Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

«Σύρραξη» στη Μάγχη: Η Γαλλία κατάσχεσε βρετανικό σκάφος -Βαθαίνει η κρίση.

 Οξεία κλιμάκωση στη μακρά διαμάχη Γαλλίας – Βρετανίας για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά Brexit εποχή συνιστά η κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού στο λιμάνι της Χάβρης από τις γαλλικές Αρχές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει το περιστατικό και καλεί για εξηγήσεις την πρέσβειρα της Γαλλίας στη χώρα.

Υπογραμμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί «αδικαιολόγητες» τις ενέργειες της Γαλλίας, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ανέθεσε στην υφυπουργό, αρμόδια για την Ευρώπη, Γουέντι Μόρτον, «να καλέσει την πρέσβειρα» της Γαλλίας για εξηγήσεις.

«Έδωσα οδηγίες στην υπουργό [αρμόδια για ζητήματα] Ευρώπης Γουέντι Μόρτον να καλέσει την πρέσβειρα της Γαλλίας για συνομιλίες αύριο [Παρασκευή] για να εξηγήσει την απογοήτευση και τις δυσανάλογες απειλές εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου και των Νησιών της Μάγχης» ανέφερε η Λιζ Τρας.

Το αλιευτικό που κατασχέθηκε

Η κατάσχεση του βρετανικού αλιευτικού σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποχωρήσει στη διαμάχη, αφότου ανακοίνωσε την Τετάρτη, πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες για τα αλιευτικά δικαιώματα.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μία απειλή, όπως θεωρήθηκε, να μειώσει η Γαλλία τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία ή να αυξήσει τους δασμούς εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Το Παρίσι αντιτείνει πως το Λονδίνο έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς του τον πλήρη αριθμό των αδειών προκειμένου τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων.

«Πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος»

«Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews.

Η Γαλλίδα υπουργός Αλιείας, Ανίκ Ζιραντέν, δήλωσε πως το αλιευτικό κατασχέθηκε σε έλεγχο ρουτίνας στο βόρειο λιμάνι της Χάβρης κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, καθώς δεν του επετράπη να ψαρέψει στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Σε ένα δεύτερο βρετανικό σκάφος επιδόθηκε προφορική σύσταση.

«Δεν είναι πόλεμος, είναι μια μάχη» είπε η Ζιραντέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Οι ενέργειες της Γαλλίας φαίνεται να αποτελούν προειδοποίηση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Βρετανία ώστε να συμβιβαστεί στις συνομιλίες με την ΕΕ. Όμως, η βρετανική κυβέρνηση είπε πως η αντίδραση της Γαλλίας είναι «απογοητευτική και δυσανάλογη και όχι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο».

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες περί δραστηριοτήτων επιβολής που αναπτύχθηκαν από τις γαλλικές αρχές και ερευνούμε το ζήτημα επειγόντως» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, ο Μπάρι Ντις, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων της Βρετανίας δήλωσε πως η Γαλλία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τη διαμάχη με τις άδειες.

«Υποθέτω πρέπει να διερωτηθούμε γιατί. Επίκεινται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και νομίζω ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ρητορική κλιμακώνεται ενόψει αυτών αναφορικά με το ζήτημα της αλιείας» είπε μιλώντας στο BBC.

Ο καπετάνιος του αλιευτικού που κατασχέθηκε, και βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο των γαλλικών δικαστικών αρχών, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, ενώ και η ψαριά του κατασχέθηκε, έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οργάνωση που εκπροσωπεί Βρετανούς αλιείς αναγνώρισε το κατασχεμένο πλοίο ως το Cornelis Gert Jan, επισημαίνοντας πως είχε δικαίωμα να ψαρεύει στα γαλλικά ύδατα και ενδεχομένως δεν ήταν στον κατάλογο των εγκεκριμένων πλοίων από λάθος.

Το χρονικό της έντασης στο κανάλι της Μάγχης

Η ένταση συσσωρεύεται εδώ και μήνες. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε την έκδοση αδειών σε δεκάδες γαλλικά αλιευτικά προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Παρισιού που είχε απειλήσει τον Μάιο μέχρι και με διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί του Τζέρσεϊ που βρίσκεται υπό τη συνταγματική προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η βρετανική πλευρά αντιτίθεται στο επιχείρημα της Γαλλίας, αφού υποστηρίζει ότι έχει επιτρέψει σε πάνω από 1700 ευρωπαϊκά αλιευτικά να δρουν στα βρετανικά ύδατα κάνοντας δεκτό 98% των αιτήσεων.

Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας Ανίκ Ζεραρντέν αμφισβητεί τα νούμερα αυτά, επιμένοντας ότι το 10% των αιτήσεων έχει απορριφθεί και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα σε γαλλικά αλιευτικά.

Το ζήτημα πήρε διαστάσεις και στο βρετανικό κοινοβούλιο καθώς η Γαλλία έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα από την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν: αποκλεισμό των βρετανικών αλιευτικών από τα γαλλικά λιμάνια, αυστηροποίηση των τελωνειακών και συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, ενώ επαναφέρει και την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης στο Τζέρσεϊ, αν δεν λυθεί το θέμα των αδειοδοτήσεων το οποίο έχει προκύψει μετά το Brexit.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου