Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Αλαλούμ και αναστάτωση με το safepass στις υπεραγορές./Έτοιμος με εναλλακτικές προτάσεις αλλά όχι αισιόδοξος ο Πρόεδρος.

 


Προστριβές με τους πελάτες, λανθασμένες προσεγγίσεις και αδικαιολόγητες συμπεριφορές αστυνομικών, τσουχτερά πρόστιμα, κλίμα φόβου και δισταγμός εργαζομένων να προχωρήσουν στους ελέγχους safepass και ταυτοποίησης είναι μόνο μερικά από όσα καταγγέλλουν οι υπεραγορές, αρκετούς μήνες μετά την υποχρεωτική προσκόμιση safepass στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Προειδοποιούν ακόμα και με κλείσιμο.

Ήδη, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών (ΠΑΣΥΠΕ) χαρακτήρισε εξοντωτικά και πολλές φορές εκδικητικά τα πρόστιμα των €8.000 και €4.000 που επιβλήθηκαν σε υπεραγορές, υποστηρίζοντας πως η παραχώρηση υπέρμετρης εξουσίας οδήγησε σε τελείως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδεικνυόμενα.

Ο ΠΑΣΥΠΕ αναμένει απαντήσεις από πλευράς κυβέρνησης και επαναξιολόγηση του μέτρου, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση που οι αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτηρίζει, καταγγελίες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία της βιωσιμότητάς τους, προχωρώντας ακόμα και με κλείσιμο καταστημάτων εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

inbusinessnews.com

Έτοιμος με εναλλακτικές 

προτάσεις αλλά όχι αισιόδοξος ο 

Πρόεδρος.


Δεν επιτρέπουν αισιοδοξία οι δηλώσεις Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Τατάρ – Τι θα θέσει ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Τατάρ δεν του επιτρέπουν να είναι όσο αισιόδοξος θα ήθελε για το αποτέλεσμα της Τριμερούς συνάντησης όμως μεταβαίνει έτοιμος να αναπτύξει εκείνες τις θέσεις «που μπορεί να βοηθήσουν, αν υπάρχει καλή θέληση και από την άλλη πλευρά, ώστε να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός, δημιουργικός διάλογος». Λέγοντας αυτά  στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέθεσε χθες στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα για το τι αναμένει από τη συνάντηση της 27ης Σεπτεμβρίου.

«Θα ήμουν υπεραισιόδοξος να έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του κ. Τατάρ επαναλαμβάνοντας τα όσα υπαγορεύονται από την Άγκυρα, ότι μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι το ότι γίνεται η συνάντηση, ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ό,τι απαιτείται με την έννοια να ερμηνεύσουμε προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αν και η άλλη πλευρά επιδείξει καλή θέληση και επαναπροσδιορίσει στόχους, να δημιουργηθούν συνθήκες που να μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε ένα νέο διάλογο. Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι ενόψει των συνεχών δηλώσεων είτε του κ. Ερντογάν είτε του κ. Τσαβούσογλου είτε με τα όσα επαναλαμβάνονται δια στόματος κ. Τατάρ και μεταφέρονται οι τουρκικές θέσεις περί λύσης δύο κρατών ή ως προαπαιτουμένου έναρξης διαλόγου η αναγνώριση κυριαρχίας του παρανόμου μορφώματος.  

Θέλω να ελπίζω ότι μετά τις έντονες καταδίκες τόσο από το ΣΑ όσο και από την ΕΕ, αλλά και πλειάδας χωρών που διαδραματίζουν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι, πως θα επανατοποθετηθούν ή θα αλλάξουν θέσεις που έχουν κατατεθεί και γραπτώς στον ΓΓ κατά την άτυπη Σύνοδο τον Απρίλη στη Γενεύη και είναι μια ευχή που εκφράζω να υπάρξει η ελπίδα μετατόπισης από τις θέσεις που εξέφρασαν τότε, και λέω ευχή διότι δυστυχώς τα ίδια επαναλαμβάνονται και σήμερα από πλευράς του κ. Τατάρ» είπε ο Πρόεδρος. 

Τι θα θέσει ενώπιον του Γκουτέρες ο Πρόεδρος 

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι μεταβαίνει στην Τριμερή συνάντηση, έτοιμος να θέσει εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου στο τραπέζι που αφορούν από αποκέντρωση εξουσιών μέχρι επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60, «υπό προϋποθέσεις βεβαίως» όπως διευκρίνισε.

«Από πλευράς μου θα μεταφέρω στον ΓΓ τις διάφορες κατά καιρούς εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου, είτε αφορούσαν αποκέντρωση εξουσιών για να μειωθούν οι ενδεχόμενες συγκρούσεις στο κέντρο είτε της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είτε των ουσιαστικών ΜΟΕ που θα επέτρεπαν ένα κλίμα θετικό για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου είτε και της πολύ πρόσφατης αναφοράς για επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60 υπό προϋποθέσεις βεβαίως, για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ύπαρξης του κράτους και η μετεξέλιξη του σε ό,τι έχει συμφωνηθεί στις Συμφωνίες Κορυφής και με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ. Συνεπώς παραπέμποντας στις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, παραπέμπουμε και στην απαγόρευση ένωσης μέρους ή όλου ή απόσχισης του μέρους ή όλου με οποιοδήποτε κράτος ή και απόσχιση από το κεντρικό κράτος και συνεπώς επαναφέρεται η βάση διαπραγμάτευσης όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί πέραν και μακράν των τουρκικών αξιώσεων για αναγνώριση κυριαρχίας».

Ερωτηθείς τι αναμένει να πράξει ο ΓΓ των ΗΕ με δεδομένη τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη και της ελληνοκυπριακής για το Σύνταγμα του ’60, ο Πρόεδρος είπε ότι «το πρόβλημα είναι ότι συνταυτίζετε τις απαράδεκτες και εκτός ψηφισμάτων προτάσεις των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων για αλλαγή της βάσης λύσης, με μια πρόταση που θέλει να επαναφέρει την τάξη όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ή την τελική λύση. Η επαναφορά στις διατάξεις του Συντάγματος του ‘60 απαντά στους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι την αποκλείουμε από τη συμμετοχή στη διοίκηση της χώρας και ότι τάχα είναι ελληνοκυπριακή διοίκηση. Δεύτερον, παραπέμπει σε Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, σε ψηφίσματα των ΗΕ και σε αρχές της ΕΕ στην επιδίωξη εξεύρεσης λύσης. Οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου είναι σαφείς και καθορίζουν ποια θα είναι η λύση, τα ψηφίσματα και οι όροι εντολής του ΓΓ εξίσου, δηλαδή ουδόλως εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης λύσης. Αντίθετα, με την αναφορά στο Σύνταγμα του ’60 επαναφέρουμε τη σωστή βάση, με βάση τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής. Αυτή ήταν η δήλωση μου και αυτό πρέπει να συγκρατείτε και όχι το απομονωμένο που κάποιοι προτίμησαν να θεωρήσουν ότι επανερχόμαστε στο ενιαίο κράτος. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε να πράξουμε κάτι ανάλογο. Όμως, μετά το 1974 και της αδήριτου ανάγκης συμφωνίες υψηλού επιπέδου καθορίζεται η μορφή λύσης. Αυτό που ζητούμε είναι η λύση να οδηγεί σε ένα πραγματικά λειτουργικό κράτος που να διασφαλίζει διάρκεια, συνέχεια και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως, ουδεμία σχέση έχει ο παραλληλισμός ή η συσχέτιση με τις εκτός πλαισίου ΗΕ προτάσεις των Τουρκοκυπρίων με την επάνοδο ή την αναφορά σε συνθήκες που οδηγούν σε μια μετεξέλιξη εντός πάντα των πλαισίων των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Ερωτηθείς γιατί προβαίνει τώρα στην πρόταση αυτή και δεν το έκανε πριν χρόνια, ο Πρόεδρος είπε «διότι απλούστατα οι νέες προτάσεις της Τουρκίας που εκφράζονται δια του εκπροσώπου της κ. Τατάρ μιλούν για αναγνώριση κυριαρχίας στο παράνομο καθεστώς και αλλαγή της βάσης λύσης με αναγνώριση δύο κρατών. Είναι απάντηση (η πρόταση μου) για επάνοδο στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ και στους όρους εντολής του ΓΓ».

Η καθιερωμένη συνάντηση με τον ΓΓ θα γίνει σήμερα στις 5.55 μμ, ώρα Νέας Υόρκης, δηλαδή περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου. 

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου