Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Στρώνει ναρκοπέδιο ο Ταγίπ Ερντογάν./Κτύπησε… τρις προειδοποίηση για έξαρση-Φόβοι για κύμα με επίκεντρο τα παιδιά.

 Στρώνει ναρκοπέδιο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κώστας Βενιζέλος.

Σκηνικό με πολλά… ναρκοπέδια στρώνει η Άγκυρα. Από τη μια είναι η εφαρμογή των στρατηγικών της σχεδιασμών για έλεγχο της περιοχής («Γαλάζια Πατρίδα») και από την άλλη τα αρνητικά δεδομένα που διαμορφώνονται στο εσωτερικό, με τη μείωση της επιρροής του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, στους Τούρκους ψηφοφόρους.

Αυτά τα δεδομένα σαφώς και επηρεάζουν τα επόμενα βήματα και τις αποφάσεις του καθεστώτος της Άγκυρας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που το θέμα της αντίδρασης του Ερντογάν λόγω του πιεστικού περιβάλλοντος στο οποίο κινείται ο Τούρκος Πρόεδρος, απασχολεί εντόνως όχι μόνο τη Λευκωσία και την Αθήνα, αλλά κι άλλες χώρες και Οργανισμούς. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να σύρει την ελληνική πλευρά σε υποχωρήσεις. Καθώς το χειρότερο δεν αποφεύγεται με τα χειρότερα.

Είναι προφανές πως ο Ερντογάν βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί έχοντας ενώπιον του ανοικτά μέτωπα. αλλά και ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ενόψει των 100χρονων του τουρκικού κράτους, το 2023, επέτειο την οποία συνδέει με μεγάλα βήματα επέκτασης, ενίσχυσης και αναβάθμισης της χώρας του.

Το 2023 είναι και χρονιά εκλογών στην Τουρκία, χωρίς να αποκλείεται επίσπευσή τους. Ο Ερντογάν χρειάζεται τους εθνικιστές και θα προσπαθήσει με κινήσεις που θα δρομολογήσει να τους φέρει κοντά του για να τον στηρίξουν. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως οι ευρύτεροι στρατηγικοί σχεδιασμοί της κατοχικής Τουρκίας δεν αναστέλλονται, ούτε και θα καθυστερήσουν καθώς αφορούν «εθνικούς στόχους», όπως συναφώς αναφέρουν στην Άγκυρα. 

Τι αναμένεται να κάνει η Τουρκία, που να αφορά την Κύπρο;

Πρώτο, έντονη θα είναι η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρουσία του ενεργειακού στόλου της κατοχικής δύναμης, της εταιρείας ΤΡΑΟ. Η παρουσία των σεισμικών ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων, θα χρησιμοποιηθεί ως απάντηση των δραστηριοτήτων, αδειοδοτημένων από την Κυπριακή Δημοκρατία, εταιρειών. Αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, μήνας που θα γίνουν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της κοινοπραξίας Exxon Mobil και Qatar Petroleum, ενώ αρχές του 2022 θα επανέλθουν στην κυπριακή ΑΟΖ, ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ. Η Άγκυρα διαμηνύει πως δεν έχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τις εταιρείες, αλλά με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως όλες οι ενέργειες της γίνονται μετά από συνεννόηση με το ψευδοκράτος  αλλά και σε περιοχές που θεωρεί ότι ανήκουν σε τουρκική δικαιοδοσία. Στα πλαίσια της παρουσίας εδώ του στόλου -που θα προστατεύεται από πολεμικά σκάφη- δεν αποκλείεται να γίνουν κινήσεις και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου αλλά κοντά στην Κρήτη. 

Δεύτερον, προχωρεί σε στρατιωτική αναβάθμιση στα κατεχόμενα. Η αναβάθμιση αυτή δεν αφορά την επιθετική διάταξη, στην οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως, απέναντι στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή η αναβάθμιση αφορά στους στρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και στρέφεται προς τις γειτονικές χώρες. Η αεροπορική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο λειτουργεί, θα αναβαθμιστεί περισσότερο με τη στάθμευση μαχητικών αλλά και ενίσχυση των drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως έχει αναφερθεί, μπορούν να φθάσουν μέχρι την Αίγυπτο κι αυτό αποκαλύπτει και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει μπει στη φάση της κατασκευής ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πως θα αξιοποιήσουν την περιοχή της Καρπασίας, που έχει παραχωρηθεί έδαφος στις λεγόμενες τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας. Εκτιμάται πως οι εγκαταστάσεις, που θα γίνουν εκεί θα αφορούν τον έλεγχο της θάλασσας και θα λειτουργεί ως βάση για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. 

Τρίτον, επί του εδάφους συνεχίζονται, με μικρά βήματα, οι εργασίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι περιοχές που γειτνιάζουν με το εποικισμένο τμήμα της πόλης θα είναι ευκολότερο να συνδεθούν με ηλεκτρισμό, νερό και αποχετευτικό. Την ίδια ώρα, οι προσφυγές από Ελληνοκύπριους στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων μέχρι στιγμής είναι πέραν των 300 και  λιγότερες των 400 για ολόκληρη την περιοχή της περίκλειστης, αριθμός που φαίνεται να μην ικανοποιεί τους Τούρκους, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες. 

Τέταρτον, περαιτέρω επί του εδάφους αν και δεν είναι αυτή τη στιγμή ψηλά στην ατζέντα, τυγχάνει επεξεργασίας και το σενάριο της προσάρτησης. Βήματα γίνονται, κυρίως ως προς την πλήρη εναρμόνιση -σε σχέση με τις δομές και την λειτουργία- του ψευδοκράτους με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, τόσο η Άγκυρα όσο και στα κατεχόμενα δεν προτάσσουν το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Κι αυτό γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε (21.7.2021) ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει το συντομότερο ευρεία αναγνωρισιμότητα το «Κυπριακό Τουρκικό Κράτος( ΤΚ)». Η αναφορά σε «Τουρκικό Κράτος» και όχι σε «ΤΔΒΚ», όπως εξήγησε ο συνταξιούχος Πρέσβης Ουλούτς Όζουλκερ, συνιστά ένα «πολύ πιο σαφές βήμα προς την ανεξαρτησία και την κυριαρχία. Όταν λέμε ‘’ΤΔΒΚ’’, θεωρείται ως αποδοχή της ύπαρξης ενός κράτους στο νότο. Το ΤΚ είναι ένα» ισχυρίστηκε. Τόσο η δήλωση Ερντογάν όσο και η εξήγηση του βετεράνου πρέσβη, στέλνουν ένα μήνυμα, που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί.

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΤΑ ΡΟΖ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΤΗΣ.

Οι εξελίξεις στα κατεχόμενα, η παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης και τα ροζ βίντεο, ενοχλούν την Άγκυρα. Κυρίως για την εικόνα που εκπέμπει το κατοχικό καθεστώς και το γεγονός ότι εκτίθενται άνθρωποι της κατοχικής δύναμης. Εκτίθενται οι εκλεκτοί της κατοχικής δύναμης και αυτό είναι ένα θέμα, που απασχολεί την Τουρκία. Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο πως ο έλεγχος από πλευράς Άγκυρας είναι τόσο ασφυκτικός, που βασικά όποιο κόμμα ή κόμματα είναι στην ψευδοκυβέρνηση δεν κάνει διαφορά.

Οι διεργασίες στο Κυπριακό κινούνται με «χαμηλές πτήσεις» και επικεντρώνονται στο θέμα του απεσταλμένου, που ως φαίνεται σε πρώτη φάση και μέχρι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, τον ρόλο αυτό, της διπλωματίας του πήγαινε- έλα, θα τον αναλάβει ο νέος ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Καναδός στην καταγωγή, Colin Stewart. Ο τελευταίος αναμένεται στο νησί προς το τέλος Νοεμβρίου ( 27.11 αναχωρεί από το νησί η κ. Σπέχαρ, που θα την αντικαταστήσει). Αυτή θα είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν δυνατότητες να επαναρχίσουν συνομιλίες. Δυνατότητες, οι οποίες σε αυτή τη φάση δεν διαφαίνονται λόγω των τουρκικών αξιώσεων. Τόσο στο θέμα του απεσταλμένου, το οποίο «κολλά» στο ζήτημα των όρων εντολής του, όσο και αυτό της επανάληψης των συνομιλιών, δραστηριοποιούνται οι Βρετανοί, οι οποίοι αρέσκονται στην υποβολή «συμβιβαστικών φόρμουλων». Η Λευκωσία από την πλευρά της επιδιώκει να σπάσει η… αποκλειστικότητα του Λονδίνου, με την εμπλοκή κι άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

philenews.com

Κτύπησε… τρις προειδοποίηση για έξαρση-Φόβοι για κύμα με επίκεντρο τα παιδιά.

«Απέχει πολύ από το να τελειώσει η πανδημία», ανέφερε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τα κράτη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για εμβολιασμό και να ενισχύσουν τις φτωχότερες χώρες. Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι είναι σαφώς βελτιωμένη η κατάσταση, τα καμπανάκια ηχούν πλέον από παντού, προειδοποιώντας για ενδεχόμενο νέο κύμα, που δεν αποκλείεται όπως και σε άλλες χώρες να έχουν επίκεντρο τα παιδιά.


Η αυξητική τάση των κρουσμάτων αλλά και του ποσοστού θετικότητας, το τελευταίο διάστημα είναι η πρώτη προειδοποίηση, για ενδεχόμενο νέο κύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πανδημία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, σημειώθηκε αύξηση στην αθροιστική επίπτωση 14 ημερών σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες. Η Κύπρος, με 204,4 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, παραμένει στο κόκκινο στον χάρτη επικινδυνότητας του ECDC.

To δεύτερο καμπανάκι κινδύνου, έρχεται από την αύξηση της διασποράς του ιού σε παιδιά, τα πλείστα εκ των οποίων είναι μαθητές. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, είναι το ενδεχόμενο ένα πέμπτο πανδημικό κύμα να έχει ως επίκεντρο τα παιδιά, που δεν είναι εμβολιασμένα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έχουν διπλασιάσει τις κλίνες covid για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Το χείριστο σενάριο είναι αυτό να συμπέσει με την κορύφωση της έξαρσης άλλων ιογενών ιώσεων, όπως ο ιός RSV και η γρίπη, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Σημειώνεται ότι από τις 1,815 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της COVID-19 την περίοδο 10-23 Οκτωβρίου, οι 500 αφορούν σε βρέφη, παιδιά και εφήβους 0-19 ετών (27,6%). Το θετικό είναι πως μόνο το 12.2% αυτών των περιστατικών, είναι σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η τρίτη εστία ανησυχίας, που εκπέμπει σήμα κινδύνου εδώ και αρκετές εβδομάδες, είναι η στασιμότητα στους εμβολιασμούς, τόσο για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος όσο και για τις τρίτες δόσεις, κάτι που “βγάζει” την Κύπρο εκτός στόχων ανοσίας (σ.σ πλήρης εμβολιασμός τουλάχιστον του 80% του πληθυσμου). Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας οι εμβολιασμοί σε όλο τον πληθυσμό με την πρώτη δόση είναι 68,3% και οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 66,2% (σ.σ σχεδόν 80% για τους άνω των 18 ετών).

Σ’ ότι αφορά στην χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των εξήντα και άλλες ομάδες του πληθυσμού, αυτή χορηγήθηκε  σε λίγο περισσότερα από 33,000 άτομα με τους δικαιούχους να ανέρχονται σε 194,673 άτομα. Έχει λάβει τρίτη δόση δηλαδή, λιγότερο από το 20% των δικαιούχων.

Ήδη πολλοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, ζητούν άμεσες ενέργειες πριν το χειμώνα προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να αποφευχθεί έξαρση αντίστοιχη του καλοκαιριού.

Επιπρόσθετα αρκετοί από αυτούς, ανάμεσά τους και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, Αν. Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Χρίστος Πέτρου, εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με τη μη επέκταση της χορήγησης δεύτερης δόσης, του μονοδοσικού εμβολίου της J&J σε όλους του πολίτες, αφού κλινικές μελέτες κατέδειξαν πως τα αντισώματα με το Jansen, πέφτουν μετά τους δύο μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, άναψε το πράσινο φως στην συνεδρία της Τετάρτης, για χορήγηση δεύτερης δόσης του J&J μεταξύ άλλων σε άτομα 60 ετών και άνω και ευπαθείς ομάδες.

Κι όλα αυτά την ώρα που έκανε την εμφάνισή της στην Κύπρο, η μετάλλαξη Δέλτα Plus που όπως όλα δείχνουν είναι πιο μεταδοτική, από την ήδη υπερμεταδοτική Δέλτα. Αν και ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ποια θα είναι η πορεία της κι εάν θα καταφέρει να επικρατήσει του στελέχους Δέλτα, γεγονός αποτελεί ότι εντοπίζεται τουλάχιστον στο 6% των νέων περιστατικών της νόσου στη Βρετανία, ενώ έχει ήδη βρεθεί στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Το θετικό είναι πως οι προκαταρκτικές μελέτες των επιστημόνων, δείχνουν ότι καλύπτεται από τα αδειοδοτημένα εμβόλια. 

Όλα αυτά πάντως, επιβεβαιώνουν πως είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος της πανδημίας και πως το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να αναλάβει δράση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την χαλάρωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και να επενδύσει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.  

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου