Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Νέος ισχυρός σεισμός στην Κρήτη - 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.

 Δεν σταματούν οι μετασεισμοί στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανάστατοι οι κάτοικοι.
Εξακολουθεί να τρέμει η γη στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη μετασεισμική δραστηριότητα μετά την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. 

Στις 12:11 της Παρασκευής σημειώθηκε ακόμα ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι και την Πέμπτη στην ίδια περιοχή είχε εκδηλωθεί μπαράζ σεισμικών δονήσεων, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε την Πέμπτη ότι «είμαστε ακόμα στην φάση της μετασεισμικής ακολουθίας των 5,8 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου». Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, συστήνοντας στους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι αλλά προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού μεγέθους μέχρι 5 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.

«Σπίτια ακατάλληλα έγιναν ως δια μαγείας κατοικήσιμα»

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που συντάραξε την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και άφησε πίσω του ένα νεκρό, εκατοντάδες άστεγους και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, τα προβλήματα παραμένουν. Και όχι απλά παραμένουν, με κυρίαρχο τη στέγαση των σεισμοπλήκτων αλλά προκύπτουν και νέα.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, η δε μετασεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται έχει σαν αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία των πληγέντων αλλά και ο προβληματισμός για το αύριο, με φόντο τα σπίτια και κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Με επιστολή του στο Cretalive σεισμόπληκτος δηλώνει «απογοητευμένος, αγανακτισμένος, στεναχωρημένος» αλλά περισσότερο απ΄ όλα «θυμωμένος», καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εγώ και πολλοί συντοπίτες μου μετά και τον επανέλεγχο των σπιτιών μας από τους αρμόδιους μηχανικούς που τα αρχικά τους πορίσματα έκαναν λόγο για αυστηρά μη κατοικήσιμα σπίτια ξαφνικά και δια μαγείας μετά τους πολλούς και δυνατούς μετασεισμούς κρίθηκαν και πάλι κατοικήσιμα! Ένα είναι το συμπέρασμα που βγαίνει φίλοι μου από όλο αυτό, ότι οι μετασεισμοί βοηθούν στο να επανέλθουν οι κατοικίες στην αρχική τους κατάσταση, να λοιπόν που μάθαμε κάτι καινούργιο, κάτι πρωτότυπο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα». 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου