Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021

Ρέστα δίνει ο Ερντογάν - Αποφασισμένος να ακυρώσει σχέδια./Η επιστροφή των πειρατών στην ΑΟΖ, το τεστ αντοχής και οι ισορροπίες που άλλαξαν.

 Ρέστα δίνει ο Ερντογάν - Αποφασισμένος να ακυρώσει σχέδια


  Κώστας Βενιζέλος   

Τεντώνει το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, αδιαφορώντας όπως φαίνεται, εάν θα κοπεί. Προβαίνει σε κινήσεις υψηλού ρίσκου και δοκιμάζει τις αντοχές  των εμπλεκόμενων. Βρισκόμενη μονίμως σε επιθετική διάταξη, η κατοχική Τουρκία κτυπά ρέστα, θέλοντας πρώτα να αποτρέψει τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας , αλλά κι άλλων χωρών της περιοχής και να επιβάλει τους δικούς της. Να ελέγξει, δηλαδή, την περιοχή μέσω Κύπρου.  Η Τουρκία, λοιπόν, διά της ισχύος επιχειρεί να αποτρέψει σχέδια στα οποία δεν συμμετέχει. Την ίδια ώρα είναι σαφές πως η εμπλοκή της θα γίνει μόνο με δικούς της όρους και έχοντας το πάνω χέρι.

Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας φαίνεται να έχει καθορίσει τη γραμμή επιβολής, εκμεταλλευόμενο και το γεγονός ότι υπάρχει ένα κενό ως προς την όποια αντίδραση μπορεί να υπάρξει έναντι της συμπεριφοράς της. Αξιοποιεί τις εξελίξεις στο αφγανικό, το μεταναστευτικό, το κενό που δημιουργεί η αποχώρηση των ΗΠΑ.  Οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον προκαλούν σύγχυση. Από την μια -κυρίως μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν- οι δύο χώρες διεύρυναν τα κανάλια επικοινωνίας τους, κυρίως σε ό,τι αφορά το πεδίο της ασφάλειας. Από την άλλη, η υπόθεση -κυρίως- των S-400 εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει τηρήσει ποντιοπιλατική στάση με αφορμή τις τελευταίες τουρκικές παρενοχλήσεις. 


Ακόμη και οι κυβερνητικές διεργασίες στη Γερμανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Άγκυρα, την υποβοηθούν.  Υπό την έννοια ότι σε προηγούμενες ενέργειες της σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου, οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών, είχαν ζητήσει την παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Ερντογάν. Με αντάλλαγμα, πάντα, όπως το έθετε το Βερολίνο, να μην υιοθετηθούν κυρώσεις κατά της κατοχικής δύναμης. Ενδεικτικές και οι υποδείξεις Μέρκελ, με το γνωστό απόλυτο τρόπο της, όταν τέθηκαν προς συζήτηση μέτρα κατά της Τουρκίας: «Την ερχόμενη φορά μην μου ζητήσετε να παρέμβω προς τον Ερντογάν!»

? Οι έρευνες του πλοίου Nautical Geo( ιταλικών συμφερόντων, μαλτέζικης σημαίας), γίνονται για την όδευση του αγωγού EAST MED στον οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα η Κύπρος και το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την έρευνα χρηματοδοτεί και η Ε.Ε.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, που κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στα χαρτιά. Ωστόσο, αυτό δεν έχει σημασία για την Τουρκία. Θέλει να τερματίσει οτιδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει τους δικούς της σχεδιασμούς. «Θέλει να σταματήσει ό,τι κινείται και γίνεται χωρίς την έγκρισή της», είπε χαρακτηριστικά ξένος διπλωμάτης. 

Έχει, όμως, ενδιαφέρον να καταγραφούν οι αντιδράσεις των επηρεαζόμενων χωρών.

Στην Ελλάδα οι έρευνες έγιναν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Υπάρχουν ακόμη περιοχές, στις οποίες θα πρέπει να συνεχισθούν. Οι έρευνες ανατολικά της Κρήτης παρενοχλήθηκαν από τουρκικές φρεγάτες. Η Αθήνα έστειλε φρεγάτες, αλλά είναι προφανές πως δεν είναι επιλογή της να φτάσει στα άκρα. Όπως συναφώς ανέφερε ελλαδική πηγή, εάν η Αθήνα επιλέξει μια άλλη προσέγγιση, αποτρεπτική έναντι των τουρκικών προκλήσεων, αυτό δεν θα γίνει στο συγκεκριμένο θέμα, αυτό του EAST MED. Σημειώνεται πως η παρενόχληση ανατολικά της Κρήτης έγινε 10 ναυτικά μίλια έξω από το νησί. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως και η παρενόχληση στην κυπριακή ΑΟΖ αφορά την Αθήνα καθώς στη διαδρομή του σκάφους είναι και το τριεθνές σημείο ( Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία), αλλά και η περιοχή που οριοθετήθηκε μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Το Ισραήλ σε ό,τι αφορά τη δική του περιοχή ολοκλήρωσε την όδευση, χωρίς να υπάρξει τουρκική αντίδραση. Είναι προφανές πως η νέα κυβέρνηση του Τελ Αβίβ δεν υποστηρίζει με την επιμονή Νετανιάχου τον αγωγό. Μπορεί να μην έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις με την Τουρκία, πλην όμως, δεν είναι στις προτεραιότητες των Ισραηλινών ένα κλίμα αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Είναι ενδιαφέρον ότι το Ισραήλ, αν και μετέχει στο ίδιο πρόγραμμα με Ελλάδα και Κύπρο, δεν προέβη ούτε σε μια ανακοίνωση- αντίδρασης για τις παρενοχλήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να ακινητοποιήσει το ερευνητικό σκάφος. Αυτό έγινε μετά που αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα και υπήρξαν και επικοινωνίες και επαφές με τρίτους. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε βρεθεί την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Για τη Λευκωσία ήταν σαφές εξαρχής πως δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με την Τουρκία. 

Τι μπορεί να γίνει; Υπάρχουν απόψεις -όχι στη Λευκωσία- που θεωρούν πως μπορεί η όδευση να αλλάξει. Αυτό, βέβαια, θα σημαίνει πως η Τουρκία θα καταφέρει διά της ισχύος να ματαιώσει τους σχεδιασμούς των χωρών της περιοχής. Και βέβαια δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία -μετά από αυτό- δεν θα σταματήσει και τη νέα όδευση. Εκτός κι εάν είναι μέσω Τουρκίας. 

Από τις εξελίξεις αυτές, εκείνη που επενδύει στην αλλαγή όδευσης, φαίνεται να είναι και η Αίγυπτος. Κυρίως γιατί μια επιλογή που θα εξεταστεί θα είναι εκείνη των τερματικών σταθμών στη χώρα αυτή. 

Υπάρχει μια ανάγνωση των εξελίξεων, που θεωρεί πως η Τουρκία είναι ενοχλημένη, εκνευρισμένη από την ελληνογαλλική συμφωνία και αντιδρά με τον γνωστό της τρόπο. Αυτό μπορεί να ισχύει, ωστόσο, εκείνο που διαχρονικά θεωρείται δεδομένο είναι πως όλες οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας συνδέονται με την υλοποίηση της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Δεν θα ενοχλήσει την EXXON MOBIL η Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι οι προειδοποιητικές βολές της Άγκυρας αφορούν και τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο γεωτρήσεις της EXXON MOBIL στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο, είναι προφανές πως δεν πρόκειται να ενοχλήσει την αμερικανική εταιρεία. Η EXXON MOBIL έχει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και τούτο το γνωρίζει η κατοχική δύναμη. Εκείνο το οποίο θα κάνει η Άγκυρα είναι να προχωρήσει και να κάνει παράνομη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6, στο οποίο δραστηριοποιείται η γαλλοϊταλική κοινοπραξία, ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ. Ενδεχομένως η κίνηση αυτή να αποτελεί και απάντηση στους Γάλλους, με τους οποίους οι Τούρκοι έχουν ανοίξει μέτωπο. Πρωτίστως, όμως, πρόκειται για κίνηση- απάντηση στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα ενώ η επιλογή του θαλασσοτεμαχίου 6 δεν είναι τυχαία. Από τη μια είναι δίπλα στο 10 και από την άλλη είναι σε περιοχή, την οποία αμφισβητεί. Ισχυρίζεται πως είναι εντός τουρκικής περιοχής. Ποια θα είναι η αντίδραση των δύο εταιρειών; Μάλλον καμία. Την προηγούμενη φορά είχε αναφερθεί πως οι Τούρκοι «τρυπούν» σε τμήμα του τεμαχίου μακριά από τη δική τους γεώτρηση και δεν αναμένεται να εντοπίσουν κοιτάσματα!

ΔΕΝ… ΚΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.

Σε στάση αναμονής είναι η Λευκωσία σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, κυρίως σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ και κατά πόσο θα είναι ειδικός ή προσωπικός. Κατά πόσο, δηλαδή, θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή μόνο στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούνται τηλεφωνικές επαφές από τη Βοηθό Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και την ειδική αντιπρόσωπο στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Δεν υπήρξε, ωστόσο, οποιαδήποτε επαφή μέχρι σήμερα. 

philenews.comCamera Icon  

Η επιστροφή των πειρατών στην ΑΟΖ, το τεστ αντοχής και οι ισορροπίες που άλλαξαν

Πριν ακόμα καλά καλά μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου και τα γεωτρύπανα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη επιστρέψουν για να πιάσουν δουλειά, η Τουρκία επέστρεψε στην γνωστή πλέον πειρατική τακτική της παρενόχλησης και της δημιουργίας προσκομμάτων σε όποιον βρίσκεται απέναντι της στις περιοχές που αμφισβητεί.  

Η περίπτωση του Nautical Geo μπορεί επικοινωνιακά να έτυχε υποβάθμισης από τη Λευκωσία, αφού και οι έρευνες που πραγματοποιεί δεν έχουν σχέση με κάποια γεώτρηση αλλά με το μεγαλεπήβολο έργο του EastMed που βρίσκεται στα προκαταρκτικά στάδια, ωστόσο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως δοκιμασία στην οποία η Άγκυρα υποβάλλει, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

Κι αυτό διότι, αφενός το Nautical Geo πριν εκδιωχθεί από την κυπριακή ΑΟΖ με τη δύναμη των απειλών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, είχε εκδιωχθεί κι από τα ανοικτά της Κρήτης, ενώ η μίσθωση του έγινε από την κοινοπραξία των χωρών για κατασκευή του EastMed, με χρήματα των Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται ότι το Nautical Geo προσεγγίστηκε ενώ πραγματοποιούσε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ την περασμένη Κυριακή, από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις έρευνες που πραγματοποιούσε και να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας.

Η Navtex που εκδόθηκε για τις έρευνες του είχε διάρκεια μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο εδώ και μια εβδομάδα παραμένει καθηλωμένο στο αγκυροβόλιο του λιμανιού. Η Τουρκία με αυτό τον τρόπο πέτυχε για ακόμη μια φορά να φέρει προσκόμματα και να κάνει ακόμα ένα βήμα στην παγίωση των τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού όπως θα δείτε και στον χάρτη που ακολουθεί, ο χώρος των ερευνών του Nautical Geo ήταν νότια της Κύπρου στην οριοθετημένη ΑΟΖ, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Στον χάρτη με μαύρο χρώμα φαίνεται η περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ως υφαλοκρηπίδα της. Με άσπρο τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Η γαλάζια λωρίδα δείχνει την περιοχή όπου δέσμευσε η Κύπρος για τις έρευνες του Nautical Geo, το οποίο παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία. Με σκούρο κόκκινο και μαύρο στα βόρεια, οι περιοχές που δέσμευσε για ασκήσεις (κόκκινο) και έρευνες του Oruc Reis (μαύρο) η Τουρκία, ενώ με ροζ είναι οι περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. 

Ωστόσο η Τουρκία αμφισβητεί τα συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας πως η Τουρκική υφαλοκρηπίδα, εφάπτεται με τις ΑΟΖ των συγκεκριμένων χωρών, περιορίζοντας την κυπριακή ΑΟΖ σε μια στενή ακτογραμμή γύρω από την Πάφο, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Η παρενόχληση και η καθήλωση του Nautical Geo, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, από τη στιγμή που τους προσεχείς μήνες θα επιστρέψουν στην κυπριακή ΑΟΖ τα γεωτρύπανα των εταιριών για να συνεχίσουν τις έρευνες, που άφησαν στη μέση λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ExxonMobil, έχει καταρτίσει σχετικό χρονοδιάγραμμα και καλώς εχόντων των πραγμάτων περί τα τέλη Νοεμβρίου το ερευνητικό γεωτρύπανο, που ήδη έχει μισθωθεί θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο δέκα της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο για το συγκεκριμένο Οικόπεδο δεν αναμένεται να υπάρξει έντονη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, πρώτων διότι πρόκειται για μια αμερικανική εταιρία με την Ουάσιγκτον να έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής για το πόσο ευαίσθητη είναι όταν πλήττονται τα συμφέροντα ενεργειακών κολοσσών της χώρας και δεύτερον διότι το Οικόπεδο δέκα με βάση τους χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας και των παράλογων τουρκικών χαρτών για το μέγεθος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, είναι εκτός.

Αντιθέτως ο πονοκέφαλος, τόσο στη Λευκωσία όσο και στις έδρες των εταιριών, αφορά τις έρευνες που προγραμματίζουν Eni και Total στα οικόπεδα που δραστηριοποιούνται από κοινού. Μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστεί ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών, ωστόσο υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου τα γεωτρύπανα θα έχουν πιάσει δουλειά. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα ωστόσο εμπίπτουν μέσα στις τουρκικές αξιώσεις και πλέον το θέμα πέραν από ζήτημα των εταιρειών ανάγεται και σε άκρως πολιτικό, αφού με την συμμετοχή και της γαλλικής Total πλέον τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως όταν οι Τούρκοι εμβόλιζαν το SAIPEM 12000 για να μην πραγματοποιήσει έρευνες στο οικόπεδο τρία της κυπριακής ΑΟΖ, το εν λόγω τεμάχιο άνηκε αποκλειστικά στην ιταλική ΕΝΙ. Ωστόσο μετά και από τον τελευταίο γύρο αδειοδότησης και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΕΝΙ, TOTAL και Υπουργείου Ενέργειας, η γαλλική εταιρεία δραστηριοποιείται, όχι μόνο στο οικόπεδο τρία, αλλά σε όλα τα οικόπεδα που προηγουμένως διαχειριζόταν αποκλειστικά η ΕΝΙ.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δηλαδή, οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί και μένει να διαφανεί στην πράξη αν οι εν λόγω απόφαση για συμμετοχή και των Γάλλων στην κοινοπραξία των επίμαχων οικοπέδων, θα αποτρέψει τις πειρατικές ενέργειες των Τούρκων ή αν δεν τις αποτρέψει, θα υπάρξει αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο, από Ρώμη και Παρίσι.

Το γεωτρητικό πρόγραμμα των επόμενων μηνών, τίθεται πλέον κάτω από μια σειρά νέων ευμετάβλητων δεδομένων, που εν πολλοίς θα καθορίσουν και το ποσοστό επιτυχίας του σε βάθος χρόνου. Τα δεδομένα αυτά είναι:

  • Ο στόχος ώστε η Κύπρος να μέχρι το 2025 να έχει προχωρήσει στην εξαγωγή δικού της φυσικού αεριού από το κοίτασμα Αφροδίτη
  • Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν καθορίσει ένα πλάνο για νέες και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις
  • Τα νέα δεδομένα σε σχέση με τις νέες κοινοπραξίες στα οικόπεδα που δραστηριοποιείτο αποκλειστικά η ΈΝΙ στο παρελθόν, αναμένεται να διαφανεί, εάν θα βοηθήσουν, ώστε να μπει φρένο στις τουρκικές προκλήσεις
  • Η Τουρκία έχει δείξει με το καλημέρα πως δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα και θα συνεχίσει να δρα ως πειρατής
  • Η Ε.Ε. μετά και τα τελευταία Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που αφορούσαν την Τουρκία, φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους από την αποθράσυνση της Άγκυρας με τα μέτρα χάδι και αναμένεται ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους
  • Η Λευκωσία παραμένει αδύναμη μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις και συνεχίζει μέσω της διπλωματικής οδού να ασκεί πιέσεις στην άλλη πλευρά.

Στην μεγάλη εικόνα της ανατολικής Μεσόγειο, θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός, πως τα τουρκικά γεωτρύπανα κατά τη διάρκεια των ερευνών τους στην κυπριακή ΑΟΖ το 2019 και το 2020, δεν ανακάλυψαν απολύτως τίποτα. Το γεγονός αυτό φόρτωσε την ΤΡΑΟ και το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας με επιπλέον πίεση για εντοπισμό κάποιου κοιτάσματος. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε που το βάρος της πετρελαϊκής εταιρίας της Τουρκίας, έχει πέσει στη Μαύρη Θάλασσα, όπου πραγματοποιούνται ερευνητικές γεωτρήσεις από το Fatih, Yavuz και το Kanuni. Και το ερευνητικό σκάφος Barbaros βρίσκεται για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα διαθέσιμο για προκλήσεις στη ανατολική Μεσόγειο να είναι μόνο το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Ωστόσο με βάση τη Navtex που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, για λογαριασμό του Oruc Reis δεσμεύθηκε θαλάσσια περιοχή, ανοικτά της Αττάλειας απέναντι από την Κερύνεια. Σύμφωνα με τους Τούρκους το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην συγκεκριμένη περιοχή για έρευνες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, εκτός κι αν μεταφερθούν κάποια από τα πλοία που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία να μην εξαγγείλει κάποια παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο στην περιοχή μας παραμένουν τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, που ακόμα και την περασμένη εβδομάδα, παρενόχλησαν το Nautical Geo.

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου