Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Κινήσεις περικύκλωσης της Κύπρου στην ΑΟΖ./O Mιχάλης Χατζηπαντέλα στη CT: Ετοιμαζόμαστε για πιθανή έξαρση της πανδημίας./Στο απροχώρητο η κατάσταση με τη δυσοσμία στη Λάρνακα.

 Κώστας Βενιζέλος   

Σε κινήσεις περικύκλωσης της Κύπρου προβαίνει η κατοχική Τουρκία, σε μια προσπάθεια προώθησης των επεκτατικών της σχεδιασμών, πρωτίστως στη θάλασσα. Οι ενέργειες στηρίζονται στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και καλύπτουν τις περιοχές βορείως, νότια και δυτικά της Κύπρου, θέτοντας το νησί σε πολιορκία και συνεχή πίεση. 

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί, παρά τις όποιες αντιδράσεις τρίτων, που είναι χαμηλών τόνων, δεν επηρεάζονται και κινούνται σε δύο πεδία. Στο έδαφος και τη θάλασσα. Η προσοχή εστιάζεται στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι φαίνεται πως δεν ορρωδούν προ ουδενός και θα προχωρήσουν με την τακτική του βήμα προς βήμα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Οι περιορισμένες εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο και αφορούν το 3,5 % της περίκλειστης περιοχής, αποτελούν κομμάτι του παζλ και η συνέχεια θα εξαγγελθεί μετά το άνοιγμα και αυτής της περιοχής.  


Σε ό,τι δε αφορά την ΑΟΖ, οι έρευνες νοτίως της Κύπρου θα γίνονται παράλληλα με εκείνες -τουλάχιστον- της Exxon Mobil ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσουν όταν -αρχές του 2022- θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις η κοινοπραξία ENI-TOTAL, στο θαλασσοτεμάχιο 6. Το Oruc Reis στάλθηκε βορείως της Κύπρου στην περιοχή «η οποία καθορίστηκε από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ‘’ΤΔΒΚ’’ το 2011 και των οποίων τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Τα σκάφη Barbaros Hayrettin Paşa Seismic Research Fatih, Kanuni Drilling και το πλοίο Denar-2 ερευνούν στη Μαύρη Θάλασσα. Συνεπώς ο στόλος της Turkish Petroleum Corporation και των γεωτρητικών βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, αν και θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις. 

Είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να εισέλθει σε συζητήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την υλοποίηση των στρατηγικών της σχεδιασμών. Σχεδιασμοί, οι οποίοι είναι μεν διαχρονικοί, αφορούν το κράτος και όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά την περίοδο, που διανύουμε, ενδεχομένως να συνδέονται και με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στην εξουσία. 

Στο διπλωματικό πεδίο το κενό διαδικασίας αλλά και πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, αφήνει γήπεδο στους Βρετανούς να κινούνται μόνοι τους. Ιδιαίτερα όταν στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να έχουν παγώσει τις διεργασίες. Ο απεσταλμένος του αγγλικού ΥΠΕΞ, αρμόδιου για το Κυπριακό, Ajay Sharma, ο οποίος πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Κύπρο, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του προεδρικού γραφείου μαζί με τον εδώ πρέσβη, Στίβεν Λίλλι. Πραγματοποίησε και μια σειρά από άλλες επαφές, ένθεν κακείθεν της γραμμής Αττίλα ενώ συνάντησε και πολιτικούς αρχηγούς. Το βρετανικό αφήγημα είναι πως επείγει να υπάρξουν κινήσεις ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, προβάλλοντας την άποψη πως «το παιχνίδι θα τελειώσει» εάν γίνουν κι άλλα βήματα στην Αμμόχωστο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Λονδίνο περιγράφει την κατάσταση στην Τουρκία ότι περίπου το καθεστώς είναι υπό κατάρρευση και τούτο καθιστά -όπως υποστηρίζουν- τον Ερντογάν πολύ επικίνδυνο. Επιστρατεύοντας τον «μπαμπούλα» ενός θερμού επεισοδίου, ως αποτέλεσμα της πίεσης που βρίσκεται ο Ερντογάν (οικονομία, δημοσκοπήσεις),  η επόμενη αναφορά τους είναι πως θα πρέπει να επιδειχθεί από την πλευρά της Λευκωσίας ευελιξία και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ποιες είναι αυτές; Εκείνες που προβάλλονται από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει την πλειοψηφία, που τον έχει επιλέξει! Προκύπτει από τις επαφές στη Λευκωσία πως το Λονδίνο θεωρεί πως το μείζον είναι να αρχίζει η διαδικασία και ότι μέσα από τις  διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγηθούν οι συζητήσεις στο επιδιωκόμενο. Λίγο- πολύ, σημειώνεται πως μετά που θα ικανοποιηθούν σε κάποιο βαθμό οι αξιώσεις της κατοχικής Τουρκίας, για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, μέσα από μια εξελικτική πορεία θα καταλήξουν οι συζητήσεις σε ομοσπονδία. Παράλληλα, αξιοποιώντας τα όσα αναφέρονται από τη Λευκωσία σε αποκεντρωμένη ομοσπονδία, παραπέμπουν εμμέσως σε δυο εσωτερικές κυριαρχίες και μια εξωτερική, που θα αφορά την εκπροσώπηση της χώρας. 

Την ίδια ώρα, αν και γνωρίζουν την τύχη της πρότασης τους, συντηρούν ακόμη τη φόρμουλα σύμφωνα με την οποία να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ανταλλαγή επιστολών από τους Αναστασιάδη και Τατάρ, στις οποίες να καταγράφονται οι προθέσεις τους με στόχο να δίνει η μια πλευρά κίνητρο στην άλλη για να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις. Στην περίπτωση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μπορεί να εξηγηθούν, όπως υποδείχθηκε, τα «έμφυτα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων, που θα παραπέμπουν στα θέματα της κυριαρχίας των «συνιδρυτών» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ιδέα των επιστολών απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές. 

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως και στο διεθνές πεδίο οι πρωτοβουλίες και ιδέες του Φόρεϊν Όφις δεν φαίνεται να «περπατούν». Ακόμη και οι Γερμανοί, που θεωρούσαν πάντα πως το Λονδίνο έχει την πατέντα του Κυπριακού, δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να ακούσουν τις… ευφάνταστες τους ιδέες.

Σημειώνεται συναφώς ότι αύριο Δευτέρα στο Λονδίνο θα βρίσκεται για συνομιλίες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό. 

ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ.

Στην επιβολή επί του εδάφους τετελεσμένων εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση για την παραχώρηση περιοχής στην Καρπασία από το ΕΒΚΑΦ στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας του ψευδοκράτους. Πρόκειται για μια κίνηση που συνδέεται με τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής, που θα αναλάβουν να ασκούν αντί του κατοχικού στρατού, οι «δυνάμεις» των Τουρκοκυπρίων. Όπως έχει επισημανθεί ήδη, αυτό είναι ένα παιχνίδι, που συνδέεται με το αφήγημα των δύο κρατών. Η Τουρκία έχει παραχωρήσει στο ψευδοκράτος σκάφη για τον έλεγχο της περιοχής, στα πρότυπα λιμενικής αστυνομίας. 

Ενημερώθηκε το Σ.Α. για έργα στην Αμμόχωστο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει ενημερωθεί γραπτώς από την Κυπριακή Δημοκρατία για τα νέα παράνομα έργα της κατοχικής δύναμης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία ενημερώνει για την έναρξη από το κατοχικό καθεστώς εργασιών στην περιοχή εκείνη της περίκλειστης, που καλύπτει το 3,5% του συνόλου της. Η ενημέρωση εντάσσεται σε αυτό που αποφασίσθηκε από το Σ.Α., ότι δηλαδή θα κρατείται ενήμερο για τα όσα διαδραματίζονται στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης. Κι αυτό πράττει η Λευκωσία με την επιστολή του πρέσβη της στη Νέα Υόρκη. 

Γιατί, όμως, επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή από τους Τούρκους; Σημειώνεται συναφώς ότι υπάρχει «απόφαση» του «επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου» ότι το 95% της περίκλειστης περιοχής ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Απόφαση που ουδόλως έχει σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Στο 3,5%, όπως έχει αναφερθεί, δεν εντοπίζονται περιουσίες του ΕΒΚΑΦ και για προφανείς λόγους δόθηκε προτεραιότητα. Για να παραπλανήσουν τους πρόσφυγες και να τους οδηγήσουν ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων. 

philenews.com

O Mιχάλης Χατζηπαντέλα στη CT: Ετοιμαζόμαστε για πιθανή έξαρση της πανδημίας.

H πανδημία βρίσκεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά, το ίδιο και οι νοσηλείες. Η ανησυχία για νέο κύμα εξαιτίας μεταλλάξεων είναι πάντοτε στο τραπέζι. Γίνεται προετοιμασία για πιθανή έξαρση τον χειμώνα;

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, οι επιδημιολογικοί και οι νοσοκομειακοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση και έχουν σταθεροποιηθεί και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα φτάσουμε στον χειμώνα υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Τα νέα στελέχη του ιού έχουν δείξει ότι μπορούν να ανατρέψουν την επιδημιολογική εικόνα και να οδηγήσουν σε επιβάρυνση, εάν δεν υπάρξει προσοχή.

Το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ έχει καταρτήσει σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει πιθανή νέα αύξηση νοσηλειών. Παρά τους χαμηλούς αριθμούς των νοσηλευόμενων, ο ΟΚΥπΥ διατηρεί στα νοσηλευτήριά του αριθμό κλινών, και, σύμφωνα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, υπάρχει προγραμματισμός για να αναπτυχθούν περισσότερες κλίνες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουμε με τη χορήγηση της 3ης δόσης κατά προτεραιότητα στις ομάδες που χαρακτηρίζονται ευπαθείς και είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο. Αυτή την περίοδο, καλούμε τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 ετών και άνω που είχαν εμβολιαστεί στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, να εμβολιαστούν με την 3η δόση, αφού έχει παρατηρηθεί ότι η ανοσία τους φθίνει με την πάροδο συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Επιπλέον, στη βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας, προχωρήσαμε στη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών που επιστημονικά δεν ανέπτυξαν επαρκή αντισώματα από τον αρχικό εμβολιασμό.

Υπό κανονικές συνθήκες να μην αναμένουμε επιπλέον χαλαρώσεις μέσα στις γιορτές;

Όπως βλέπετε από τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, η πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε πιο συντηρητικά σε ό,τι αφορά στις χαλαρώσεις. Ο κύριος λόγος που κάνουμε μικρά βήματα είναι η ανησυχία μας ενόψει χειμώνα σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί στη χώρα μας από τα τέλη Ιουνίου και έχει προκαλέσει τη δραματική επιδείνωση του περασμένου καλοκαιριού σε κρούσματα, νοσηλείες και δυστυχώς και σε θανάτους. Παράλληλα, δεν μπορούμε να αγνοούμε τις εκτιμήσεις των ειδικών διεθνώς που κάνουν λόγο για μια πανδημία που τείνει να μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων.

Θα ήταν παρακινδυνευμένο από μέρους μου να κάνω οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες με τα μέτρα. Σίγουρα κάποιες μικρές επιπλέον χαλαρώσεις, εφόσον παραμείνουμε σε θετική πορεία, θα δοθούν. Δεν μπορώ να προσδιορίσω αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι αυτές, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι όλες οι πρόνοιες των Διαταγμάτων επαναξιολογούνται πολύ συχνά. Εκεί και όπου μπορούμε να δώσουμε κάποιες ελαφρύνσεις, θα το κάνουμε, αλλά δεν προβλέπονται μεγάλα ανοίγματα, τουλάχιστον για την ώρα.

Η εμβολιαστική κάλυψη είναι ικανοποιητική παρά τους χαμηλούς ρυθμούς που εντοπίζονται σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες. Θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη δόση, γιατί θεωρείτε ότι εκεί πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια;

Στην Κύπρο έχουμε πετύχει ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, φτάνοντας τον στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη, τη στιγμή που άλλοι εταίροι μας είναι αρκετά πιο πίσω. Είναι γεγονός ότι σε κάποιες ηλικιακές ομάδες οι εμβολιασμοί δεν έφτασαν στα ίδια επίπεδα με άλλες.

Η προσπάθεια μας για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού συνεχίζεται, αφού αναγνωρίζουμε ότι ελλείψει άλλων προληπτικών θεραπειών, το εμβόλιο είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος για περιορισμό της σοβαρής νόσησης και των θανάτων.

Ταυτόχρονα, εστιάζουμε στον εμβολιασμό με ενισχυτική/3η δόση στις πληθυσμιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στον ιό, τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. Προς το παρόν δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για να επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς με 3η δόση και στον γενικό πληθυσμό, αλλά σίγουρα κάθε νέα πληροφορία που προκύπτει προσπαθούμε να την ενσωματώνουμε στα δεδομένα μας.

To πείραμα με τα walk-in συνεργεία εμβολιασμού φαίνεται ότι ήταν αποδοτικό. Θα γίνουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες;

Τα κέντρα walk-in λειτούργησαν εδώ και κάποιες εβδομάδες και έχουν ήδη γίνει σχεδόν 100,000 εμβολιασμοί. Ο στόχος τους ήταν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που για οποιοδήποτε δικό τους λόγο δεν επιθυμούσαν να προγραμματίσουν εκ των προτέρων ραντεβού. Παρόλο που ήταν μια σκέψη που είχε εξεταστεί και παλαιότερα, κρίθηκε ότι τη δεδομένη στιγμή είχαμε την ευχέρεια να το υλοποιήσουμε, λόγω και της επάρκειας εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας. Η λειτουργία τους δεν θα τερματιστεί, θα παραμείνουν στη διάθεση των πολιτών για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για την εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού.

To τελευταίο διάστημα είχατε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια σειρά από ζητήματα, που απασχολούν τον τομέα της υγείας. Ας αρχίσουμε με την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Είναι το θέμα της εξυπηρέτησης του κόσμου τα απογεύματα, η αναβάθμιση των ΤΑΕΠ και γενικότερα το ζήτημα της καλύτερης βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών. Πώς προχωρούμε;

Ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα ο κύκλος συναντήσεων που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλους τους φορείς της Υγείας για να ενημερωθεί για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα μας. Ο Πρόεδρος άκουσε τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους δύο Οργανισμούς, τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ, αλλά και τους ασθενείς και επανέλαβε προς όλους ότι αναμένεται συνεργασία, για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, για το καλό των ασθενών.

Σε σχέση με τα δημόσια νοσηλευτήρια, εκείνο που δόθηκε ως οδηγία προς τον ΟΚΥπΥ, τις συντεχνίες ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο, είναι ότι πρέπει τα όποια ζητήματα να συζητούνται σε πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης και να αποφεύγονται οι δημόσιες αντιπαραθέσεις, που στην ουσία το μόνο που προκαλούν είναι καθυστερήσεις και αναστάτωση ανάμεσα στους πολίτες.

Αυτή την περίοδο, Υπουργείο Υγείας, ΟΚΥπΥ και συντεχνίες βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου, με στόχο να αποφασιστεί πώς τα νοσηλευτήριά μας θα γίνουν πιο προσιτά στους πολίτες και θα τους εξυπηρετούν καλύτερα. Το θέμα της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων σίγουρα βρίσκεται στο επίκεντρο. Δόθηκε μια πρόταση από τον ΟΚΥπΥ και μια πρόταση από πλευράς Υπουργείου, ως βάση για έναρξη της διαβούλευσης, και επί αυτών διεξάγεται τώρα η συζήτηση. Σε μια διαβούλευση αναμένεται από όλες τις πλευρές να κάνουν συμβιβασμούς και να συναντηθούν κάπου στη μέση. Ως Υπουργείο Υγείας επιδιώκουμε οι συμβιβασμοί αυτοί που θα γίνουν εκατέρωθεν να είναι όσο το δυνατό πιο «ανώδυνες» για την κάθε πλευρά. Να μην προκαλούν δηλαδή άλλα προβλήματα στη βιωσιμότητα και την ευρύτερη λειτουργία του ΟΚΥπΥ, αλλά ούτε και να είναι ζημιογόνες για το προσωπικό των νοσοκομείων. Αναμένω ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα από τον διάλογο, το οποίο θα είναι προς το συμφέρον όλων και θα διασφαλίζει το καλό των ασθενών μας.

Με τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών τι θα γίνει;

Σε σχέση με τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, αναγνωρίζουμε ότι το διαχρονικό πρόβλημα της συμφόρησής τους σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες είναι υπαρκτό. Το πρόβλημα δημιουργείται από διάφορους παράγοντες. Ένα εξ αυτών είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών από τους Προσωπικούς τους Ιατρούς τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Πολλά από τα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΑΕΠ δεν είναι επείγοντα ούτε ατυχήματα, και θα έπρεπε να εξυπηρετούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Σε συνέχεια αυτού, ένας άλλος παράγοντας είναι ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν έχει για την ώρα εφαρμόσει τον θεσμό των εφημερευόντων ιατρείων, κάτι που προβλέπεται και στους σχετικούς Κανονισμούς του ΓεΣΥ. Έγιναν στο παρελθόν κάποιες προσπάθειες για να υλοποιηθεί, αλλά δεν υπήρξε το απαραίτητο ενδιαφέρον και δεν προχώρησε. Άλλος ένας λόγος είναι η μη ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, με αποτέλεσμα η μοναδική επιλογή για υπηρεσίες πρώτων βοηθειών να μένει στα δημόσια νοσηλευτήρια. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΟΑΥ βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την ένταξη των ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ. Από την άλλη, ένας παράγοντας που επιδεινώνει το πρόβλημα στα ΤΑΕΠ είναι και η καθυστέρηση σε πολλές περιπτώσεις της αξιολόγησης των ασθενών από Ειδικούς Ιατρούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν για πολλές ώρες οι ασθενείς στα ΤΑΕΠ, να καθυστερούν οι εισαγωγές και να μεγαλώνει η αναμονή. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, έχει ετοιμαστεί σχετικό πρωτόκολλο από τον ΟΚΥπΥ και έχει δοθεί για υλοποίηση. Γενικότερα, η εξυπηρέτηση των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια και στο πλαίσιο του ΓεΣΥ είναι προτεραιότητα για μας και αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους για να γίνουν ελκυστικά για τους πολίτες με την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών για τους ασθενείς μας.

Έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των πιο πάνω ζητημάτων;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε στη συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ να επικαιροποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να κοινοποιηθούν και στον ίδιο για να παρακολουθείται η εξέλιξη της υλοποίησής τους.

Στο οικονομικό κομμάτι, που είναι και η ειδικότητά σας, ανησυχείτε μήπως υπάρχει εκτροχιασμός των οικονομικών του ΟΚΥπΥ ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του οργανισμού;

Σίγουρα μας ανησυχεί η οικονομική βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ και για αυτό είναι που τονίζουμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση στο οικονομικό σκέλος. Είναι για αυτόν τον λόγο που ασκούμε συνεχώς πιέσεις για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ώστε να αποτελούν μία από τις πρώτες επιλογές των ασθενών. Εξάλλου, η εμπειρογνωμοσύνη που είναι συσσωρευμένη στα δημόσια νοσηλευτήρια μάς τιμά σαν χώρα και μας κατατάσσει ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Για ορισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ, όπως ελλείψεις φαρμάκων, υπηρεσίες ΤΑΕΠ και οι συμβάσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δόθηκαν οδηγίες για έναρξη διαλόγου. Υπάρχει κάτι που σας απασχολεί ιδιαίτερα; Για παράδειγμα το ζήτημα των καταχρήσεων;

Ναι, το ζήτημα των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που μας προκαλεί ανησυχία. Ο ΟΑΥ έχει εδώ και αρκετό καιρό εφαρμόσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τον καλύτερο έλεγχο των υπηρεσιών που γίνονται εντός του ΓεΣΥ και να περιορίσει τις καταχρήσεις τόσο από τους παρόχους όσο και από τους δικαιούχους. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων που γίνονται μέσω του Λογισμικού από τους Λειτουργούς του ΟΑΥ και σε πολλές περιπτώσεις επιβλήθηκαν και ποινές στο πλαίσιο του νόμου, από απλές επιπλήξεις μέχρι και διαγραφή από το Σύστημα. Αναγνωρίζουμε ότι καταχρήσεις θα υπάρχουν πάντοτε έως έναν βαθμό στο Σύστημα. Το ζητούμενο είναι να τις περιορίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Θέλουμε να διαφυλάξουμε το ΓεΣΥ για να παραμείνει στη ζωή μας για πολλά χρόνια στο μέλλον, και για αυτό χρειάζεται να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις που θα το αναβαθμίζουν.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η διαδικασία ένταξης φαρμάκων στο Σύστημα, και ιδιαίτερα νέων και καινοτόμων θεραπειών. Εργαζόμαστε συνεχώς με τους αρμόδιους στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να αναπροσαρμόσουμε τις διαδικασίες και να γίνουν λιγότερο χρονοβόρες για να μην αφήνονται οι ασθενείς χωρίς την φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για τη θεραπεία του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν. Σε συνάντηση που είχα σήμερα (σ.σ. 22 Οκτωβρίου) με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων ζήτησα όπως εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη νέων φαρμάκων. Έδωσα οδηγίες για να τηρούμαι τακτικά ενήμερος και εκεί και όπου χρειάζεται να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια μπορώ για να προχωρούν οι διαδικασίες.

Για το ζήτημα που είχε προκύψει με τι συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, μετά και την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα, ο ΟΑΥ έχει αποστείλει το υλικό που χρειάζεται για να μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα για να μπορούν να τοποθετηθούν πιο συγκεκριμένα. Θα αναμένουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα όμως για να μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία.

cyprustimes.com

Στο απροχώρητο η κατάσταση με τη δυσοσμία στη Λάρνακα.

  • Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης το Τμήμα Περιβάλλοντος για τη σωστή πρακτική διασποράς της κοπριάς που έχει βρομίσει την πόλη και τη νοτιοδυτική επαρχία Λάρνακας
  • Από τη στιγμή που τα κτηνοτροφικά απόβλητα τοποθετούνται στα χωράφια, πρέπει να ενσωματώνονται μέσα σε 48 ώρες

 

 

Του Τάσου Περδίου

∆ιαστάσεις πήρε τις τελευταίες µέρες το πρόβληµα µε τη δυσοσµία που ταλαιπωρεί την πόλη και κυρίως τη νοτιοδυτική επαρχία της Λάρνακας. 

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η διασπορά των κτηνοτροφικών αποβλήτων στα χωράφια για σκοπούς εµπλουτισµού έχει προκαλέσει µεγάλο πρόβληµα για την καθηµερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων στην πόλη και στις περιοχές ∆ροµολαξιάς, Μενεού, Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου. Η δυσοσµία τις τελευταίες εβδοµάδες είναι αφόρητη σε βαθµό που έχει προκαλέσει έκρηξη οργής των πολιτών στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έντονη δυσφορία έχει φτάσει στα αυτιά των αρµοδίων που τρέχουν να βρουν τα αίτια και λύσεις. Στο επίκεντρο είναι το Τµήµα Περιβάλλοντος που φέρει την ευθύνη της ορθής διαχείρισης αυτής της πρακτικής.

Οι δικαιολογηµένες διαµαρτυρίες ανάγκασαν τους αρµόδιους ν’ αρχίσουν το ψάξιµο για το τι φταίει για το γεγονός ότι µια πρακτική που εφαρµόζεται εδώ και πολλά χρόνια, για πρώτη φορά έχει δηµιουργήσει τόσο σοβαρό πρόβληµα.

Εκστρατεία ενηµέρωσης των γεωργών από το Τµήµα Περιβάλλοντος.

Η «Χ» απευθύνθηκε στο Τµήµα Περιβάλλοντος που είναι καθ’ ύλην αρµόδιο και η απάντηση είναι ότι φαίνεται ότι κάποιοι γεωργοί δεν εφαρµόζουν τον υφιστάµενο κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής, ο οποίος προνοεί ότι από τη στιγµή που τα κτηνοτροφικά απόβλητα τοποθετούνται στα χωράφια, πρέπει να ενσωµατώνονται µέσα σε 48 ώρες. Ο επαρχιακός λειτουργός του Τµήµατος Περιβάλλοντος Λάρνακας, Παύλος Παύλου, µιλώντας στην εφηµερίδα µας εκ µέρους του διευθυντή του τµήµατος σηµείωσε ότι αυτή φαίνεται ότι είναι η εξήγηση για το γεγονός ότι η δυσοσµία ταλαιπωρεί την επαρχία Λάρνακας εδώ και εβδοµάδες.

Ο κ. Παύλου σηµείωσε ότι το Τµήµα Περιβάλλοντος θα συµµετάσχει στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο δήµαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, αύριο ∆ευτέρα. «Είµαστε σε συνεργασία µε τις τοπικές Αρχές και σκοπός µας είναι να βγούµε σε εκστρατεία ενηµέρωσης των γεωργών για πιο ορθή πρακτική διασποράς της κοπριάς», δήλωσε στην εφηµερίδα µας ο επαρχιακός λειτουργός του Τµήµατος Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παύλου ξεκαθάρισε ότι η µέθοδος αυτή, δηλαδή η διασπορά και ενσωµάτωση κοπριάς στα χωράφια για σκοπούς εµπλουτισµού, εφαρµόζεται δύο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη, και δεν πρόκειται να σταµατήσει. Στόχος, τόνισε, είναι να υλοποιείται σωστά και να µη δηµιουργείται πρόβληµα µε τη µυρωδιά. Είπε µάλιστα ότι παρόµοιο πρόβληµα είχε παρουσιαστεί στην Αθηένου πριν µερικά χρόνια, ωστόσο µετά από ενηµέρωση από το Τµήµα Περιβάλλοντος για την ορθή πρακτική το πρόβληµα λύθηκε.

Dung Crap Space Crap Agriculture Haystack Livestock Farmyard Manure Farmer 776496 11

«∆εν θα δεχθούµε να συνεχιστεί», προειδοποιούν δήµαρχοι και κοινοτάρχες.

Η δυσοσµία είναι τόσο έντονη που έχει κυριολεκτικά υποβαθµίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά οι οικογένειες δεν είναι οι µόνες που επηρεάζονται. Αρκεί ν’ αναλογιστεί κανείς ότι η περιοχή που έχει βροµίσει κυρίως είναι αυτή του αεροδροµίου Λάρνακας. Ο δήµαρχος Ανδρέας Βύρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε συνέχιση ούτε επανάληψη αυτής της κατάστασης.  «Οι αρµόδιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Τµήµα Περιβάλλοντος, ως αρµόδιο τµήµα, πρέπει να προτείνει µέτρα για να σταµατήσει η δυσοσµία. Απαιτούµε αυστηρότερους ελέγχους στους γεωργούς που χρησιµοποιούν τη συγκεκριµένη κοπριά και κατάλληλη εποπτεία των χωραφιών τους, προκειµένου να περιοριστεί το πρόβληµα. Όσοι γεωργοί παρανοµούν, θα πρέπει να τους επιβάλλεται χρηµατικό πρόστιµο. Σχεδόν καθηµερινά δηµιουργείται µια ανυπόφορη κατάσταση µε τη διασπορά της κοπριάς στα χωράφια, η οποία σίγουρα δεν µπορεί να συνεχιστεί» κατέστησε σαφές ο κ. Βύρας.

Με την ίδια αγωνία µίλησε και ο δήµαρχος ∆ροµολαξιάς – Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, ο οποίος επεσήµανε επιπρόσθετα ότι πέραν των πολιτών και των οικογενειών, επηρεάζεται το αεροδρόµιο Λάρνακας και οι επιχειρήσεις, κυρίως οι καφετέριες και οι επιχειρήσεις εστίασης.  «Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιµετωπιστεί ριζικά για να δούµε τι κάνουµε. Εκτός του ότι προσβάλλει την ποιότητα ζωής των δηµοτών, επηρεάζεται και η λειτουργία του αεροδροµίου και οι επιχειρήσεις, όπως οι καφετέριες. Έχουµε φτάσει στο σηµείο κάθε δηµότης να είναι αναγκασµένος να κλείνεται σπίτι του και όταν προλάβει και µπει σπίτι η µυρωδιά, δεν καθαρίζει», είπε χαρακτηριστικά ο Κύπρος Ανδρονίκου.

Επιστολή σε Υπουργό Γεωργίας και Τµήµα Περιβάλλοντος.

Η αγωνία των τοπικών Αρχών που επηρεάζονται αποτυπώθηκε και στο χαρτί µε επιστολή την οποία συνυπογράφουν ο δήµαρχος ∆ροµολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου, ο κοινοτάρχης Κιτίου Σάββας Τταντής, ο κοινοτάρχης Περβολιών Κώστας Τίγγης και ο κοινοτάρχης Τερσεφάνου Νέστορας Μιχαήλ. Η επιστολή απευθύνεται στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, στον διευθυντή του Τµήµατος Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων τοπικών Αρχών επισηµαίνουν ότι η δυσοσµία από τη διασπορά κοπριάς στα χωράφια χρόνο µε το χρόνο οξύνεται και προκαλεί εντονότατες διαµαρτυρίες από τους κάτοικους της περιοχής. «Αφενός κατανοούµε την ανάγκη για εµπλουτισµό των χωραφιών µε κοπριά αντί χηµικών λιπασµάτων, αφετέρου δεν µπορούµε να παραβλέψουµε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διασποράς προσβάλλεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, των επιχειρήσεων και το ∆ιεθνές Αεροδρόµιο Λάρνακας µε όλες τις συνακόλουθες και επιπτώσεις», σηµειώνουν οι τέσσερις τοπικοί άρχοντες της νοτιοδυτικής επαρχίας Λάρνακας.

 

Τι εισηγούνται οι τοπικοί άρχοντες
Οι επικεφαλής των τεσσάρων τοπικών Αρχών της νοτιοδυτικής επαρχίας Λάρνακας σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους κατέθεσαν συγκεκριμένες εισηγήσεις:

  • •Να τεθεί χρονικό πλαίσιο πέραν του οποίου δεν θα επιτρέπεται η διασπορά της κοπριάς (π.χ. από 1η μέχρι 15 Οκτωβρίου).
  • •Η ενσωμάτωση της κοπριάς στο έδαφος να γίνεται άμεσα και με βάση συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να γίνεται σωστά.
  • •Να επιτρέπεται η διασπορά μόνο αποξηραμένης κοπριάς και όχι υγρής.
  • •Να υπάρχει αυστηρή εποπτεία για τήρηση των κανονισμών διασποράς της κοπριάς και ενσωμάτωσης στο έδαφος.
  • Ο δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού δήλωσε επίσης στην εφημερίδα μας ότι μια άλλη εισήγηση που μπορεί να εξεταστεί είναι η τεχνολογική επεξεργασία των κτηνοτροφικών αποβλήτων προτού αυτά καταλήξουν στα χωράφια.
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου