Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021

Αρκαλοχώρι: 20 άτομα διανυκτέρευσαν στο κλειστό – 130 παραμένουν στις σκηνές./Προσγειώνονται στη Λάρισα αμερικανικά μαχητικά F-15.

 Έτοιμο να υποδεχτεί τους σεισμόπληκτους που επιθυμούν να φύγουν από τις σκηνές είναι από αργά χθες του απόγευμα το κλειστό γυμναστήριο στο Αρκαλοχώρι.

Κρεβάτια με στρώματα, ζεστό νερό στο μπάνιο και κλιματισμός, είναι κάποια από τα βασικά πράγματα που έλειπαν τόσες ημέρες από τους κατοίκους που βρέθηκαν εκτός των σπιτιών τους από τη μια στιγμή στην άλλη και αναγκάζονταν να μένουν στις σκηνές.

Το βράδυ της Παρασκευής στο κλειστό φιλοξενήθηκαν 20 άτομα, η χωρητικότητα αγγίζει τα 100, ενώ 130 άτομα παρέμειναν στις σκηνές που έχουν στηθεί έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο κλειστό γυμναστήριο μπορούν να φιλοξενηθούν μόνο οι εμβολιασμένοι σεισμόπληκτοι, ενώ για τους υπόλοιπους σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται η λύση στέγασής τους σε άλλον κλειστό χώρο.

«Στόχος είναι τις αμέσως επόμενες ώρες κανείς να μην μένει σε σκηνή. Έχουμε ακόμα σε σκηνές στο εκθεσιακό συμπολίτες οι οποίοι δεν θέλουν να φύγουν. Το βασικό πρόβλημα είναι το πως θα πειστούν οι συμπολίτες μας να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να βρεθούν σε στεγασμένους και ασφαλείς χώρους», δήλωσε στο Creta24 o Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από το κλειστό στο Αρκαλοχώρι, χώροι φιλοξενίας για τους σεισμόπληκτους υπάρχουν και στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στις Μελέσες αλλά και στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Αλάγνι, ενώ ετοιμάζεται άλλο ένα κέντρο φιλοξενίας στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Θραψανό. «Ευελπιστούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και εκεί συμπολίτες μας. Απώτερος στόχος και σκοπός είναι κανένας συμπολίτης μας να μην μένει σε σκηνές γιατί ο καιρός έχει επιδεινωθεί η θερμοκρασία έχει πέσει», σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης.

26 άτομα στο κλειστό των Μελεσών

Δεκάδες άτομα έχουν βρει καταφύγιο και στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ των Μελεσών.

Στο χωριό πολλά σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, με αποτέλεσμα 26 άτομα να φιλοξενούνται στον χώρο ο οποίος δεν υπέστη φθορές από το σεισμό.

creta24.gr

Προσγειώνονται στη Λάρισα αμερικανικά μαχητικά F-15.

Από τη μεταστάθμευση 12 μαχητικών F-15 της USAFE, στις 5 Μαΐου 2021, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.Στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης αναμένεται να προσγειωθούν τις επόμενες ημέρες, 15 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15, πυκνώνοντας έτσι την παρουσία των ΗΠΑ στη Λάρισα και σε επίπεδο εκπαίδευσης στην παρούσα φάση. Για περισσότερο από

έναν μήνα, Αμερικανοί πιλότοι θα συνεκπαιδευθούν με πιλότους της 337 Μοίρας σε όλο το FIR Αθηνών και σε όλα τα σενάρια, επιβεβαιώνοντας -σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές- την εμπιστοσύνη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Επιλέγοντας κάθε φορά διαφορετικές μοίρες στο πλαίσιο της διμερούς συνεκπαίδευσης με τους Έλληνες πιλότους, η 337η Μοίρα έχει κερδίσει επιχειρησιακά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα σχέδια των οποίων -όπως είναι γνωστό- εξετάζεται η περαιτέρω αξιοποίηση της 110 Πτέρυγας Μάχης, αξιοποίηση στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA). Η υπογραφή της οποίας θα σημάνει και επενδύσεις, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Π.Α. των ΗΠΑ στη Λάρισα, υποδομές που σήμερα μελετώνται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», πιλότοι των αμερικανικών F-15 αυτήν τη φορά από την 4η Fighter Wing της Αεροπορικής Βάσης Seymour Johnson στη Βορ. Καρολίνα θα βρεθούν στη Λάρισα προκειμένου, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου να συνεκπαιδευθούν με πιλότους F16 B52+ της 337 Μοίρας.
Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά, που Αμερικανοί πιλότοι θα παραμείνουν για ημέρες στη Λάρισα. Προηγήθηκε τον περασμένο Μάιο, η μεταστάθμευση 12 αμερικανικών μαχητικών F-15 (από την 493 SQN της USAFE στη Μεγ. Βρετανία) στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης της ελληνικής Π.Α. και της USAFE με την επωνυμία «EARLY BIRD». Εκπαίδευση που διεξήχθη παράλληλα με την άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21», η οποία ήταν ενταγμένη στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFEND EREUROPE 21» που εκτελέσθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Η εκπαίδευση του περασμένου Μαΐου ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ (ΓΕΕΘΑ και EUCOM), με το ΓΕΕΘΑ να υπογραμμίζει τον περασμένο Μάιο πως «η συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), αναμένεται να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου