Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021

Καφές, γάλα και ψωμί από…χρυσάφι-Εκτοξεύονται οι τιμές./ Πράκτορες του FBI αποσφραγίζουν το αεροσκάφος./Χριστοδουλίδης για Βαρώσι: «Αν προχωρήσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, τελείωσε το εδαφικό»/Στο και πέντε το Κυπριακό, στο παρά ένα η ΑΟΖ.

 Καφές, γάλα και ψωμί από…χρυσάφι-Εκτοξεύονται οι τιμές

Από τον Ιούλιο του 2021 και έπειτα οι αυξήσεις στις τιμές έγιναν αντιληπτές στις τσέπες των καταναλωτών, καθώς μέχρι τον Ιούνιο προμηθευτές και λιανέμποροι απορροφούσαν σχεδόν στην ολότητά τους τις αυξήσεις που προέκυψαν σε διεθνές επίπεδο, ένεκα της πανδημίας.

Από την άλλη, ο έντονος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο τροφίμων λειτουργεί για την ώρα προς όφελος του καταναλωτή, καθώς οι καταστηματάρχες προχωρούν με φειδώ και με σοβαρό προβληματισμό στις οποιεσδήποτε μικρές αυξήσεις.

Ωστόσο, το παγκόσμιο πλέον φαινόμενο της ταυτόχρονης εκτόξευσης τιμών σε πρώτες ύλες, ναύλα και καύσιμα, δεν φαίνεται να έχει τέλος, με τις αυξήσεις στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης στην κυπριακή αγορά να αναμένεται ότι θα συντροφεύουν τους καταναλωτές τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυξήσεις στο άμεσο μέλλον
Στην τριπλή συγκυρία αυξήσεων, έρχονται να προστεθούν αστάθμητοι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η οποία κατάφερε για παράδειγμα να περιορίσει την παραγωγή καφέ σε χώρες, όπως η Βραζιλία, καθώς και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι όλοι οι παράγοντες συνέβαλαν σε αυξήσεις κόστους, οι οποίες αναπόφευκτα θα μεταφερθούν στους καταναλωτές.

Εξήγησε ακόμα ότι κάποιες αυξήσεις στις τιμές υπάρχουν ήδη στην αγορά, κάποιες άλλες δεν έχουν ακόμα επιβληθεί, ενώ σε κάποια προϊόντα οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω.

Ενδεικτικά, λόγω της ελλιπούς παραγωγής σιτηρών, στο επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι η αύξηση στην τιμή προϊόντων, όπως ψωμί και μακαρόνια, θα κυμανθεί γύρω στο 15%-20%.

Οι αυξήσεις στην τιμή ζωοτροφών που εισάγονται από Κίνα φτάνουν το 20%, ενώ η μικρή αύξηση της τάξεως του 3%-4% που έχει ήδη επιβληθεί στον καφέ θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη το προσεχές διάστημα.

Παρόλο που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, εντούτοις σχεδόν δεδομένη θεωρείται η επερχόμενη αύξηση στην τιμή του γάλακτος, ενώ κατά 11% αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του αλευριού.

Κατ’ επέκταση, αναπόφευκτες θα πρέπει να θεωρούνται οι αυξήσεις σε είδη αρτοποιείου, μπισκότα και άλλα παρεμφερή προϊόντα.

Σε αυτούς τους τομείς θα υπάρξουν ελλείψεις.
Όσον αφορά την ένδυση και την υπόδηση, η εκτόξευση ναύλων ενδέχεται να οδηγήσει τους εισαγωγείς σε δεύτερες σκέψεις, επηρεάζοντας μελλοντικά την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα του στοκ στην κυπριακή αγορά και κατ’ επέκταση τις τιμές.

Πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο τομέας της τεχνολογίας, ιδιαίτερα οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς τα εργοστάσια έχουν δώσει έμφαση στα premium προϊόντα, μειώνοντας την παραγωγή στα προϊόντα μέσης τιμής.

«Πιθανόν το απόθεμα στα προϊόντα μέσης τιμής να μειωθεί ή ακόμα και να εκλείψει μετά το Black Friday και ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, οπόταν και θα διαφανεί κατά πόσο μπορούν οι προμηθευτές να ανταποκριθούν στον όγκο παραγγελιών από λιανεμπόρους», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη η έλλειψη προσωπικού.
Από την έλλειψη προσωπικού υποφέρουν αρκετοί κλάδοι της οικονομίας, ανάμεσά τους και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι τετραψήφιος αριθμός κοινοτικών που εργάζονταν σε κομβικούς τομείς της οικονομίας έχουν αποχωρήσει από την Κύπρο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού φαίνεται να στέκεται εμπόδιο και τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας, δοκιμάζοντας τις αντοχές των επιχειρήσεων.

«Μπορεί με τα εύστοχα σχέδια στήριξης της απασχόλησης να έχουν διατηρηθεί οι θέσεις εργασίας, αλλά η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με το οποίο είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις, οξύνεται και επιδεινώνεται καθημερινά», σημείωσε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ.

Για κάποιες θέσεις εργασίας δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ούτε από Κύπριους ούτε από κοινοτικούς. Στο πλαίσιο αυτό, οι λιανέμποροι ζητούν να επισπευσθεί η έκδοση αδειών απασχόλησης πολιτών από τρίτες χώρες.

Χαιρετίζοντας την επίσπευση της διαδικασίας εργόδοτησης αιτητών πολιτικού ασύλου, ο ΠΑΣΥΛΕ προκρίνει την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης που θα διευκολύνουν την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

inbusinessnews.com

Πράκτορες του FBI αποσφραγίζουν το αεροσκάφος.

      Πράκτορες του FBI αποσφραγίζουν το αεροσκάφος

  Μιχάλης Χατζηβασίλης.   


Αποσφραγίζεται σήμερα, στην παρουσία εμπειρογνωμόνων από το FBI που ήρθαν στην Κύπρο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, το αεροπλάνο που βρίσκεται σε αποθήκη στο αεροδρόμιο Πάφου, με την υπόνοια ότι χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν ότι οι ειδικοί για όπλα του FBI θα μεταβούν σήμερα το πρωί στην Πάφο με τη συνοδεία ειδικών του Αρχηγείου Αστυνομίας και πυροτεχνουργών, ώστε να αποσφραγιστεί το σκάφος και ν’ αρχίσει έρευνα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον φέρει οπλισμό, ή αν έχει υποδομές για τη μεταφορά οπλισμού. Επίσης, θα υποδειχθούν από τους ξένους ειδικούς συγκεκριμένα όργανα για να διαπιστωθούν τυχόν σχέδια πτήσης και άλλα σχετικά, για να φανεί κατά πόσον το αεροπλάνο ξένων συμφερόντων, συμμετείχε καθ’ οιανδήποτε τρόπο στη μεταφορά όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη. 

Ανάλογα με τα ευρήματα που θα προκύψουν από τις έρευνες των πρακτόρων του FBI, θα συνταχθεί έκθεση η οποία θα αποσταλεί στα Ηνωμένα Έθνη που είναι και το Σώμα το οποίο επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Σημειώνεται ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε αρχικά στη Λάρνακα και αυθημερόν μετακινήθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου σε αποθήκη ιδιωτικής εταιρείας για φύλαξη. Παρέμεινε εκεί για αρκετούς μήνες, μέχρι που διαπιστώθηκε ότι ενδεχομένως να εμπλεκόταν στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη, με αποτέλεσμα προ μηνός περίπου, να ζητηθεί η φύλαξή του από την Αστυνομία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αναφέρεται σε έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Λιβύη, ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2021. Κατονομάζεται ο ιδιοκτήτης του που είναι ιδιώτης και παρέχει υπηρεσίες όπου ζητούνται.

Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το σκάφος παρακολουθείται από το διάστημα που ήρθε στην Κύπρο, ωστόσο, δεν ήταν γνωστό κατά πόσον αυτοί που το οδήγησαν στην Κύπρο, είχαν πρόσβαση σε αυτό όλο αυτό το διάστημα και αν παρέμεινε στην αρχική του κατάσταση.  

philenews.com 

Χριστοδουλίδης για Βαρώσι: «Αν προχωρήσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, τελείωσε το εδαφικό»

Στις εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθηκε χθες στην εκπομπή «Επίκαιρα» στο Plus, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε ότι αν προχωρήσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τότε έχει τελειώσει το κεφάλαιο του εδαφικού, λέγοντας ότι ο χρόνος δυσκολεύει τα πράγματα.

Πέραν τούτου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν κάποιες επισκέψεις στην Κύπρο σε τεχνοκρατικό επίπεδο από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανέφερε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν τις δικές τους διεργασίες στην Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι ο διορισμός αντιπροσώπου δεν θα λύσει τα προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών.

dialogos.com.cy

Στο και πέντε το Κυπριακό, στο παρά ένα η ΑΟΖ.

Στο και πέντε το Κυπριακό, στο παρά ένα η ΑΟΖ

Και τα δύο ζητήματα, περιλαμβάνονται και στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της Τουρκίας, η οποία έχοντας ήδη αναπτύξει τους σχεδιασμούς της για τα επόμενα χρόνια, έθεσε σε εφαρμογή ένα πλάνο που έχει ως στόχο τη δημιουργία χάους σε όλα τα σχετικά με την Κύπρο ζητήματα, έτσι ώστε αφενός να δημιουργήσει τετελεσμένα που δύσκολα θα μπορούν να διορθωθούν και αφετέρου να προκαλέσει κόπωση στη διεθνή κοινότητα για να πάψει να ασχολείται με το Κυπριακό, παραδίδοντάς το, με την πάροδο του χρόνου έρμαιο στην Άγκυρα. 

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις που θα αλλάξουν δραματικά τον ρουν των πραγμάτων. Βραχυπρόθεσμα, ως ένα βαθμό αυτό που θα αναμένεται να συμβεί, είναι η τελική αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Το πρόβλημα που δημιούργησε ο Ερσίν Τατάρ με την υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα της τριμερούς, δεν επιλύθηκε και ούτε πρόκειται, αφού εμφανίζεται αδιάλλακτος και στις πιο πρόσφατες επαφές που είχε με εκπροσώπους του ΟΗΕ. 

Στα κατεχόμενα υπάρχουν φωνές εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει κάποιους ενδοιασμούς για τον ρόλο του αδιάλλακτου και σκληροπυρηνικού που του αποδίδεται, όχι μόνο από την πλευρά μας αλλά και από άλλους ισχυρούς παράγοντες διεθνώς, ωστόσο αυτοί οι προβληματισμοί δεν φαίνεται να είναι ικανοί για να τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Δεν θα πρέπει να αναμένεται, δηλαδή, ότι ο Τατάρ θα αναδιπλωθεί, ειδικά από τη στιγμή που οποιαδήποτε πράξη του λαμβάνει προηγουμένως την έγκριση, -αν δεν γίνεται καθ' υπόδειξη- της Άγκυρας. 

Πέραν από τα προσκόμματα που δημιουργεί ο Ερσίν Τατάρ για το ζήτημα του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, το μείζων ζήτημα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η αμετακίνητη απαίτηση του, για αναγνώριση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους, για να δώσει τη συγκατάθεση του, μοιάζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. 

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για πιέσεις που δέχεται και από τρίτους για να ενδώσει σε μια τέτοια απαίτηση, αποτελεί ενδεχόμενα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην παρούσα φάση. Αν και ο ίδιος απορρίπτει ασυζητητί, να ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις, το γεγονός από μόνο του ότι υπάρχουν, εμπερικλείει κινδύνους και επιβεβαιώνει αυτό που τείνει να γίνει κανόνας στο Κυπριακό, ότι οι πιέσεις που ασκούν συγκεκριμένες χώρες, είναι πιο επικίνδυνες ακόμα και από τις θέσεις των Τούρκων. 

Με καταγεγραμμένα όλα τα πιο πάνω και έχοντας ως δεδομένο πως σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό ενόψει των Προεδρικών του 2023, διαπιστώνει αβίαστα κανείς, πως οι ήδη μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν μέχρι να γίνει η άτυπη πενταμερής του περασμένου Απριλίου, η νεκρή περίοδος από τότε μέχρι την τριμερή της Νέας Υόρκης και η εμπλοκή που παρατηρείται σήμερα, δεν αφήνουν περιθώρια για να υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα. 

Αντιθέτως το πεδίο που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον δεν είναι άλλο από αυτό των θαλάσσιων ερευνών με την επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος, το οποίο όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει οι Τούρκοι θα πυροδοτήσει μια νέα εστία έντασης στην περιοχή μας. Ήδη η Άγκυρα έδειξε τα δόντια της με την υπόθεση του Nautical Geo, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα αγκυροβολημένο στη Λάρνακα και κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ολοκληρώσει τις έρευνες που ξεκίνησε νότια της Κύπρου στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του East Med. Σε ότι αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα, η ExxonMobil ετοιμάζεται για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», ενώ ΕΝΙ και TOTAL βρίσκονται στο τελικό στάδιο των σχεδιασμών τους για το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Την ίδια ώρα οι νέες Navtex για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και οι έρευνες του Oruc Reis βόρεια της Κύπρου, δημιουργούν μια επανάληψη του σκηνικού που ξαναζήσαμε πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Με δεδομένο ότι υπάρχει καταγεγραμμένη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας, την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2022, αλλά και την αλλαγή σκυτάλης στη γερμανική καγκελλαρία, η Λευκωσία είναι αισιόδοξη, ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα πείσουν και τους πιο άπιστους εντός της Ένωσης, πως ήρθε η ώρα για λήψη πραγματικών αποτρεπτικών μέτρων τερματίζοντας το φιάσκο με τις κυρώσεις και τη λογική του μαστιγίου και του καρότου έναντι των πειρατών. 

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου