία 20 χρόνια, μετά τον συγκεκριμένο σεισμό ακολούθησαν 1.000 σεισμοί εκ των οποίων 20 ήταν μεγέθους πέραν των 4 βαθμών ενώ περίπου 250 ήταν μεγέθους μεγαλύτερου των 3 βαθμών. Από αυτούς οι 200 περίπου έγιναν αισθητοί.

Σημειώνεται, πως το ρήγμα της Γεράσας είναι το μεγαλύτερο στην Κύπρο και έχει μήκος 25 χιλιομέτρων. Το ρήγμα διασπάται σε δύο τμήματα μήκους 10 και 15 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Θεωρείται δε το μόνο ενεργό ρήγμα στην Κύπρο.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν μπορεί να προκαλέσει σεισμό πέραν των 5,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, αν και ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους θα ταρακουνήσει ολόκληρη την Κύπρο. Ένα ρήγμα θεωρείται ενεργό όταν σε αυτό τα τελευταία 10.000 χρόνια δημιουργήθηκε σεισμός.

Τα υπόλοιπα ρήγματα (του Οβγού στη Λευκωσία, της Κυθραίας και άλλα δύο στην Πάφο) θεωρούνται πολύ μικρά για να προκαλέσουν ισχυρούς σεισμούς, αν και θεωρητικά είναι ενεργά.

Στην Κύπρο το μεγαλύτερο ρήγμα ήταν το ρήγμα του Αρακαπά το οποίο ωστόσο είναι ανενεργό. Ονομάζεται και ρήγμα μετασχηματισμού, διότι δημιουργήθηκε πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Κύπρος βρισκόταν ακόμη κάτω από τη θάλασσα και στην πορεία κατέστη ανενεργό.

Πριν από περίπου 60 εκατ .- 70 εκατ. χρόνια, όταν ο Πενταδάκτυλος και το Τρόοδος άρχισαν να αναδύονται από τη θάλασσα, σταδιακά άρχισε και η διάβρωση υλικών που αποτελούσαν τα δύο βουνά, με αποτέλεσμα τα υλικά αυτά να γεμίσουν τη λεκάνη της Μεσαορίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επειδή η διάβρωση ήταν σχετικά γρήγορη, τα υλικά που εναποτέθηκαν δεν πρόλαβαν να συμπιεστούν από μόνα τους και υπό το βάρος τους, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υφίστανται καθίζηση διά μέσου των αιώνων. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στη δημιουργία ρωγμών που συντείνουν στη συμπλήρωση των κενών που δημιουργούνται.

Τα υλικά που προήλθαν από τη διάβρωση του Πενταδακτύλου φτάνουν μέχρι τη Μια Μηλιά ενώ τα υπόλοιπα υλικά των οποίων η διάβρωση δημιούργησε και το έδαφος της Λευκωσίας, προέρχεται από το Τρόοδος.

Το όριο των υλικών του Πενταδακτύλου εκτείνεται μέχρι το Κιόνελι ενώ το όριο των υλικών του Τροόδους φτάνει μέχρι τον Άγιο Δομέτιο.

Πολλά υλικά μεταφέρθηκαν από ποταμούς. Οι ποταμοί Σερράχης και Πεδιαίος εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να φέρνουν διάφορα υλικά.       

philenews.com

Νέες σεισμικές δονήσεις με το «καλημέρα» ταρακούνησαν περιοχές της Κύπρου.

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Κύπρο. Ο Εγκέλαδος ξύπνησε σήμερα τους κατοίκους του νησιού και συγκεκριμένα της δυτικής Λεμεσού.

Ο νέος σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις έξι το πρωί σήμερα ενώ μέχρι και πέντε λεπτά πριν από τις επτά το πρωί είχαν σημειωθεί άλλοι τρεις αισθητοί σεισμοί.Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ημέρα σημειώθηκαν άλλοι δύο σεισμοί.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωολογικής Επισκόπησης Κύπρου ο πρωινός σεισμός σημειώθηκε στις  στις 07:53 και ήταν μεγέθους M=3.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ ενώ στις 16:43 έγινε αισθητός και δεύτερος σεισμός μεγέθους M=3.1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Και οι δύο είχαν επίκεντρο τη Γεράσα. Μεταξύ των δύο σεισμών είχαν σημειωθεί άλλοι 20 μετασεισμοί, οι οποίοι δεν έγιναν αισθητοί.

cyprustimes.com

Η Κύπρος, μαζί με τον απανταχού Ελληνισμό, τίμησε σήμερα, με κάθε λαμπρότητα, την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το «ΟΧΙ» των Ελλήνων στους Ιταλούς το 1940.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.  «Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι ημερομηνία ορόσημο, όχι μόνο για τον Ελληνισμό αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Παράλληλα ο ΥΠΕΣ διατράνωσε την αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε ανυποχώρητα στην Κύπρο για τον τερματισμό της κατοχής, με καθολική συμμετοχή και αδιάσπαστη ενότητα λαού, δίδοντας το μήνυμα ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει μπροστά στις βουλές του κατακτητή.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση, μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Τον χαιρετισμό της δέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον ΥΠΠΑΝ, Πρόδρομο Προδρόμου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

  Γιώργος Χριστοφόρου   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου