Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Άπαντες ξανά σε επιφυλακή για Covid - Όλα τα δεδομένα./Αναστάτωση πολιτών για τις μπατονέτες των τεστ./Έπιασε τόπο η εκστρατεία… Πάνω από 10 χιλιάδες νέοι έφεδροι στα στρατόπεδα.

 Μαριλένα Παναγή   

Όλοι σε επιφυλακή. Με αγωνία για τη συνέχεια, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας κάνει λόγο για «ανήσυχη ηρεμία» και αναμένει τα δεδομένα των επόμενων ημερών, αφού η αύξηση στην προσέλευση ασθενών στις μονάδες βραχείας νοσηλείας τις τελευταίες ημέρες, προμηνύει αύξηση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό και στους θαλάμους των δημόσιων νοσοκομείων.

Άπαντες ξανά σε επιφυλακή για Covid - Όλα τα δεδομέναΟι επιστήμονες παρακολουθούν την κατάσταση και ζητούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται σε σχέση με τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους και τους θανάτους με αιτία τον κορωνοϊό. Τονίζουν την ανάγκη για ενισχυτικό εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων και δείχνουν την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου το ποσοστό εμβολιασμένων ασθενών κυμαίνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες γύρω στο 40%-50% με τη μέση ηλικία να έχει ανέβει στα 69 έτη.

Θέτουν εκ νέου θέμα αλλαγής του τρόπου με τον οποίο διενεργούνται οι καθημερινοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και υποστηρίζουν πως επιβάλλεται η αναθεώρηση των σχετικών προγραμμάτων και η προσαρμογή τους στα δεδομένα της εποχής. 

«Να εστιάσουμε στον ενισχυτικό εμβολιασμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο και να αρχίσουμε να μελετάμε σωστά τον τρόπο και τις ομάδες στις οποίες διενεργούνται τα rapid test, δηλώνει στον «Φ» ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης, θέτοντας εκ νέου θέμα «αναθεώρησης του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου» αφού όπως υποστηρίζει, «ο τρόπος με τον οποίο σήμερα πραγματοποιούνται τα προγράμματα του υπουργείου Υγείας, δεν είναι, όπως διαπιστώνουμε, ο σωστός για να έχουμε μπροστά μας μια ολοκληρωμένη επιδημιολογική εικόνα». 

Ανέφερε παράλληλα ότι, «είναι καιρός να δούμε σοβαρά και τις ομάδες του πληθυσμού οι οποίες ελέγχονται διότι τώρα όλοι γνωρίζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί, σπανίως υποβάλλονται σε τεστ, ή δεν υποβάλλονται ποτέ σε τεστ τη στιγμή που βλέπουμε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που μολύνονται από τον ιό βρίσκεται ήδη γύρω στο 35% -40% και παρόμοια είναι και τα ποσοστά στα νοσοκομεία. Άρα δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ενεργούμε τώρα, με τον ίδιο τρόπο που είχαμε αποφασίσει ότι θα ενεργήσουμε, πριν από τέσσερις ή πριν από πέντε μήνες όταν τα δεδομένα μας ήταν διαφορετικά και είχαμε μπροστά μας καλοκαίρι και όχι χειμώνα και ήδη στα ιατρεία μας αρχίσαμε και βλέπουμε αυξημένα περιστατικά άλλων ιώσεων του αναπνευστικού και αυτό μας λέει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα τους επόμενους μήνες».

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας Χρίστος Πέτρου τονίζει ότι «όσοι έχουν λάβει το μονοδοσιακό εμβόλιο της J&J δεν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς» και υπογραμμίζει την ανάγκη για εμβολιασμό και με δεύτερη δόση. 

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ετοιμάζεται να θέσει αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για δεύτερη δόση σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιο της J&J και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η ενισχυτική δόση θα γίνεται είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με εμβόλια τεχνολογίας MRNA, με την πάροδο δύο μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό. 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, μιλώντας στον «Φ» αναφέρθηκε σε «ανήσυχη ηρεμία», λέγοντας πως «τα τελευταία εικοσιτετράωρα βλέπουμε αύξηση στην προσέλευση ασθενών, στα τμήματα βραχείας νοσηλείας, που είναι είτε «ύποπτα» περιστατικά, είτε άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται και έρχονται στο νοσοκομείο για περίθαλψη και αυτό μας δίνει κάποια ένδειξη». Περαιτέρω επεσήμανε ότι, «κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είχαμε εισαγωγές που μας δείχνουν μια τάση, για αυτό και περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα των επόμενων ημερών». 

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, «στόχος πρέπει να είναι ο ενισχυτικός εμβολιασμός των ηλικιωμένων μας διότι βλέπουμε το ποσοστό που καταλήγει στα νοσοκομεία να αυξάνεται σιγά-σιγά, τώρα βρισκόμαστε γύρω στο 40%-45% κάποιες μέρες και η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη ΜΕΘ, με τα ίδια ποσοστά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ασθενών». 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρωί χθες, στη ΜΕΘ νοσηλεύονταν 10 ασθενείς εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν εμβολιασμένοι και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 69 χρόνια. 

Τέλος, σε μια νέα εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, η αναπληρώτρια διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, υπογραμμίζει πάντως, ότι «η Κύπρος, όπως και ολόκληρη η Ε.Ε. αναμένει την αδειοδότηση και νέων εμβολίων», τη στιγμή που ο πλανήτης, ο οποίος φαίνεται ότι εισέρχεται σε ένα δύσκολο χειμώνα, αναμένει τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση φαρμάκων για την Covid-19. 

Σε ό,τι αφορά τις αδειοδότησεις των εμβολίων η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι «το εμβόλιο της Valneva αναμένεται να αδειοδοτηθεί το Δεκέμβριο του 2021» και σημείωσε πως «το συγκεκριμένο σκεύασμα βασίζεται σε αδρανοποιημένο, ανοσοενισχυτικό φορέα του ιού, μια πιο παραδοσιακή μορφή εμβολίου από το mRNA ή το εμβόλιο με τον αδενοϊό».

Ανέφερε επίσης ότι στις 31 Οκτωβρίου, αρχίζει η αξιολόγηση του χαπιού κατά του κορωνοϊού, της εταιρείας MSD, εξηγώντας ότι «πρόκειται για αντι-ιικό σκεύασμα, το οποίο αναμένεται να έχει απήχηση».

Πάντως, τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον ενισχυτικό εμβολιασμό, εξακολουθούν βεβαίως να είναι μάλλον απογοητευτικά, αφού και οι δύο εξορμήσεις του υπουργείου Υγείας, με κινητές μονάδες στα ορεινά, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε ως αποτέλεσμα να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου μόλις 65 άτομα ενώ άλλα 12 άτομα έλαβαν την πρώτη δόση και δύο τη δεύτερη. Συνολικά την τρίτη δόση έλαβαν γύρω στις 33.000 άτομα εκ των οποίων όμως, οι 6.000 περίπου είναι επαγγελματίες υγείας και πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και όχι ηλικιωμένα άτομα. Αναφέρεται ότι τις δύο δόσεις είχαν λάβει γύρω στις 185.000 πολίτες άνω των 60 ετών.  

philenews.com

Αναστάτωση πολιτών για τις μπατονέτες των τεστ.    

     Μαριλένα Παναγή   

Έτρεχαν να δώσουν απαντήσεις και να καθησυχάσουν τους πολίτες χθες οι ειδικοί, αφού η πληροφορία που δόθηκε στη δημοσιότητα για εντοπισμό επικίνδυνης και καρκινογόνας ουσίας στις μπατονέτες, που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια τόσο των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, όσο και των μοριακών εξετάσεων για ανίχνευση του κορωνοϊού, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση αλλά και πολύωρες συζητήσεις και εντάσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Μάλιστα, η Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα», επικαλούμενη την εν λόγω πληροφορία η οποία συνοδευόταν και από τα αποτελέσματα που εξέδωσε ιδιωτικό εργαστήριο, καλούσε το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε σχετική διερεύνηση ή ακόμα και να διακόψει τη διενέργεια ελέγχων για εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού, μέχρι να διενεργηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις, αφού όπως υποστηρίζει, η συγκεκριμένη ουσία, του οξειδίου του αιθυλενίου, εντοπίστηκε στις μπατονέτες, «σε επίπεδο συγκέντρωσης πολλαπλάσιο (36x) του ορίου ανίχνευσης της εφαρμοσθείσας μεθόδου (γερμανικό πρότυπο L53.00-11999-11 με ανάλυση σε GC-EAD σύστημα αέριας χρωματογραφίας)». 


Η εξήγηση από το υπουργείο Υγείας και τους ειδικούς εντελώς διαφορετική. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας, Χρίστος Πέτρου, «το όριο ανίχνευσης μιας μεθόδου δεν έχει καμιά σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια, αλλά έχει σχέση με την ευαισθησία της μεθόδου που έχει χρησιμοποιηθεί» και υπογράμμισε πως «η αναφερόμενη μέθοδος ανάλυσης αφορά τρόφιμα και όχι ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό». Με άλλα λόγια, είπε, «η μέθοδος δεν είναι επικυρωμένη και η ανάλυση αυτή, προορίζεται για έλεγχο σπόρων π.χ. σουσαμιού για την ύπαρξη αιθυλενοξειδίου. Ως εκ τούτου, η χρήση μεθόδου, που δεν είναι επικυρωμένη για αυτό τον σκοπό, καθιστά αυτομάτως και την ανάλυση μη έγκυρη».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, «το αιθυλενοξείδιο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την αποστείρωση ιατρικού εξοπλισμού και όχι μόνον. Η ουσία γίνεται επικίνδυνη όταν η έκθεση σε αυτήν είναι μεγάλη (μεγάλος χρόνος και ποσότητα), και εξατμίζεται στους 10,7 βαθμούς Κελσίου». Επιπρόσθετα, είπε, «τα όρια ασφαλείας για έκθεση στο ethylene oxide σύμφωνα με επίσημους οργανισμούς είναι 1ppm για 8ωρη έκθεση και 5ppm για έκθεση 15 λεπτών. 1 ppm = 1 mg/kg. Για να καταλάβουμε πόσο απειροελάχιστη είναι η συγκεκριμένη ποσότητα, έστω και αν η μέθοδος ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν έγκυρη, θα υπάρχουν 0,36mg αιθυλαινοξειδίου σε ένα κιλό στυλεούς rapid test, δηλαδή θα υπάρχουν 0,36 ppm, τρεις φορές κάτω από το όριο για 8ωρη έκθεση». 

philenews.com

Έπιασε τόπο η εκστρατεία… Πάνω από 10 χιλιάδες νέοι έφεδροι στα στρατόπεδα.

Πάνω από 10 χιλιάδες νέοι έφεδροι στα στρατόπεδα – Αρκετά μεγάλος ο αριθμός… ικανοποίηση στο ΥΠΑΜ – Η μείωση οπλιτών και η συζήτηση για τους ΣΥΟΠ – «Να ζυγίσουμε δεδομένα και δυνατότητες» λέει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας στη Cyprus Times

Άρχισε η συζήτηση και οι σχεδιασμοί για το θέμα της στελέχωσης στην Εθνική Φρουρά με τους ΣΥΟΠ και να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα δεδομένα είναι τέτοια που οδηγούν προς λήψη αποφάσεων τόσο για να υπάρχει επάρκεια στελέχωσης όσο και για διασφάλιση του αξιόμαχου την ώρα που βρισκόμαστε προ των πυλών της νέας τριετίας συμβάσεων.

Ο αρμόδιος Υπουργός, μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του αριθμού οπλιτών στην Εθνική Φρουρά, είπε πως κατά την τελευταία κατάταξη υπήρξε πτώση του αριθμού κατά 950, γεγονός που απέδωσε και στην υπογεννητικότητα.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το ποσοστό φυγοστρατίας έπεσε στο 2,7% σε αντίθεση με 7,5% που ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Ενώπιον των αρμοδίων υπάρχουν διάφορα σενάρια σε πρώτη φάση, τα οποία αφορούν είτε αύξηση του αριθμού, είτε παράταση της παραμονής στο στράτευμα και μετά τα 10 έτη κάτι που θα διασφαλίσει και το αξιόμαχο.

«Να ζυγίσουμε δεδομένα και δυνατότητες»

Μιλώντας στη Cyprus Times, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Πιερή, ανέφερε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ούτε έχει παρθεί κάποια απόφαση.

«Πρέπει να ζυγίσουμε τα δεδομένα και να δούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν» τόνισε.

Στα στρατόπεδα πάνω από 10 χιλιάδες νέοι έφεδροι

Στο μεταξύ ερωτηθείς για το θέμα της εφεδρείας, ο κ. Πιερή ανέφερε πως υπήρξε αρκετά μεγάλη κινητοποίηση και το πλάνο που εφαρμόστηκε με τις εξαγγελίες, απέδωσε καρπούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας, έχουν τακτοποιήσει προσωπικά το ζήτημα 9,811  πολίτες οι οποίοι αυτοβούλως αποτάθηκαν στα Τμήματα Επιστράτευσης ώστε να δηλώσουν ότι είναι στη διάθεση της εφεδρείας για να επαναταχθούν.

Σε 563 περιπτώσεις και μέσω του μηχανογραφημένου συστήματος παραδόθηκαν ΦΑΠ από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχων ή άλλων περιπτώσεων.

Ενώ την ίδια στιγμή 2,532 απέστειλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν πως νομίμως δεν δύνανται να παρουσιαστούν είτε γιατί διαβιούν στο εξωτερικό είτε για λόγους σπουδών ή και άλλους λόγους.

Ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων που έχουν τακτοποιηθεί ανέρχεται στις 12,906.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου