Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Τραγωδία στα κατεχόμενα… Απεβίωσε 15χρονος με κορωνοϊό./Η νέα βρετανική πρόταση, η κόκκινη γραμμή Αναστασιάδη και ένα καμένο χαρτί.

Τραγωδία στα κατεχόμενα… Απεβίωσε 15χρονος με κορωνοϊό.Ένας 15χρονος απεβίωσε στα κατεχόμενα λόγω Covid-19, το νεαρότερο θύμα της πανδημίας.

Το νεαρότερο θύμα της πανδημίας καταγράφηκε σήμερα στα κατεχόμενα. Ένας 15χρονος έχασε τη μάχη με τον Covid-19.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο 15χρονος νοσηλευόταν εδώ και μήνες στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

Χθες στα κατεχόμενα καταγράφηκαν 99 κρούσματα, από 12.949 διαγνωστικούς ελέγχους, ενώ 61 άτομα πήραν εξιτήριο. Ένα άτομο από το εξωτερικό διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στο κορωνοϊό, ενώ 21 ήταν επαφές επιβεβαιωμένων περιστατικών. Τα υπόλοιπα 77 άτομα θεωρούνται εγχώρια κρούσματα.

Μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα έχουν γίνει 3.468.929 τεστ και εντοπίστηκαν 22.173 περιστατικά. Συνολικά 1235 άτομα είναι υπό θεραπεία και παρακολούθηση, τα 42 σε κέντρα πανδημίας, οι 7 στην εντατική. Ο συνολικός αριθμός θυμάτων είναι 87 (δεν περιλαμβάνει το σημερινό θάνατο του 15χρονου).

Πηγή: ΚΥΠΕ

cyprustimes.com

Η νέα βρετανική πρόταση, η κόκκινη γραμμή Αναστασιάδη και ένα καμένο χαρτί.Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, στην οποία αποφασίσθηκε ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό που θα περνούσε μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.  

Αφενός η υπαναχώρηση του Ερσίν Τατάρ και αφετέρου η αναβλητικότητα με την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσεγγίζει το ζήτημα του Κυπριακού, αλλά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

To νέο κενό στη διαδικασία έσπευσαν για άλλη μια φορά να καλύψουν οι Βρετανοί, οι οποίοι στη λογική της γεφύρωσης των διαφορών και προώθησης εναλλακτικών λύσεων που σε πρώτο επίπεδο επιλύουν το πρόβλημα, αλλά στην ουσία το κρύβουν κάτω από το χαλί για να επανεμφανιστεί διογκωμένο στη συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο μια από τις ιδέες που φαίνεται να συζήτησε με τους δύο ηγέτες εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε σχεδόν ινκόγκνιτο τη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα, ήταν από τον τίτλο του απεσταλμένου να αφαιρεθεί οποιοσδήποτε επιθετικός προσδιορισμός, όπως ο ειδικός, ή προσωπικός απεσταλμένος.

Με αυτή την πρόταση θέλησαν αφενός να διασκεδάσουν τις ανησυχίες του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν θέλει ο νέος απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα να λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας που παραμένει προσηλωμένο στα ψηφίσματά του για το πλαίσιο της λύσης και αφετέρου να ικανοποιήσουν και τη Λευκωσία, αφού αυτή η ασάφεια θα αφήνει ανοικτές τις πόρτες για την επανεκκίνηση της διαδικασίας, με ένα διαφορετικό μοντέλο από εκείνο της Τζέιν Χολ Λουτ που εκ του αποτελέσματος απέτυχε.

Μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να καταθέσει την άποψη του για τις νέες γεφυρωτικές προτάσεις των Βρετανών με τον ίδιο να στέλνει το μήνυμα πως δεν έχει καμία σημασία ο τίτλος που θα δοθεί σε όποιον κληθεί ως απεσταλμένος στην Κύπρο, αλλά οι όροι εντολής που θα λάβει.

Με αυτό τον τρόπο η Λευκωσία ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως θα ανάψει πράσινο φως σε μια νέα προσπάθεια, μόνο εάν ο Γενικός Γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραδώσουν «κρυστάλλινους» όρους εντολής που θα ξεκαθαρίζουν πως το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί με τις δύο πλευρές ο νέος απεσταλμένος, ξεκινά και τελειώνει σε αυτό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρά το γεγονός ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη η νέα ένοικος του Foreign Office απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για το Κυπριακό, υπέδειξε πως  το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει μία περιεκτική λύση βασισμένη στις προηγούμενες παραμέτρους όπως εκτίθενται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρασκηνιακά οι Βρετανοί συνεχίζουν να διακινούν τις γεφυρωτικές προτάσεις τους, οι οποίες έχουν ήδη απορριφθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ υπενθυμίζεται ότι ακόμα και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας, όταν επιχειρήθηκε από το Λονδίνο που είχε την ευθύνη σύνταξης του κειμένου της προεδρικής δήλωσης τον περασμένο Ιούλιο, να υιοθετηθεί αδύναμο λεκτικό για τις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι.

Οι εξελίξεις στο όλο ζήτημα, σύμφωνα με και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, με τη Λευκωσία να εστιάζει, όχι στον τίτλο, αλλά στο περιεχόμενο που θα έχει ένας ενδεχόμενος διορισμός απεσταλμένου. Δηλαδή στους όρους εντολής που θα του δοθούν, από που θα του δοθούν και πόσο σαφείς θα είναι σε σχέση με το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί.

Εκ των πραγμάτων πάντως με βάση και τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη που επιμένει να παραμένει προσκολλημένος στα έξι σημεία που κατέθεσε στη Γενεύη και την αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού αλλά και τη σταθερή θέση, τόσο της Λευκωσίας όσο και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, φαντάζει αδύνατο να διευθετηθεί ο διορισμός απεσταλμένου που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, εκτός κι αν για ακόμη μια φορά χρησιμοποιηθεί το χαρτί της εποικοδομητικής ασάφειας, που χρησιμοποιήθηκε και κάηκε ουκ ολίγες φορές στην ιστορία του Κυπριακού.

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου