Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ήρθαν για να μείνουν οι αυξήσεις-φωτιά στο λιανεμπόριο./Σεισμολόγος: Ο σεισμός στην Κρήτη και πώς μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος (vid)./Λουκέτο αύριο στα δημόσια νοσηλευτήρια - Απεργούν οι γιατροί./Παράταση ζωής σε ατέρμονη διαδικασία.

Ήρθαν για να μείνουν οι αυξήσεις-φωτιά στο λιανεμπόριο.

Ήρθαν για να μείνουν οι αυξήσεις-φωτιά στο λιανεμπόριο

Φλέγον ζήτημα αποτελεί για το λιανικό εμπόριο τροφίμων η ακρίβεια που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε βασικά αγαθά.

Η εκτόξευση του κόστους πρώτων υλών και ναύλων σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων αποτέλεσε το κοκτέιλ που οδήγησε σε αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά.

Οι αλλαγές που είδαν προσφάτως οι καταναλωτές στην τσέπη τους δεν φαίνεται να είναι πρόσκαιρο ή προσωρινό φαινόμενο, καθώς οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Απορροφούν ένα μέρος οι επιχειρήσεις

Ανακούφιση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής μεγάλο μέρος των αυξήσεων απορροφούν οι ίδιοι οι λιανέμποροι, ειδικά στον τομέα των τροφίμων, στον οποίο ο ανταγωνισμός συγκρατεί για την ώρα τις τιμές.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου οι καταστηματάρχες έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος βασικών προϊόντων, προκειμένου να μην μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

«Στο λιανικό εμπόριο τροφίμων δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός παιχτών σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής αγοράς, με αποτέλεσμα ο οξύς και υγιής ανταγωνισμός να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή στο θέμα των αυξήσεων», επεσήμανε σχετικά.

Αυξήσεις σε καφέ, ζάχαρη και γαλακτοκομικά
Οι πρώτες αυξήσεις σε τιμές βασικών ειδών έγιναν αντιληπτές τον Αύγουστο, μια τάση που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, οποιεσδήποτε αυξήσεις μπαίνουν στα προϊόντα με πολύ προβληματισμό από τους λιανεμπόρους, καθώς είναι έντονος ο ανταγωνισμός μεταξύ των παιχτών της αγοράς των τροφίμων.

Σύμφωνα και με την Στατιστική Υπηρεσία, οι αυξήσεις στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα αγγίζουν το 7% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.

Τα βασικά προϊόντα στα οποία καταγράφονται αυξήσεις είναι τα προϊόντα που εντοπίζονται σε κάθε καλάθι αγορών, όπως καφές, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, τυροκομικά και σόγια, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν, τόσο σε διεθνές όσο και τοπικό επίπεδο.

Έλλειψη εργατικού δυναμικού
Ευρύτερο πρόβλημα, όχι μόνο του λιανεμπορίου, αλλά και αρκετών άλλων τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και οι κατασκευές, αποτελεί η εξεύρεση προσωπικού.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ, η σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι λιανέμποροι ζητούν την απλούστευση διαδικασιών για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, που αναμένεται να δώσει άμεση ανακούφιση στις επιχειρήσεις, οι οποίες ψάχνουν εργατικό δυναμικό.

«Για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κυπριακής οικονομίας, θα πρέπει οι αρμόδιοι να απαλείψουν την γραφειοκρατία και να απλουστεύσουν τις διαδικασίες απασχόλησης αιτητών ασύλου και χορήγησης άδειας εργασίας σε πολίτες από τρίτες χώρες, προκειμένου να επιλυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τις επιχειρήσεις», τόνισε σχετικά ο Μάριος Αντωνίου.

inbusinessnews.com

Σεισμολόγος: Ο σεισμός στην Κρήτη και πώς μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος (vid).

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κρήτης είχε ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου και μέσα σε αυτό το διάστημα σημειώθηκαν εκατοντάδες σεισμοί, ενώ αρκετοί ήταν αισθητοί από τους κατοίκους της περιοχής, ωστόσο, ήταν σχετικά μικροί, ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Καθηγητής Σεισμολογίας, Εμμανουήλ Σκορδύλης.


 
Αυτό που μας ενδιαφέρει τη συγκεκριμένη στιγμή, όπως είπε, είναι αν μπορούμε να βρούμε τις διαστάσεις του ρήγματος και εάν ο σεισμός που σημειώθηκε χθες ήταν ο κύριος. 
 
Κληθείς να σχολιάσει εάν γεωδυναμικά μπορεί να γίνει σύγκριση της Κύπρου με ρήγματα της Ελλάδας, απάντησε πως σε γενική κλίμακα μιλάμε για λιθοσφαιρικές πλάκες και κινήσεις πλακών, επομένως με αυτό τον τρόπο όλες οι περιοχές της γης πόσο μάλλον οι γειτονικές, συνδέονται μεταξύ τους. 
 
Ωστόσο, συνέχισε, αν μιλήσουμε ειδικά για τη σεισμική δραστηριότητα, θα εξαρτηθεί το εάν ένας σεισμός επηρεάζει μια άλλη περιοχή αφενός από την απόσταση και αφετέρου από το μέγεθος. Ένας σεισμός σαν αυτόν που σημειώθηκε στην Κρήτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επηρεάσει περιοχές σε απόσταση όπως είναι η Κύπρος, τόνισε. 
 
Όσον αφορά τη δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών, ο Καθηγητής ανέφερε πως «Επιστήμη που δεν κάνει πρόγνωση, δεν δικαιούται να έχει τον τίτλο της Επιστήμης. Πρόγνωση υπάρχει παντού, σε κάθε Επιστήμη».
 
«Εάν ρωτήσετε ένα σεισμολόγο αν αύριο θα κάνει σεισμό, δεν θα έχει ιδέα. Εάν όμως τον ρωτήσετε μέσα σε ένα διάστημα 60 χρόνων ποιες περιοχές θα δεχτούν σεισμικές κινήσεις, εκεί θα απαντήσουμε ναι», είπε. 
 

sigmalive.com

Λουκέτο αύριο στα δημόσια νοσηλευτήρια - Απεργούν οι γιατροί.

Δεν έχουν άλλη επιλογή, λένε οι γιατροί του δημοσίου και προχωρούν αύριο σε τρίωρη στάση εργασίας. Οι συναντήσεις που είχαν, η πρώτη την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του υπουργού Υγείας και η δεύτερη χθες, στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, μάλλον δεν έφεραν αποτέλεσμα και πριν καλά-καλά προλάβουν οι εκπρόσωποι των Συντεχνιών να φύγουν από τα γραφεία του ΟΚΥπΥ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση εξαγγέλλοντας την λήψη μέτρων.

Οι γιατροί καταγγέλλουν τον ΟΚΥπΥ για αυταρχισμό, ασέβεια και προσβολές σε βάρος τους, ενώ κάνουν λόγο για «απουσία» του Οργανισμού από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αιτία για τη λήψη μέτρων, η «αθέτηση των συμφωνηθέντων» όπως υποστηρίζουν οι ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, επικαλούμενες την συμφωνία που είχε υπογραφτεί μεταξύ των δύο πλευρών τον Ιούλιο του 2020 και μεταξύ άλλων περιελάμβανε τον καθορισμό δομών και οργανογράμματος στα κρατικά νοσηλευτήρια. Αφορμή για τη χθεσινή απόφαση, τα όσα κατά κύριο λόγο λέχθηκαν κατά τις συναντήσεις μεταξύ συντεχνιών και ΟΚΥπΥ τις τελευταίες ημέρες και κυρίως, κάποιοι χαρακτηρισμοί που αντηλλάγησαν μεταξύ των εμπλεκομένων κατά τη διάρκεια των συσκέψεων αυτών.  

Από πλευράς του ο Οργανισμός, απορρίπτοντας βεβαίως τις κατηγορίες των γιατρών, χαρακτηρίζει τη λήψη μέτρων αχρείαστη και υπενθυμίζει πως ο διάλογος για τα ζητήματα που εγείρουν οι γιατροί βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ να διερωτάται χθες από αέρος για την ταχύτητα με την οποία ανακοινώθηκαν τα μέτρα από τους γιατρούς «αφού ακόμα βρισκόμαστε σε σύσκεψη όπου παρουσιάζεται από εξειδικευμένο οίκο η μελέτη για τις δομές στα δημόσια νοσηλευτήρια». 

Η πρώτη προειδοποίηση από πλευράς των γιατρών είχε δοθεί στον ΟΚΥπΥ και τον υπουργό Υγείας προ δεκαπενθημέρου, όταν η ΠΑΣΥΚΙ διαμαρτυρήθηκε για αθέτηση των συμφωνηθέντων του Ιουλίου του 2020. 

Μετά τη δημόσια προειδοποίηση της Συντεχνίας, συγκλήθηκε συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η οποία ωστόσο, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα δεν οδήγησε σε κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 

Χθες, και με δεδομένο ότι οι γιατροί επικεντρώνουν τις αντιδράσεις τους στον μη καταρτισμό δομών και οργανογραμμάτων στα νοσοκομεία, ο ΟΚΥπΥ κάλεσε τις Συντεχνίες σε σύσκεψη προκειμένου να τους παρουσιάσει τη μελέτη που ετοίμασε για λογαριασμό του εξειδικευμένος οίκος του ιδιωτικού τομέα. 

Όντως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η μελέτη, την οποία δεν φαίνεται να απορρίπτουν οι γιατροί. Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα εκκρεμεί για περισσότερο από ένα χρόνο, οι δύο Συντεχνίες, μάλλον δεν πείστηκαν για την αποφασιστικότητα του Οργανισμού να προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και προχώρησαν στην εξαγγελία των μέτρων τους, αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» στο διάλογο μπήκαν πλέον κι άλλα ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα το σχέδια κινήτρων που λαμβάνουν οι γιατροί το οποίο σύντομα φθάνει στη λήξη του. 

Η ανακοίνωση ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και η απάντηση του ΟΚΥπΥ 

Ανακοινώνοντας την αυριανή στάση εργασίας ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ ανέφεραν: 

«Μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή ανακοινώνουμε προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 11:00 π.μ. στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας. Η απουσία, ο αυταρχισμός, η ασέβεια και οι προσβολές προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η ιατρική κοινότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν μπορεί να συνεχίζει με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Απολογούμαστε προς τους συμπολίτες μας για την όποια ταλαιπωρία ενδεχομένως θα υποστούν, και να τονίσουμε ξανά ότι δυστυχώς η στάση του ΟΚΥπΥ δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από την εφαρμογή των προαναφερόμενων μέτρων αντίδρασης».

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας αφού ανέφερε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η απεργία και για αυτό θα προσπαθήσουμε να μην επηρεαστούν τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία», τόνισε πως οι γιατροί «θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν τον αυταρχισμό του ΟΚΥπΥ, τις απειλές αλλά και την ασέβεια που επιδεικνύουν απέναντι τους». 

Οι Συντεχνίες, είπε, «έχουμε βιώσει τη λήψη αποφάσεων με αυταρχισμό και χωρίς να ρωτηθεί η ιατρική κοινότητα με την απουσία των γιατρών. Εκεί που θέλαμε τον ΟΚΥπΥ να είναι παρών παρατηρείται καθυστέρηση και την ίδια ώρα ο Οργανισμός δεν τηρεί ούτε τα συμφωνηθέντα». 

Κάνοντας λόγο για «ασέβεια και προσβολές από μέρους του ΟΚΥπΥ προς τους γιατρούς», ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι «αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητά. Έγνοια μας είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια να έχουν τον ρόλο που όλοι τους απέδιδαν. Πρέπει ο ΟΚΥπΥ να αποδείξει μέσω πράξεων ότι το αντιλαμβάνεται και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Η απάντηση του εκπροσώπου τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπου Χαριλάου, δόθηκε μερικά λεπτά αργότερα, «μόλις έχει ολοκληρωθεί μια συνάντηση με τις Συντεχνίες των γιατρών στην παρουσία του ιδιωτικού οίκου που ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για τα οργανογράμματα και τις δομές και διερωτώμαι για ποιο λόγο οι γιατροί κάνουν αυτές τις αναφορές για αυταρχισμό και ασέβεια». Είναι γεγονός, πρόσθεσε «και ίσως να προσεγγίζουμε με διαφορετικό τρόπο κάποια θέματα αλλά για να μπορέσουμε να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, χρειάζεται συνεργασία. Δεν γίνεται συνεχώς να αυτοπυροβολούμαστε». Ο ΟΚΥπΥ, πρόσθεσε, στις δηλώσεις του στον «Φ» ο κ. Χαριλάου, «έχει προχωρήσει σε σχέδιο κινήτρων, €21 εκατομμύριων τα οποία διαμοιράζονται στους γιατρούς για το πρωινό ωράριο εργασίας τους και χωρίς να χρειάζεται ένας γιατρός να εργαστεί περισσότερο, άρα προς τι ο αυταρχισμός. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε ίσα-ίσα, στηρίζουμε τους γιατρούς και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μειώσουμε την ψαλίδα στις απολαβές τους με τον ιδιωτικό τομέα». 

Ανοικτό παραμένει το μέτωπο των ΤΑΕΠ

Ευρεία σύσκεψη ζητά η ΟΣΑΚ

Η εξαγγελία της τρίωρης στάσης εργασίας από τους γιατρούς, προστέθηκε στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ ΟΚΥπΥ και εργαζομένων, το οποίο πυροδοτήθηκε μετά τις καταγγελίες των νοσηλευτών για τον τρόπο λειτουργίας των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, την περασμένη εβδομάδα. 

«Έχουν λεχθεί κάποια πράγματα όσον αφορά το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, έχει ζητηθεί να διερευνηθούν τα όσα αναφέρονται ώστε να έχουμε και εμείς μια πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν εκεί», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ και πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός, «έχει προχωρήσει και στην ετοιμασία επικαιροποιημένου εγχειριδίου το οποίο εντός των ημερών θα έχουμε ολοκληρώσει». 

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των ΤΑΕΠ, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Μάριος Κουλούμας, «τονίζει εκ νέου την ανάγκη σύγκλησης από τον υπουργό Υγείας, μιας ευρείας σύσκεψης στην οποία θα συμμετέχουμε και οι ασθενείς ώστε να καταγράψουμε όλα τα προβλήματα και να αναζητήσουμε λύσεις τις οποίες θα εφαρμόσουμε. Προς το παρόν είμαστε στην αναμονή για την ικανοποίηση αυτού μας του αιτήματος». 

philenews.com

Παράταση ζωής σε ατέρμονη διαδικασία.

Εν αναμονή ανακοίνωσης από τα Ηνωμένα Έθνη για ειδικό απεσταλμένο – Παράταση ζωής από Γκουτέρες – Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Γκουτέρες

Παράταση ζωής σε μια ατέρμονη διαδικασία, επιχειρεί ο Αντόνιο Γκουτέρες με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Στη χθεσινή άτυπη τριμερή συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες-Τατάρ στη Νέα Υόρκη, καταγράφηκαν οι διαφορετικές θέσεις των δύο πλευρών, σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας αμέσως μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που έκανε λόγο για «δημιουργική συνάντηση». «Βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν. Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή του ΓΓ με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου».

Ερωτηθείς πώς υποδέχθηκε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και ο κ. Τατάρ την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ΓΓ δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά. Ο κ. Τατάρ διατηρεί τις δικές του θέσεις και συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων».

Σήμερα ανακοινώσεις από Ηνωμένα Έθνη…  

Της συνάντησης δεν ακολούθησε ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας. Ο Γενικός Γραμματέας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ως προς το άτομο που θα στείλει στην Κύπρο.

«Ο ΓΓ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου. Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αύριο από τα ΗΕ, από το Γραφείο του ΓΓ ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές» σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να λεχθούν, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία» συμπλήρωσε.

Πάντως Αναστασιάδης και Τατάρ δεν έκλεισαν νέο ραντεβού.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου