Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021

Πάει Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED και αναχωρεί για Νέα Υόρκη ο Αναστασιάδης./Πρώτη συνάντηση Στεφάνου - Μητσοτάκη.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, θέματα στην ευρωπαϊκή ατζέντα και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της EUMED που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 17 Σεπτεμβρίου και στις οποίες θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.


Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά  της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Η Σύνοδος Κορυφής EUMED θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων των συμμετεχόντων κρατών.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη Σύνοδο είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, η κατάσταση που επικρατεί σε Συρία, Λίβανο, Λιβύη και Τυνησία, το Μεταναστευτικό, οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η πολιτική της Νότιας Γειτονίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία, η Κλιματική Αλλαγή, καθώς και άλλα θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Σε δείπνο εργασίας που θα ακολουθήσει των εργασιών της Ολομέλειας της Συνόδου, οι Ηγέτες θα συζητήσουν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και θέματα που αφορούν υβριδικές απειλές.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα αύριο βράδυ, 16 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει επίσης σε δείπνο με τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επαφές με ξένους ηγέτες, καθώς και με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ».

reporter.com.cy

Πρώτη συνάντηση Στεφάνου - Μητσοτάκη.

Συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. 

Πρώτη συνάντηση Στεφάνου - Μητσοτάκη

Σε δηλώσεις του και ερωτηθείς για το πως στάθηκε αυτή η συνάντηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως ήταν μεστή από περιεχόμενο και πολύ διαφωτιστική σε σχέση ειδικά για το Κυπριακό. Παράλληλα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προχώρησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης έτσι όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια μετά την αποτυχία στο Κρανς Μοντανά, το αδιέξοδο και την αναβάθμιση της προκλητικότητας της Τουρκίας και εν γένει της τουρκικής πλευράς.

Συζήτησαν επίσης για το τι δέον γενέσθαι ενόψει αυτής της κατάστασης την οποία χρησιμοποιεί η Τουρκία για να ενισχύει τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους και επί της θαλάσσης. Όπως είπε ο κ. Στεφάνου «για εμάς είναι προφανές είναι ξεκάθαρο ότι στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκτρέψει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού από τα Ψηφίσματα και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αυτό εμάς θα πρέπει να μας κάνει πιο συνεπείς και πιο επίμονους στην προσπάθεια μας να παραμείνουμε συνεπείς και στο πλαίσιο των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου που προνοούν για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα ΗΕ».

Παράλληλα έγινε συζήτηση και για για την διαδικασία και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο και να ασκηθεί πίεση πάνω στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της στο Κυπριακό. «Είναι φανερό ότι άλλη επιλογή δεν υπάρχει από το να επιμείνουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κράνς Μοντανά διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και συζητώντας επί του πλαισίου του κ. Γκουτέρες» σημείωσε.

«Συζητήσαμε επίσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την πρόταση που το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση και με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων αλλά και με την δημιουργία κινήτρων και δυναμικής όπως ζητά και ο ΓΓ του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση και ένας πολύ καλός διάλογος» τόνισε.

Ερωτηθείς για το πως η Αθήνα θα βοηθήσει εμπράκτως για να υπάρξει απόλυτος συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε διάφορα θέματα, ο Γενικός Γραμματέας είπε πως «είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση. Αντιλαμβάνεστε ότι στις δυσκολίες που υπάρχουν και είναι εμφανείς ενόψει αυτής της Τουρκίας και της συμπεριφοράς της, ότι πρέπει να υπάρχει ο συντονισμός μεταξύ Κύπρου Ελλάδας. Διαχρονικά η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμα της Κύπρου στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και ενόσω το κυπριακό παραμένει ανοικτό είναι φανερό ότι αυτό επηρεάζει τις ελλαδοτουρκικές σχέσεις, άρα η προσπάθεια είναι κοινή. Η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει και στην επίλυση των ελλαδοτουρκικών προβλημάτων αλλά την ίδια ώρα θα βοηθήσει και στην επίλυση μια σειράς άλλων προβλημάτων που είναι πολλά δυστυχώς στην δική μας την περιοχή».

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου