Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Προειδοποίηση Τσιόδρα: «Θα είναι δύσκολο το τέταρτο κύμα» - «Με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους»

Η έκτακτη ενημέρωση του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα ενάντια στην Covid-19, την ώρα που η πανδημία «αναζωπυρώνεται» και τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα, που αρχίζει να αναζωπυρώνεται επικίνδυνα, την ώρα που οι ρυθμοί εμβολιασμών παραμένουν χαμηλοί. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πειστούν όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, επιστρατεύτηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος προειδοποίησε πως το τέταρτο κύμα θα είναι δύσκολο. Παράλληλα, παρουσίασε μεγάλη μελέτη για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισημαίνοντας ότι χάρη σε αυτά, η χώρα μας έως τις 11 Οκτωβρίου γλίτωσε 8.400 θανάτους.

«Είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης» είπε στην αρχή των ανακοινώσεων ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”» τόνισε, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.

«Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ» σημείωσε ο καθηγητής Τσιόδρας και ανέφερε πως έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα και μετά από αυτή.

Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο κίνδυνος θανάτου των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%. Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ. Επίσης, όπως προέκυψε, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως «με τον εμβολιασμό στη χώρα μας, έως 11 Οκτωβρίου, έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους. Επίσης, έχουμε αποφύγει 5.660 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.500 διασωληνώσεις». Ακόμα, σημείωσε ότι αν ο εμβολιασμός είχε ξεκινήσει νωρίτερα, σήμερα θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό.

«Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη» τόνισε ο καθηγητής, προμηνύοντας ένα δύσκολο, τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Οι ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα:

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα της μελέτης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας: 

Η ανάλυση που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου