Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Κινήσεις Λευκωσίας προς μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας.

 Ανδρέας Πιμπίσιης   

Ενεργότερη εμπλοκή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκει η Λευκωσία, σε μια κρίσιμη καμπή των εξελίξεων στο Κυπριακό. Την ενεργότερη ανάμιξή τους στο Κυπριακό ευνοούν και τα ίδια τα πέντε Μόνιμα Μέλη, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις τουρκικές προσπάθειες για να κρατηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας μακριά από τη διαδικασία του Κυπριακού. 

Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί αυτή την περίοδο νέο κύκλο επαφών με τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στόχος από τη μια να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και από την άλλη να διαβιβαστούν συγκεκριμένα μηνύματα, τόσο προς τις πέντε πρωτεύουσες αλλά και εν συνεχεία προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.  

Αυτό που καταγράφει η Λευκωσία από τις τοποθετήσεις των συνομιλητών, και ερμηνεύεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, είναι το ότι συμφωνούν στην ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό. Στο πώς θα καταφέρει σ’ αυτή τη συγκυρία το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει έναν ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από τακτική επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή, απ’ εκεί που αναμένονται κινήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Κομβικό σημείο θεωρείται η τοποθέτηση νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα. Μέσω του διορισμού αυτού εκτιμάται ότι θα διαφανούν και οι προθέσεις της Γενικής Γραμματείας ως προς τον ρόλο που μπορεί να παίξει το Συμβούλιο Ασφαλείας ως σύνολο και όχι ορισμένα κράτη μεμονωμένα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαμηνύσει προς την πλευρά του ΓΓ ΟΗΕ ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανάληψη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών. Ανάλογα μηνύματα έχουν σταλεί και από τη ρωσική πλευρά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου