Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021

Στο ψυγείο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023 το Κυπριακό./Δικοινοτική πορεία ΑΚΕΛ προς το οδόφραγμα Δερύνειας (βίντεο).

 Στο ψυγείο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023 το Κυπριακό

Σε ότι αφορά τις προθέσεις της άλλης πλευράς, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε όλα τα μέρη, πως η όλη προσπάθεια θα συνεχίσει να σκοντάφτει στα ήξεις αφήξεις και στις απαιτήσεις του Ερσίν Τατάρ, τόσο για το θέμα της αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας που θέτει ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων όσο και για την απαίτηση του για αλλαγή της βάσης λύσης από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη λύση δύο κρατών. Το σίριαλ που προκλήθηκε με αποκλειστικά δική του ευθύνη, σε σχέση με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, είναι ενδεικτικό των προθέσεων του το επόμενο διάστημα.

Ο Ερσίν Τατάρ, αφού επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της τριμερούς, επαναλαμβάνοντας συνεχώς πως επρόκειτο για ένα απλό γεύμα, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο σε ότι αφορά τις εξελίξεις. Ένα θέμα που παραμένει άλυτο για δεκαετίες, δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγους μήνες, είπε, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποδομήσει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και να εξανεμίσει κάθε ελπίδα για ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια ώρα προανήγγελλε την υπαναχώρηση του από τα όσα συμφώνησε κατά τη διάρκεια της τριμερούς. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας, η Τουρκία και ο εγκάθετός της στο ψευδοκράτος, θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να ανακόψουν τις όποιες εξελίξεις, επιδιώκοντας να κερδίσουν χρόνο, ενώ παράλληλα θα εργαστούν με στόχο να πείσουν ή καλύτερα να αλλάξουν γνώμη σε συγκεκριμένες ξένες πρωτεύουσας σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού. Αφού είδαν πως η προσπάθεια που έγινε με την υπογραφή των Βρετανών για συγκεκαλυμμένη Ομοσπονδία δεν στέφθηκε με επιτυχία ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα επιχειρήσουν με άλλους τρόπους να μετατοπίσουν το κέντρο βάρος του Κυπριακού από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες εκτιμήσεις, σημειώνουν ότι δεν θα πάψουν παράλληλα να δημιουργούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, έχοντας ως στόχο μακροχρόνια, να έχουν δημιουργηθεί εκείνες οι συνθήκες που θα πείσουν τη διεθνή κοινότητα για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Με την ανάπτυξη στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού και με την κατασκευή μιας σειράς και άλλων αναπτυξιακών έργων, Τουρκία και ψευδοκράτος επιδιώκουν να γίνουν οι game changers του Κυπριακού με τρόπο που δύσκολα θα μπορεί να ανατραπούν τα τετελεσμένα που δημιουργούν. 

Εξάλλου, η δημιουργία τετελεσμένων επιχειρήθηκε και αναμένεται να επιχειρηθεί ξανά λίαν συντόμως και μέσα από την δημιουργία τετελεσμένων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη δημιουργία τετελεσμένων από τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα της ΤΡΑΟ. Αν και χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας παραδέχθηκε μετά από πολλή καιρό πως όλες οι παράνομες έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, απέβησαν άκαρπες, αφού δεν εντοπίστηκε απολύτως τίποτα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων και δημιουργίας κλίματος έντασης που θα τροφοδοτήσει το εσωτερικό ακροατήριο του Ταγίπ Ερντογάν, τα τουρκικά πλοία να βγουν ξανά για παράνομες έρευνες. 

Μόλις χθες το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εξέδωσε μια πολεμική ανακοίνωση στην οποία προαναγγέλλει νέες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ το επόμενο διάστημα, με πρόσχημα την επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για όλα τα πιο πάνω σενάρια, η Λευκωσία άρχισε να προετοιμάζεται, γνωρίζοντας πως η επόμενη περίοδος, δεν αναμένεται να φέρει ραγδαίες εξελίξεις, τουλάχιστον για την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά θα είναι αρκετά πυκνή σε ότι αφορά τη δραστηριότητα των Τούρκων και το καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας να αμυνθεί, κυρίως με τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεση της στους τουρκικούς σχεδιασμούς. 

Η απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες που λήφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες μετά και από διαβουλεύσεις του ιδίου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για διορισμό ειδικού απεσταλμένου (special envoy) για το Κυπριακό, πλέον βρίσκεται στον αέρα, μετά την υπαναχώρηση του κατοχικού ηγέτη. Ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί πως ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου με όρους εντολή μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα βοηθούσε, αφενός στη βελτίωση του κλίματος και αφετέρου στην προσπάθεια για συμφωνία για ένα νέο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κανείς και τίποτα, ωστόσο, δεν εγγυάται, ειδικά λαμβανομένης υπόψη της προσπάθειας της άλλης πλευράς για να πατήσει φρένο στις εξελίξεις, ότι σύντομα και στο διάστημα των επόμενων λίγων μηνών, θα υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν, είτε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου και κατ΄ επέκταση, για τους πιο αισιόδοξους, σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Άλλωστε στο καλεντάρι των εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό, είναι σημειωμένος ο Φεβρουάριος του 2023, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι Προεδρικές Εκλογές, κάτι που αυτόματα σημαίνει πως, όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις για το ψευδοκράτος ή την Τουρκία, θα αποφευχθεί η εμπλοκή σε μια διαπραγματευτική διαδικασία εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αν και το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία, να ευνοεί κάπως τις συνθήκες, εάν και εφόσον τα εμπλεκόμενα μέρη αποφασίσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, παραδοσιακά, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, αποφεύγουν να εισέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. 

Με αυτά τα δεδομένα, εάν δεν έρθουν τα πάνω κάτω στο Κυπριακό, με την άλλη πλευρά να αλλάζει γραμμή πλεύσης 180 μοιρών, με τους ρυθμούς που μας συνήθισαν τα Ηνωμένα Έθνη και με δεδομένο ότι σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο έχουμε εκλογές, τότε φτάνει κανείς αβίαστα στο συμπέρασμα πως το Κυπριακό θα παραμείνει στον πάγο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023. 

reporter.com.cy

Δικοινοτική πορεία ΑΚΕΛ προς το οδόφραγμα Δερύνειας (βίντεο).

Πορεία προς το οδόφραγμα Δερύνειας διοργάνωσε σήμερα το ΑΚΕΛ, υπό τον τίτλο «Πορευόμαστε για Λύση και Επανένωση».

Η πορεία άρχισε στις 09.30 από τον Χώρο Στάθμευσης Αίθουσας Δεξιώσεων «Ζάππειον» στη Δερύνεια και κατέληξε στο οδόφραγμα Δερύνειας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες οργανώσεις και κόμματα από τις δυο κοινότητες, εκπρόσωποι από κόμματα του εξωτερικού καθώς και ο συμπρόεδρος της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση, απορρίπτουν τη λύση των δυο κρατών και τάσσονται υπέρ της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Στην πορεία «Πορευόμαστε για Λύση και Επανένωση» συμμετείχαν επίσης με αντιπροσωπείες τους οργανώσεις και φορείς από την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τη σημερινή κινητοποίηση:

«Με δεδομένη την ολέθρια και επικίνδυνη πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα στο Κυπριακό, το ΑΚΕΛ διοργανώνει μεγάλη κινητοποίηση-πορεία υπέρ της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας. Με σύνθημα «Πορευόμαστε για Λύση και Επανένωση», το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021, πορεία που θα αρχίσει από το Χώρο Στάθμευσης Αίθουσας Δεξιώσεων «Ζάππειον», Δερύνεια και θα καταλήξει στο οδόφραγμα Δερύνειας.

Το κάλεσμα για κινητοποίηση απευθύνεται σε κάθε Κύπριο και Κύπρια που αρνείται να μείνει απαθής την ώρα που ο εποικισμός του Βαρωσιού και ο οριστικός διαμελισμός της πατρίδας μας είναι πιο ορατός από ποτέ.

Στις 3 του Οκτώβρη, λοιπόν, πορευόμαστε για λύση και επανένωση και διατρανώνουμε ότι:

– Δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με το κατοχικό-διχοτομικό στάτους κβο ούτε με τα νέα τετελεσμένα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Απορρίπτουμε την αξίωση του δίδυμου Ερντογάν-Τατάρ για λύση δύο κρατών καθώς και κάθε μορφή διχοτομικής λύσης.

– Καταδικάζουμε τις τουρκικές εξαγγελίες για την περίκλειστη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου. Ζητούμε εφαρμογή των Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ. Η Αμμόχωστος ανήκει στους Αμμοχωστιανούς!

– Απαιτούμε επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Απαιτούμε από το Νίκο Αναστασιάδη να τερματίσει τις παλινωδίες και τους ανέξοδους λαϊκισμούς.

– Διεκδικούμε απελευθέρωση και επανένωση, ειρήνη και δικαιοσύνη για την πατρίδα και το λαό μας. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δίνουμε τα χέρια πάνω από τα συρματόπλεγμα και δυναμώνουμε τη φλόγα της ελπίδας!»

Στεφάνου: Το κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του φάση

"Το κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του φάση κι αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η στυγνή και εφιαλτική πραγματικότητα", τόνισε στην ομιλία του στο οδόφραγμα Δερύνειας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Έκανε επίσης λόγο για "μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται από το παρατεταμένο αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό".

"Από την επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών. Από την έκνομη διάνοιξη μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τη  δημιουργία νέων τετελεσμένων σ’ αυτή. Ακόμα και η δυστοκία στην έκδοση ανακοινωθέντος για την τριμερή στη Νέα Υόρκη και στον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ αποτυπώνει το μέγεθος του αδιεξόδου", πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ:

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμενος σ’ αυτό τον συμβολικό χώρο -τόσο κοντά και τόσο μακριά από την αγαπημένη Αμμόχωστο- τριγυρνά διαρκώς στο μυαλό μου η παράφραση ενός στίχου του Ναζίμ Χικμέτ που σημάδεψε όσους ζήσαμε εκείνο το τρομακτικό καλοκαίρι του 1974:

«Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα, η άλλη μισή στο Βαρώσι βρίσκεται».

Αισθάνομαι ακόμα πιο συγκλονισμένος -όπως κι όλοι μας, είμαι βέβαιος- αφού εδώ και λίγο καιρό η Τουρκία, παραβιάζοντας σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις, άνοιξε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου αποκαλύπτοντας τα κουφάρια των κτιρίων, τους χορταριασμένους δρόμους, τις γκρεμισμένες ταμπέλες, τα λεηλατημένα σπίτια. Αυτό το τοπίο της εγκατάλειψης εμπεριέχει όλο τον πόνο και τις απώλειες σχεδόν μισού αιώνα ζωής στην πατρίδα μας.

Συνήθως λέμε ότι ο χρόνος σταμάτησε μαζί με την καρδιά της κατεχόμενης πόλης. Αλλά ο χρόνος αποδεικνύεται αδυσώπητος, καθώς τα χρόνια που περνούν καταπίνουν τις ελπίδες μας για λύση.

Σήμερα όμως δεν ήρθαμε εδώ για να κλάψουμε επί των ερειπίων.

  •        Ήρθαμε εδώ για να τροφοδοτήσουμε την ελπίδα για λύση, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να σβήσει.
  •        Ήρθαμε εδώ για να διατρανώσουμε ξανά τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για λύση και επανένωση.

Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να επαναπροδιορίσουμε αυτά που μας ενώνουν.

Αυτά που μας πεισμώνουν.

Αυτά που μας εμπνέουν.

Μας ενώνουν, μας πεισμώνουν και μας εμπνέουν οι προοπτικές να ξαναδούμε την πατρίδα μας ενωμένη, χωρίς συρματοπλέγματα διαχωρισμού.  

Φίλες και φίλοι,

Είναι τραγικό η πορεία προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου μας να μας βρίσκει καθισμένους αναπαυτικά στους καναπέδες των σπιτιών μας. Και είναι τραγικό επίσης ν’ αφήσουμε τη μνήμη να ξεθωριάζει καθώς παραδινόμαστε στη λήθη.

Το Βαρώσι μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όμως τα μηνύματα έρχονται από παντού. Από κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας και από κάθε σημείο της ελεύθερης Κύπρου: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε λύση, επανένωση, ειρήνη.

Η Πορεία για τη λύση και την επανένωση που πραγματοποιούμε θέλουμε να δείξει ξανά τον δρόμο σε όσους επιμένουν να οραματίζονται μια κοινή πατρίδα στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφει ο ΟΗΕ.

Θέλουμε να δείξει ξανά τον δρόμο σε όσους ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας είναι να ξαναζήσουμε σε μια ελεύθερη, κοινή πατρίδα, την οποία να συνδιαχειρίζονται οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.

Αυτό είναι το δικό μας όραμα και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση!

Φίλες και φίλοι,

Το κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του φάση κι αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η στυγνή και εφιαλτική πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται από το παρατεταμένο αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό.

Από την επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών.

Από την έκνομη διάνοιξη μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τη  δημιουργία νέων τετελεσμένων σ’ αυτή.

Ακόμα και η δυστοκία στην έκδοση ανακοινωθέντος για την τριμερή στη Νέα Υόρκη και στον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ αποτυπώνει το μέγεθος του αδιεξόδου.

Μου είναι πολύ εύκολο, αλλά και απολύτως ειλικρινές, να μιλώ ώρες ολόκληρες για την άνευ προηγουμένου αδιαλλαξία και την εν γένει διχοτομική συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ. Το ΑΚΕΛ δεν παραλείπει ευκαιρίας να το κάνει, γιατί οι αιτίες των προβλημάτων και οι παρανομίες πρέπει να καταγγέλλονται. Η σημερινή Πορεία άλλωστε έχει κι αυτό τον χαρακτήρα.

Για την έξοδο όμως από τα αδιέξοδα και για την επίτευξη λύσης δεν αρκεί να καταγγέλλουμε την Τουρκία και την παράνομη κατοχή της. Επιβάλλεται να υποδεικνύουμε πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να χειριστεί την κατάσταση και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει έτσι ώστε να σπρώξει τα πράγματα -όσο περνά από το δικό της χέρι- για τη διάρρηξη του αδιεξόδου.

Είναι θέση μας, την οποία επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις, ότι πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή να επιδιώκουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις. Αυτή ήταν και η θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι το κοινό έδαφος που σήμερα αναζητείται. Αν δεν επιμείνουμε σ’ αυτή τη θέση το αδιέξοδο απλά θα ενισχύεται, δεδομένων των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί -και ασκεί κριτική- στον Ν. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του και για τις λεγόμενες «νέες ιδέες». Αυτές ακυρώνουν βασικές συγκλίσεις και συγκρούονται με τη θέση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.

Είναι άποψή μας ότι η πολιτική του Προέδρου αφήνει χώρο στην Τουρκία χωρίς πολιτικό κόστος να προωθεί τη διχοτόμηση και να ανατροφοδοτεί το αδιέξοδο. Αυτή η κατάσταση δίνει ευκαιρία σε τρίτους να προωθούν κι αυτοί «νέες ιδέες» εκτροχιάζοντας τη λύση προς τη συνομοσπονδία.

Η κριτική μας στον Ν. Αναστασιάδη δεν είναι από διάθεση αντιπολίτευσης.

Είναι στάση πατριωτικής ευθύνης έναντι της πατρίδας μας και του λαού μας.

Είναι κραυγή αγωνίας για τις εξελίξεις και τη ζοφερή προοπτική που διαμορφώνεται.

Ναι, εμείς αγωνιούμε. Άλλοι μπορεί να βολεύονται από τη σταδιακή διολίσθηση στη διχοτόμηση. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε μ’ αυτή.

Γιατί γνωρίζουμε ότι η διχοτόμηση αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων. Τέτοια κληρονομιά δεν θέλουμε -και δεν έχουμε δικαίωμα- να αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές στον αγώνα για λύση και επανένωση,

Με τη μισή μας καρδιά εδώ και την άλλη μισή πίσω από τα οδοφράγματα, περπατήσαμε μαζί τον δρόμο της ελπίδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Μαζί θα συνεχίσουμε να περπατούμε τον ίδιο δρόμο.

Αυτή η πατρίδα μάς ανήκει, είναι δική μας.

Δικαιούμαστε να την οραματιζόμαστε -και να τη θέλουμε- ολόκληρη, λεύτερη, ειρηνική και ευημερούσα!

Ζήτω η Κύπρος μας!

Ζήτω ο λαός μας! 

Χαιρετισμό στην "Πορεία για τη Λύση και την Επανένωση" που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ έκανε και ο Μάρτιν Σιρντεβαν, Συμπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλους εκείνους στην Κύπρο και όχι μόνο, που πιστεύουν σε ένα μέλλον της ειρήνης, σε ένα μέλλον που θα ανήκει σε όλους τους Κύπριους, σε ένα μέλλον όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα χτίζουν μαζί τη χώρα στην οποία θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και να ευημερούν.

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα και για μένα.  Περπάτησα μαζί σας και ένοιωσα τη θέληση και την αποφασιστικότητά σας να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή σας απαιτώντας Λύση και Επανένωση. Σας υπόσχομαι ότι αυτή είναι η φωνή που θα μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εμείς στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια την κατάσταση στο Κυπριακό. Οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ μας ενημερώνουν και μας προειδοποιούν για τις ανησυχητικές εξελίξεις και μαζί ενεργούμε υπέρ της Λύσης και της Επανένωσης.

Η απειλή της μόνιμης διαίρεσης που πλανάται πάνω από την Κύπρο θα ήταν μια καταστροφική προοπτική για την Κύπρο και το λαό της – και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους - αλλά και για τους λαούς αυτής της ταραγμένης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.  Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απαράδεκτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ως εκ τούτου, πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνη απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος- αλλά όχι απλώς για να εκφράσει την αλληλεγγύη της, που είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει. Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία - ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ - ότι πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει τη λύση και την επανένωση της Κύπρου. Ότι η κατοχή της Κύπρου – αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας εν προκειμένω - στον 21ο αιώνα, αποτελεί αναχρονισμό και πρέπει να τερματιστεί.

Όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.  Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο - αυτό της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τον ΟΗΕ. Όλη η συσσωρευμένη εργασία και οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των χρόνων στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προστατευθούν και να εξυπηρετήσουν τον στόχο επίτευξης το συντομότερο δυνατό μιας συνολικς λύσης του Κυπριακού.  Κατά τη δική μας αντίληψη, το διεθνές δίκαιο πρέπει να υπερισχύσει, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πρέπει να γίνουν σεβαστά και να εφαρμοστούν. Με την απαραίτητη πολιτική βούληση και την ισχυρή ώθηση από τον λαό, το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί προς όφελος του λαού.

Χθες ήμουν εδώ και είδα πώς περισσότερα από 47 χρόνια κατοχής άφησαν βαθιά σημάδια στη φημισμένη πόλη της Αμμοχώστου και ιδιαίτερα στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού. Η παραβίαση του στάτους κβο στο Βαρώσι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ομάδα μας την έχει καταδικάσει επανειλημμένα. Αυτές οι ενέργειες και οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν.  Το Βαρώσι πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους του.

Το μέλλον της Κύπρου δεν είναι η διχοτόμηση - το μέλλον είναι η ειρήνη και η ευημερία τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους - προς όφελος της περιοχής, της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της.

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Κύπρο, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας σας για Λύση και Επανένωση, το ισχυρό μήνυμά σας που απαιτεί ειρήνη σε αυτή τη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκει απήχηση σε μένα και θα το μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλα τα πιθανά βήματα.

ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου