Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Στα κατεχόμενα για φθηνά καύσιμα χιλιάδες οδηγοί - «Φίλε μου, απέναντι είναι στη μισή τιμή» /«Τσουνάμι» αυξήσεων: Είδος… πολυτελείας θα γίνει το σουβλάκι./Στα 60 έτη το ηλικιακό όριο για 3η δόση- Προστίθενται νέες ευπαθείς ομάδες.

Στα κατεχόμενα για φθηνά καύσιμα χιλιάδες οδηγοί - «Φίλε μου, απέναντι είναι στη μισή τιμή»    

     Στα κατεχόμενα για φθηνά καύσιμα χιλιάδες οδηγοί - «Φίλε μου, απέναντι είναι στη μισή τιμή»

  Πάμπος Βάσιλας   

Μείωση στη ζήτηση καυσίμων που σε κάποια πρατήρια σύμφωνα με πρατηριούχους, ίσως να ξεπερνά το 30%, καταγράφεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, την ώρα που τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σταθερή ροή ελληνοκυπριακών οχημάτων στα κατεχόμενα. Όπου η τιμή των καυσίμων κυμαίνεται σταθερά περίπου στο 50% των τιμών στις ελεύθερες περιοχές και αποτελεί σημαντικό κίνητρο για επαγγελματίες οδηγούς αλλά και ιδιώτες, ώστε να περνούν και να εφοδιάζονται με πολύ φθηνότερα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, από τις 2 Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, μόνο από το οδόφραγμα Δερύνειας, πέρασαν στα κατεχόμενα 4.555 ε/κ οχήματα, χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός οχημάτων μιας μέρας από την πιο πάνω περίοδο, για την οποία για κάποιο λόγο δεν καταγράφηκαν στοιχεία. Στον πιο πάνω αριθμό δεν υπολογίζεται ο αριθμός ε/κ οχημάτων που πέρασαν στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα Στροβιλιών, το οποίο ελέγχεται από τις βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας και παρουσιάζει επίσης αυξημένη κίνηση.


Σχολιάζοντας την κατάσταση αλλά και τις διαμαρτυρίες των πρατηριούχων της επαρχίας Αμμοχώστου, ο εκπρόσωπος τους, Δημοσθένης Σπαρτιάτης, επισήμανε ότι «ο κόσμος πάει στα κατεχόμενα για να εξασφαλίσει καύσιμα διότι δεν βαστά λεφτά, κουτσούρεψαν τον μισθό του, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει διότι ήδη υπάρχει ακρίβεια, έρχεται και άλλη, ενώ στα κατεχόμενα τα καύσιμα, είναι πολύ φθηνά».

«Δυστυχώς, ασκήσαμε ως πρατηριούχοι πολλές πιέσεις στην κυβέρνηση να μειώσει αυτή τη δύσκολη περίοδο τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και να συγκρατήσει τη ροή ε/κ οχημάτων στα κατεχόμενα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται ότι αν μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές θα αυξηθούν ταυτόχρονα οι πωλήσεις και στο τέλος της ημέρας, τα έσοδα για το κράτος θα είναι περίπου τα ίδια», συμπλήρωσε ο κ. Σπαρτιάτης.

Ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων Αμμοχώστου είπε ακόμη πως με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγετο και η φυγή χρημάτων προς την οικονομία των κατεχομένων που αποτελεί μαύρη τρύπα για την κυπριακή οικονομία και αυτό θα είχε ποικίλες θετικές επιπτώσεις.

Και δεν είναι μόνο τα καύσιμα, επισήμανε ο κ. Σπαρτιάτης. Αλλά κοντά στα καύσιμα, πολλοί Ε/κ που μεταβαίνουν γι’ αυτό το σκοπό, μαθαίνουν σταδιακά να αγοράζουν από τα κατεχόμενα και τα καπνικά τους προϊόντα, ρούχα, παπούτσια και άλλα αγαθά. Όλοι γνωρίζουν πόσα χρήματα Ελληνοκυπρίων καταλήγουν σε αυτήν τη μαύρη τρύπα που ονομάζεται οικονομία των κατεχομένων.

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σπαρτιάτη με τον τουρισμό να κυμάνθηκε μεν υποφερτά αλλά σαφώς πιο κάτω από τα επίπεδα του 2019 και με την προοπτική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου τα ξενοδοχεία να έχουν κλείσει, η ροή Ε/κ στα κατεχόμενα λόγω φτηνών καυσίμων εξελίσσεται σε μια μεγάλη πληγή για τα πρατήρια της ελεύθερης Αμμοχώστου. Απειλώντας για μια φορά ακόμη και αυτή τη βιωσιμότητα κάποιων εξ αυτών. Και κοντά στα πρατήρια, την ίδια περίπου πίεση δέχονται και άλλες κατηγορίες της οικονομίας. Με αποτέλεσμα η χρεωκοπία και η ανεργία να απειλεί τους Ε/κ, τη στιγμή που από αυτή την κατάσταση ευνοούνται οι Τ/κ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.

«Δεν βαστούμε, δεν μπορούμε»

Πρατηριούχος στο Παραλίμνι, έχασε από πελάτες σε μια μόνο περίπτωση, τους γιους φίλου του, τον ίδιο τον φίλο του, αλλά και τον γαμπρό του φίλου του. Η αρχή έγινε με τον γαμπρό που άρχισε να πηγαίνει για καύσιμα στα κατεχόμενα, παρ’ όλο που μέχρι πρόσφατα επέκρινε όσους πηγαίνουν στα κατεχόμενα. Ακολούθησαν οι γιοι του φίλου του πρατηριούχου αλλά και ο ίδιος ο φίλος του. Την περασμένη βδομάδα, ο φίλος του πρατηριούχου, πήρε το όχημα του για πλύσιμο στο πρατήριο. Αν και λίγο αμήχανα, του είπε κοντολογίς την αλήθεια: «Φίλε μου, φίλοι θα είμαστε πάντα, αλλά δεν μπορούμε άλλο να πληρώνουμε σαν οικογένεια τόσα χρήματα για καύσιμα. Απέναντι είναι περίπου στη μισή τιμή και από το Παραλίμνι, είναι 20 – 30 λεπτά δρόμος».

philenews.com

«Τσουνάμι» αυξήσεων: Είδος… πολυτελείας θα γίνει το σουβλάκι.

Οι «καμπάνες» ηχούσαν πολύ δυνατά για το κύμα αυξήσεων που ερχόταν να κατακλύσει και την Κύπρο, όμως οι αρχές παρέμειναν αδρανείς, το κύμα εντέλει ήρθε και θα «σαρώσει» τα πάντα στο πέρασμα του.


Οι μέχρι τώρα αυξήσεις σε τιμές προϊόντων ήταν μόνο η αρχή καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αυξήσεις πέραν του 30% σε βασικά προϊόντα.

Ήταν κάτι το οποίο βλέπαμε, μπορούσαν να παρθούν μέτρα και να σταματήσει κάπως αυτό το «τσουνάμι» αυξήσεων, αντί αυτού όμως ο καταναλωτής θα βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη ακόμη και για τα βασικά αγαθά.

Δεν τη… γλυτώνει ούτε το κρέας.

Ακόμα και το αγαπημένο μας σουβλάκι θα επηρεαστεί από το ράλι αυξήσεων που «χτυπά» το σύνολο της οικονομίας.

Θα τρώμε τα σουβλάκια, την μπριζόλα και τη σούβλα για χαβιάρι, με τις τιμές να αυξάνονται κατακόρυφα.

«Τα σουβλάκια και η μπριζόλα που είναι 5 ευρώ θα πάει γύρω στα 6 ευρώ. Η πίτα του σουβλιτζή αν είναι 6 ευρώ θα πάει 7. Διότι όλα βάζουν πάνω. Το κοτόπουλο από 3-4 ευρώ θα πάει γύρω 4,5 ευρώ. Το αρνί που πωλείται 8-10 ευρώ πάει 10-12 ευρώ και το μοσχάρι από 7-8 πάει 8-9 ευρώ», δήλωσε στο Omega, ο Πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης.

Σε δηλώσεις του στη Μεσημβρινή Έκδοση του Άστρα, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, είπε ότι τα ζώα είναι υποσιτισμένα και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, οι οποίες όμως δεν φάνηκαν ακόμη στην αγορά. Ωστόσο τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από το κράτος αυτό θα αλλάξει.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η αύξηση στις τιμές δεν έχει σταματημό, αναφέροντας ότι πλέον το ψωμί θα κοστίζει 1,20 ευρώ.

Έντονες επικρίσεις στην κυβέρνηση για το κύμα αυξήσεων – «Να μειωθούν οι φορολογίες»

Έντονα επικριτικός για τον τρόπο που αντιδρά η κυβέρνηση στο κύμα αυξήσεων παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και ποιότητας ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου, ζητώντας μείωση των φορολογιών όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σε κάποια είδη οι αυξήσεις θα φτάσουν ακόμα και στο 30%, είπε, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο οι αυξήσεις ποτέ δεν ήταν παροδικές, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης.

Επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση για έλλειψη δημόσιων συγκοινωνιών με αποτέλεσμα να γίνεται αναγκαία η χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων από τους πολίτες.

Παναγιώτης Βασιλείου.

dialogos.com.cy

Στα 60 έτη το ηλικιακό όριο για 3η δόση- Προστίθενται νέες ευπαθείς ομάδες.

  Την εισήγηση του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφορικά με τις νέες ομάδες πληθυσμού, στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα για εμβολιασμό με ενισχυτική/3η δόση του εμβολίου κατά της COVID-19. Σκοπός της προσπάθειας είναι να θωρακιστούν οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού, των οποίων, με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση, μειώνεται η ανοσολογική τους απόκριση με την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος. Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου, με 3η δόση εμβολιάστηκαν 29,897 άτομα.Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως, στη συνέχεια, δοθεί προτεραιότητα στις πιο κάτω ομάδες πληθυσμού:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω: Οι εμβολιασμοί θα διεκπεραιώνονται είτε στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) χωρίς εκ των προτέρων διευθέτηση ραντεβού είτε κατόπιν διευθέτησης ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης εμβολιασμού των ατόμων 60 ετών και άνω θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

2. Ευπαθείς ομάδες: Οι εμβολιασμοί θα διεκπεραιώνονται στα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν παγκύπρια, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η ενισχυτική/3η δόση θα χορηγείται στα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, που εμπίπτουν στις ακόλουθες ομάδες:
• Άτομα με σοβαρή χρόνια αναπνευστική νόσο
• Άτομα με σοβαρή χρόνια καρδιακή και αγγειακή νόσο
• Άτομα με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο
• Άτομα με σοβαρή χρόνια ηπατική νόσο
• Άτομα με σοβαρή χρόνια νευρολογική νόσο
• Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και άλλες ενδοκρινικές παθήσεις
• Άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες.

Υπενθυμίζεται πως η ενισχυτική/3η δόση χορηγείται με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) και νοουμένου ότι έχουν παρέλθει απαραίτητα έξι (6) μήνες από τον εμβολιασμό τους με τη 2η δόση του εμβολίου.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου