Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Στο περίμενε η Λευκωσία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Καθυστερεί ο Γκουτέρες./Οκλαδόν στο πάτωμα κάνουν μάθημα σε σχολείο της Κύπρου. /Με SafePass η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου – Όλες οι πληροφορίες.

 Στο περίμενε η Λευκωσία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Καθυστερεί ο Γκουτέρες.

Στο περίμενε η Λευκωσία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Καθυστερεί ο Γκουτέρες

Καθυστέρηση, σε σχέση με τις επίσημες ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών, για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, αφού παρά το γεγονός ότι η σχετική ανακοίνωση αναμενόταν να εκδοθεί χθες, αυτό δεν συνέβη, με τις πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν για το τι πραγματικά συνέβη. 

Εξάλλου και το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου, ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να αποτελέσει σημείο διαφωνίας, αφού τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του διορισμού ειδικού απεσταλμένου μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας και προέκρινε την επιλογή απεσταλμένου, στα πρότυπα της Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία διορίστηκε από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα ο Ερσίν Τατάρ, είχε ξεκαθαρίσει στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας του γεύματος της τριμερούς, πως ο ίδιος απαίτησε να δει την εν λόγω ανακοίνωση πριν αυτή βγει στη δημοσιότητα. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Ερσίν Τατάρ, ευθύνεται για την καθυστέρηση που παρατηρείται, αν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως εντός της σημερινής ημέρας, το σχετικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί. Εξάλλου χθες. στη διάσκεψη Τύπου, στη Νέα Υόρκη και απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά την συνάντηση του με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη – Τατάρ και τη διαφωνία των δυο πλευρών η οποία παρατηρείται στις πτυχές επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χακ ανέφερε πως το περιεχόμενο της συνάντησης αξιολογείται και αναμένεται αργότερα να έχουμε τα πορίσματα και τις αποφάσεις του κ. Γκουτέρες.

Μιλώντας για το θέμα στο κρατικό κανάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε πως, «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσεις τις δικές τις εισηγήσεις, κατά τη διάρκεια του γεύματος. Το ίδιο έπραξε και η δική μας πλευρά. Αυτό που προέκυψε είναι ότι ο ΓΓ προσανατολιζόταν στο διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου. Αυτό που αναμένουμε είναι τις τελικές αποφάσεις του ιδίου, όσον αφορά την κατάληξη που θα έχει το συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή, αν θα προχωρήσει με τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου ή ενός προσωπικού απεσταλμένου».

Ερωτηθείς αν στο όλο ζήτημα υπάρχει εμπλοκή, επανέλαβε πως οι θέσεις της τ/κ πλευράς είναι κατατεθειμένες, ενώ υπέδειξε πως, «αυτό που έχει σημασία είναι να οριστικοποιηθεί η έναρξη μια νέας διαδικασίας, είτε με τον διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου, είτε ενός ειδικού απεσταλμένου. Ένα πρόσωπο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να απευθυνθεί σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, και στην τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και στις εγγυήτριες δυνάμεις, με στόχο και σκοπό να εξευρεθεί το κοινό έδαφος για την έναρξη τω διαπραγματεύσεων».

reporter.com.cy

Οκλαδόν στο πάτωμα κάνουν μάθημα σε σχολείο της Κύπρου. 

  Ευαγγελία Σιζοπούλου   

Θρανία τα οποία μεταφέρθηκαν την περασμένη Παρασκευή από Γυμνάσιο στη Λεμεσό ούτως ώστε να διαχωριστούν και να γίνουν μονά, έφτασαν χθες περίπου το μεσημέρι στο σχολείο από την εταιρεία που ανέλαβε τη διαδικασία, με αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές να κάθονται στο πάτωμα, κάνοντας τις καρέκλες τους… θρανίο. 

Ο «Φ» έλαβε και σχετικό βίντεο με τριτοκοσμικές εικόνες από το συγκεκριμένο σχολείο, στο οποίο φαίνονται μαθητές να κάθονται οκλαδόν έχοντας βιβλία και τετράδια στις καρέκλες τους.

Επικοινωνώντας με τη Διεύθυνση του εν λόγω σχολείου, μας λέχθηκε ότι πράγματι ένας αριθμός διπλών θρανίων παραλήφθηκε από το σχολείο ούτως ώστε να μετατραπούν σε μονά, κάτι το οποίο έγινε και έφτασαν χθες, άρα από σήμερα οι μαθητές των συγκεκριμένων τάξεων θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται και σε άλλα τμήματα. Πάντως, στο σχολείο φαίνεται να μην είδαν με αρνητικό μάτι την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες με το πήγαινε-έλα θρανίων, καθώς όπως μας λέχθηκε, «είναι αναγκαίο να γίνει», ενώ όπως σημειώθηκε οι μαθητές έκαναν κύκλο τις καρέκλες τους, και το μάθημα διεξήχθη με διαφορετικό τρόπο, σαν σεμινάριο. 

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, Ντίνος Έλληνας, ανέφερε στον «Φ» ότι αναλόγως των αναγκών που τα ίδια τα σχολεία δίνουν, γίνονται οι διαδικασίες διαχωρισμού των θρανίων. Επεσήμανε ότι θρανία φεύγουν από αίθουσες αφού πρώτα πάνε προσωρινά άλλα, ούτως ώστε να μην επηρεάζεται το μάθημα. Ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί το εγχείρημα των μονοθέσιων θρανίων σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, τονίζοντας παράλληλα πως εάν προκύψουν κι άλλες ανάγκες σε σχολεία, αυτές θα καλυφθούν τάχιστα. 

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, τα αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τα θρανία που μετατράπηκαν σε μονά σε διάφορα σχολεία, μέχρι την περασμένη Κυριακή ήταν συνολικά 1.682 διπλά που έγιναν 3.364 μονά. Το σύνολο που είναι υπολογισμένο για μετατροπή με βάση τις ανάγκες που έδωσαν μέχρι στιγμής τα σχολεία είναι 2.577 διπλά να γίνουν 5.154 μονά, άρα υπολείπονται 1.790 μονά θρανία που θα προκύψουν από τον διαχωρισμό 895 διπλών.

Αναλυτικά, μέχρι την περασμένη Κυριακή παραδόθηκαν μονά θρανία σε σχολεία ως εξής:

► Λανίτειο Λύκειο:  325 διπλά έγιναν 650 μονά

► Λύκειο Λινόπετρας:  183 διπλά έγιναν 366 μονά

► Λανίτειο Γυμνάσιο:  280 διπλά έγιναν 560 μονά

► Λύκειο Πέτρου και Παύλου:  144 διπλά έγιναν 288 μονά

► Λύκειο Αγίας Φυλάξεως:  125 διπλά έγιναν 250 μονά

► Γυμνάσιο Λινόπετρας:  150 διπλά έγιναν 300 μονά

► Τσίρειο Γυμνάσιο:  75 διπλά έγιναν 150 μονά

► Λύκειο Αγίου Αντωνίου:  25 διπλά έγιναν 50 μονά

► Θέκλειο Γυμνάσιο:  36 διπλά έγιναν 72 μονά

► Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα:  194 διπλά έγιναν 388 μονά

► Γυμνάσιο Αγίας Φύλας:  50 διπλά έγιναν 100 μονά

► Γυμνάσιο Καλογεροπούλου:  95 διπλά έγιναν 190 μονά

philenews.com

Με SafePass η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου – Όλες οι πληροφορίες.

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών της 61ης επετείου από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 


Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ επί της λεωφόρου Ιωσήφ Χ’’ Ιωσήφ και θα συμμετάσχουν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα καθώς και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς.

Πριν από την έναρξη της παρέλασης, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα γίνει η έπαρση σημαίας, η ανάκρουση  του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθούν ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Τη στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσουν επίσης πρέσβεις και Aκόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Στη φετινή στρατιωτική παρέλαση επιτρέπεται η παρουσία κοινού, σύμφωνα με σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή safe pass και η χρήση προστατευτικής μάσκας. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης θα διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω απαιτείται η προσκόμιση είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης.

Νοείται ότι, είναι αποδεκτή για σκοπούς ελέγχου η προσκόμιση Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate).

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου