Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

«Έσβησε» και δεύτερη ασθενής που έχασε την όρασή της./Πονοκέφαλος για Αμμόχωστο, Κυπριακό και ΑΟΖ-Προλειαίνει το έδαφος η Λευκωσία.

 «Έσβησε» και δεύτερη ασθενής που έχασε την όρασή της.«Έσβησε» και δεύτερη ασθενής που έχασε την όρασή της


  Ιωάννα Μάντζιηπα   

Άλλη μια ασθενής που μολύνθηκε πέρσι μετά από επέμβαση καταρράκτη, στην οποία είχε υποβληθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας, απεβίωσε χθες το πρωί βυθίζοντας την οικογένειά της σε πένθος. Πρόκειται για τη δεύτερη ασθενή που φεύγει από τη ζωή ενώ οι υπόλοιποι έχασαν την όρασή τους στο ένα μάτι στο οποίο είχαν χειρουργηθεί για καταρράκτη.

Την ώρα που οι συγγενείς των οκτώ ασθενών αναμένουν να ολοκληρωθεί η έρευνα από πλευράς των Αρχών και να δικαιωθούν οι δικοί τους άνθρωποι, η κ. Χριστούλλα Στρατή, γιαγιά του ιεροδιακόνου Ραφαήλ Μισιαούλη, απεβίωσε.

Μιλώντας στον «Φ», ο ιεροδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης ανέφερε πως η γιαγιά του «έφυγε» αναμένοντας να δικαιωθεί από το κακό που έπαθε. Είπε μάλιστα πως η επέμβαση καταρράκτη και η ισχυρή μόλυνση που υπέστη ήταν και η αιτία που η αποβιώσασα μπήκε σε νέες περιπέτειες με την υγεία της.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι η οικογένεια υπόκειται σε ταλαιπωρία ακόμη και μετά τον θάνατο της γιαγιάς. «Πήγαμε στην Αστυνομία να αναφέρουμε ότι ο δικός μας άνθρωπος πέθανε και ότι πρόκειται για τη δεύτερη ασθενή της υπόθεσης. Μας έστελναν από το ΤΑΕ σε Αστυνομικό Σταθμό και από εκεί πάλι πίσω. Από τη στιγμή που η υπόθεση ακόμη διερευνάται, οφείλουν να καταγράψουν και αυτό. Ευχή μας είναι να αποδοθεί επιτέλους η δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πάτερ Ραφαήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση, η οποία απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη από τον Οκτώβριο του 2020, παραμένει για την ώρα στα χέρια της Αστυνομίας και συγκεκριμένα του ΤΑΕ Λευκωσίας. Οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναμένεται, όπως πληροφορείται ο «Φ», εντός της εβδομάδας να ληφθούν και οι τελευταίες καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους γιατρούς. Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης, ο φάκελος της υπόθεσης θα οδηγηθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για περαιτέρω οδηγίες.

philenews.com

Πονοκέφαλος για Αμμόχωστο, Κυπριακό και ΑΟΖ-Προλειαίνει το έδαφος η Λευκωσία.

Τα πολλά μέτωπα στα οποία δραστηριοποιείται η Τουρκία, προκαλώντας τετελεσμένα και δοκιμάζοντας τις αντοχές του διεθνούς παράγοντα αναμένεται το επόμενο διάστημα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των Ευρωπαίων, αφού από τις τελευταίες ενέργειες επηρεάζονται, τόσο οι σχεδιασμοί όσο και τα συμφέροντα τρίτων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.  


Πρώτο στη λίστα της Λευκωσίας, δεν είναι άλλο από το θέμα της Αμμοχώστου. Οι νέες κινήσεις των κατοχικών στρατευμάτων, με το διάνοιγμα νέων δρόμων σε συνδυασμό με τις συνεχείς και εμπρηστικές δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, προκαλούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στη Λευκωσία, αφού σχετίζονται απολύτως με το Κυπριακό. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράστηκε η θέση από κυβερνητικά χείλη πως τυχών οριστική διάνοιξη του Βαρωσιού, θα σήμαινε και την ίδια ώρα μπλόκο στις όποιες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Στη σημερινή συνεδρία των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, δεν αναμένεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο θεωρείται το σκαλοπάτι που θα προετοιμάσει το έδαφος για να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, σε δια ζώσης συναντήσεις ή τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του, αλλά και με επιστολές του, ειδικά προς τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, έθεσε μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της Αμμοχώστου συμπεριλαμβάνεται τακτικά στα Συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής, τον τελευταίο χρόνο, μετά τις εξαγγελίες των Τούρκων για άνοιγμα της Αμμοχώστου, όπου υπάρχουν σχετικές λεκτικές καταδίκες, ωστόσο για το συγκεκριμένο θέμα, η εργαλειοθήκη της Ε.Ε. έτσι κι αλλιώς μοιάζει ανήμπορή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Το ίδιο συνέβαινε μέχρι τώρα και για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τις πειρατικές ενέργειες των Τούρκων, που πότε με τα ερευνητικά σκάφη και πότε με τα γεωτρύπανα, έκαναν τρυπητήρι τα οικόπεδα των κυπριακών θαλασσών. Ωστόσο αυτό που συμβαίνει ή καλύτερα αναμένεται να συμβεί το επόμενο διάστημα, υποχρεώνει τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει μέτρα πολύ πιο νωρίς, έτσι ώστε να αποφευχθεί το φιάσκο των τελευταίων χρόνων, όταν τα γεγονότα προλάβαιναν τους 27 που έρχονταν ουραγοί των εξελίξεων.

Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, σε σχέση με το πώς προετοιμάζεται η Άγκυρα, είναι σαφώς διαφορετική με την εικόνα που έδιναν οι Τούρκοι όταν σχεδίαζαν τις παράνομες γεωτρήσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό που φαίνεται ότι προωθεί η αναθεωρητική στάση των Τούρκων, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, είναι ενός είδους ελεγχόμενης έντασης, στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από τα δεδομένα σχεδόν το σύνολο των ερευνητικών σκαφών και γεωτρυπάνων της Τουρκίας, βρίσκονται για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, πλην του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, που σύμφωνα με τις ανακοινώσει του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, θα διεξάγει έρευνες σε περιοχή ανοικτά της Αττάλειας εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αμφισβητήσει την κυπριακή ΑΟΖ μέσω γεωτρήσεων. Υπάρχει ωστόσο το πρόσφατο του Nautical Geo, όπου μέσω ασυρμάτου, επιχείρησε και πέτυχε να διακόψει τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους που διεξήγαγε έρευνες για λογαριασμό της κοινοπραξίας χωρών που συμμετέχουν στους σχεδιασμούς για την κατασκευή του EastMed.

Αυτή η αναθεωρητική στάση της ελεγχόμενης έντασης που προωθεί η Τουρκία, δεν αναμένεται ότι θα κρατήσει για πάντα, αφού με τον νέο χρόνο, όταν θα επιστρέψουν στην κυπριακή ΑΟΖ και τα γεωτρύπανα των ΕΝΙ και Τotal, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί αμφισβήτηση της κυριότητας του Οικοπέδου έξι. Εξάλλου τον επόμενο μήνα αναμένεται πως η μόνη κίνηση που θα υπάρξει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είναι η επιβεβαιωτική γεώτρηση από την αμερικανική ExonMobil στο Οικόπεδο δέκα και συγκεκριμένα στο κοίτασμα «Γλαύκος», το οποίο οι Τούρκοι, ούτε μπορούν, αλλά ούτε θέλουν να αμφισβητήσουν.

Τέλος, σε ότι αφορά το Κυπριακό, και την ουσία του νέου αδιεξόδου, η Κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την Άγκυρα για αλλαγή ρότας. Προς το παρόν η βοήθεια που φαίνεται να ζήτησε από την Άγκελα Μέρκελ ή άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν φαίνεται να έπιασε τόπο, αφού ακόμα και χθες, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», πως η μόνη λύση που ο ίδιος μπορεί να διαπραγματευτεί, είναι αυτή των δύο κρατών, ενώ επιμένει να θέτει το θέμα της αναγνώρισης της κυριαρχικής του ισότητας, ως προϋπόθεση για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το μοναδικό παράθυρο ελπίδας, που παραμένει αυτή τη στιγμή μισάνοικτο στο Κυπριακό, δεν είναι άλλο από αυτό του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα και αναμένεται, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που το ίδιο δίδει τις κατευθυντήριες γραμμές, να δώσει συγκεκριμένους όρους εντολής προς τον Γενικό Γραμματέα για τα επόμενα του βήματα. Η Λευκωσία, πάντως, φρόντισε να ενημερώσει τις πρεσβείες των Μονίμων Μελών του Σ.Α. και αναμένει μετά και από την ενημέρωση του Κύπριου πρέσβη, να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν τον Ερσίν Τατάρ, να επανέλθει στα όσα συμφώνησε κατά τη διάρκεια της τριμερούς της Νέας Υόρκης.

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου