Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Τασούλας: «Καμία ανησυχία για τη στατικότητα του κτιρίου της Βουλής» - Τι απαντά στον καθηγητή του ΕΜΠ.

«Καμία ανησυχία για την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής -Κάθε έργο που έχει γίνει, έχει ενισχύσει την στατικότητα του ιστορικού κτιρίου» τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής.«Κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός υπάρχει σχετικά με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας.

«Κάθε καλοπροαίρετη επισήμανση, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από διακριμένους καθηγητές είναι καλοδεχούμενη» ανέφερε ενημερώνοντας του κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε πως το κτίριο παρακολουθείται συνεχώς από τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Υπογράμμισε πως «κάθε έργο εκσυγχρονισμού που έχει γίνει στη Βουλή των Ελλήνων έχει βελτιώσει και ενισχύσει τη στατικότητα του κτιρίου» και πρόσθεσε ότι στην κατασκευή του υπόγειου γκαράζ της Βουλής δεν υπήρξαν μπαζώματα (επιχωματώσεις) αλλά τοποθετήθηκαν πάσσαλοι υποστήριξης που ενδυνάμωσαν τη στατικότητα του κτιρίου. Επίσης, και στα έργα του θόλου του Κοινοβουλίου που έγιναν το 2018 ελήφθησαν όλα τα τεχνικά δεδομένα και αυτά έγιναν με τις πιο σύγχρονες τεχνικές που έχουν θωρακίσει το ιστορικό κτίριο.

Η παρακολούθηση του κτιρίου της Βουλής από μηχανικούς και την τεχνική υπηρεσία της είναι συνεχείς, ακόμα και οι επιφανειακές ρωγμές που υπήρξαν σε εσωτερικούς τοίχους του ισογείου και σε ένα γραφείο του δευτέρου ορόφου κατά τον σεισμό του Ιουνίου του 2019, αυτές επιτηρούνται συνεχώς και δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή τους, σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Καθηγητής Καρύδης: Δεν έγινε μελέτη για το υπόγειο γκαράζ

Για το «καμπανάκι» που έκρουσε αναφορικά με τις ρηγματώσεις που εντοπίστηκαν στο κτίριο της Βουλής, μίλησε νωρίτερα ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

«Υπάρχουν κάποια ρήγματα, που οφείλουν να δουν τη βαρύτητά τους. Είχε υποχρέωση και πολύ καλά έκανε η διοίκηση της Βουλής, να εξετάσει το κτίριο», τόνισε ο κ. Καρύδης, συμπληρώνοντας ότι «όπως σε κάθε παλιό κτίριο, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο σημαντικό, είναι απαραίτητο να γίνει περαιτέρω εξέταση».

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, εντοπίστηκαν δέκα ρηγματώσεις στο εσωτερικό, άλλη μία στην κύρια είσοδο πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, λόγω της κατασκευής του υπόγειου γκαράζ.

Ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας υπογράμμισε πως θα έπρεπε να είχε γίνει μελέτη, πριν κατασκευαστεί το υπόγειο γκαράζ. «Στο γκαράζ, είναι ένας διάδρομος πολύ μακρύς, αναπτύσσεται μία ταχύτητα και δεν ξέρω γιατί, δημιουργούνται ταλαντώσεις», εξήγησε και σημείωσε πως «από την εκσταφή που έγινε, το μπάζωμα ενδεχομένως που έγινε μεταξύ των δύο κατασκευών, φαίνεται ότι “έκατσε”».

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου