Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Με ανοικτά χαρτιά και κλειστά μυαλά στη Νέα Υόρκη-Τι θα επιχειρήσει ο Γκουτέρες./Θρήνος για το θάνατο του Κυριάκου Ασπρομάλλη από κορωνοϊό-Καταλείπει δύο παιδιά./Τραγωδία στην Πάφο: Άντρας εντοπίστηκε να επιπλέει αναίσθητος στο Λατσί.

 

Με ανοικτά χαρτιά και κλειστά μυαλά στη Νέα Υόρκη-Τι θα επιχειρήσει ο Γκουτέρες.

Με ανοικτά χαρτιά και κλειστά μυαλά στη Νέα Υόρκη-Τι θα επιχειρήσει ο Γκουτέρες

Συγκρατημένα και με έντονο προβληματισμό, έγινε δεκτή στη Λευκωσία, η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη στην Νέα Υόρκη, σε μια τριμερή, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και στο παρελθόν τέτοιου τύπου συναντήσεις υποβοήθησαν τη διαδικασία και ξεκλείδωσαν, ως ένα βαθμό, εξελίξεις, ετούτη τη φορά τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά.

Για ακόμα μια φορά, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη δηλώσει ο Ερσίν Τατάρ, θα ακούσει τις γνωστές διχοτομικές του θέσεις, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιχειρήσει μέσω των εναλλακτικών προτάσεων του να ξεκλειδώσει τη διαδικασία. Κάτι ωστόσο που ρεαλιστικά είναι ο ορισμός του ανέφικτου, από τη στιγμή που η άλλη πλευρά, θέτει ως όρο για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας.

Οι θέσεις των δύο πλευρών.

Το γεγονός ότι ο Ερσίν Τατάρ είναι ανοικτό βιβλίο και φροντίζει κάθε φορά με τις δημόσιες τοποθετήσεις του να εκμηδενίζει τις οποιεσδήποτε πιθανότητες για να βρεθούν οι δύο πλευρές σε ακτίνα συνεννόησης, αποτελεί πλέον φυσική εξέλιξη. Όπως έπραξε και πριν τη συνάντηση της Γενεύης, αλλά και αργότερα στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες, έτσι κι αυτή τη φορά, έχει διατυπώσει χαρτί και καλαμάρι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Εξάλλου το τετ α τετ των δύο ηγετών έρχεται στον απόηχο της αφαίρεσης από τον κατοχικό ηγέτη και των μελών του «υπουργικού» του, των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχείρημα που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί από την άλλη πλευρά για να καταδειχθεί το τουρκικό αφήγημα περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τατάρ ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, θα συνοδεύεται από τον ψευδουπέξ Ερτουργρούλογλου και άλλους συνεργάτες του, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως πάει για να προωθήσει την πολιτική της λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, θέση την οποία εγκαινίασε στη Γενεύη. Μάλιστα αναμένεται να επιμείνει στα έξι σημεία που υπέβαλε στη Γενεύη κατά την άτυπη πενταμερή, επιζητώντας για ακόμα μια φορά την κυριαρχική ισότητα. Επίσης αναμένεται να επαναλάβει το γνωστό αφήγημα για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη βάση της ομοσπονδίας για δεκαετίες, ενώ απέρριψε τόσο τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια μεταβατική περίοδο επιστροφής στο Σύνταγμα του 1960, αλλά και τις ούτως ή άλλως επικίνδυνες προτάσεις των Βρετανών.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση των EUMED στην Αθήνα χθες, μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, έχοντας στις αποσκευές του, την πρόταση που κατέθεσε μετά την από αέρος αντιπαράθεση του με τον κατοχικό ηγέτη, για το ζήτημα των διαβατηρίων, για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960. Μια πρόταση που έτσι κι αλλιώς, ειδικά από τη στιγμή που δεν τυγχάνει της όποιας ευνοϊκής μεταχείρισης από την άλλη πλευρά, μοιάζει καταδικασμένη να αποτύχει. Επιπλέον ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον των συνομιλητών του για άλλη μια φορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει καταθέσει εδώ και καιρό για να αποκτηθεί νέα δυναμική ενόψει της συνέχειας, με τον στόχο η εν λόγω συνάντηση να λειτουργήσει υποβοηθητικά για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Επιπλέον μέσα από τις επαφές που θα έχει τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Αναστασιάδης, θα επιχειρήσει να ενημερώσει και σε δεύτερο χρόνο να πείσει τους ομολόγους του για την ανάγκη να ασκηθούν οι ανάλογες πιέσεις προς την Άγκυρα, για να ξεκολλήσει το Κυπριακό από το βάλτο στον οποίο περιέπεσε από τότε που «εκλέχθηκε» ο Ερσίν Τατάρ. Χθες μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου Κορυφής των ΕUMED9 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως η δική μας θέση είναι η αυστηρή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των ΗΕ, στους όρους εντολής του ΓΓ των ΗΕ και σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας, την οποία υιοθετούν και όλα τα μέλη της Συνόδου, όλα τα μέλη της ΕΕ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία και για εξεύρεση λύσης που να μην εκφεύγει των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της επικείμενης συνάντησης μου με τον ΓΓ των ΗΕ επανέλαβα στους συναδέλφους μου ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο ρόλος του Γκουτέρες.

Εκτός απροόπτου η τριμερής, που πέρασε μέσα από χίλια μύρια κύματα μέχρι να κλειδώσει, θα πραγματοποιηθεί την άλλη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου με τον Γενικό Γραμματέα να προσανατολίζεται να παραθέσει πρόγευμα στους δύο ηγέτες. Εξάλλου χθες, στη χθεσινή απογευματινή δημοσιογραφική ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με την άτυπη τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και τον κ. Τατάρ, σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν τρόποι επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος Τύπου Στέφαν Ντουτζάρικ ανέφερε πως αυτό που μπορεί να επιβεβαιώσει είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας και οι Κύπριοι ηγέτες θα έχουν ένα άτυπο γεύμα αυτόν τον μήνα, με τις λεπτομέρειες τις συνάντησης να ακολουθούν σύντομα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες και οι συνεργάτες του, έχουν κωδικοποιήσει τις θέσεις των δύο πλευρών και κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ΓΓ αναμένεται πως θα διερευνήσει τις προθέσεις τους, έτσι ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία. Η τριμερής της Νέας Υόρκης έρχεται, πέντε μήνες μετά το ναυάγιο της Γενεύης, μετά το πέρας του οποίου ο ΓΓ προέβη σε κάποιες δηλώσεις, που εκ των υστέρων μπορούν να χαρακτηρισθούν, επιεικώς άστοχες. Κι αυτό διότι, αφενός είχε μιλήσει για νέα πενταμερή μέσα σε δυο-τρεις μήνες, αλλά και στην πίστη που ο ίδιος έχει για «τετραγωνισμό του κύκλου», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει πως υπάρχει έδαφος για μια συμφωνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ούτε το ένα, αλλά ούτε και το άλλο έχουν συμβεί μέχρι στιγμής και το πιθανότερο, εάν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των διχοτομικών θέσεων που εκφράζει σήμερα η άλλη πλευρά, δεν θα συμβούν ούτε σε βάθος χρόνου. 

Πάντως, πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη, ήθελαν την Τζέιν Χολ Λουτ και κατ΄ επέκταση τον Αντόνιο Γκουτέρες, να καλοβλέπουν την γεφυρωτική, όπως χαρακτηρίστηκε από τους Βρετανούς εμπνευστές της πρότασης για το Κυπριακό, ωστόσο μετά τη δυναμική αντίδραση της Λευκωσίας, που ξεκίνησε από την τελευταία συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα παιχνίδια που προσπάθησαν να παίξουν οι Βρετανοί, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ και ολοκληρώθηκε με την τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Στέφαν Λίλι, δεν αναμένεται ότι θα απασχολήσουν τη συνάντηση.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει καθοριστεί, αφού η Λευκωσία τελεί εν αναμονή της επίσημης πρόσκλησης για τη συνάντηση, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να αναμένει να λάβει και σχετικές πληροφορίες περί των θεμάτων που θα συζητηθούν από την κα. Λουτ. 

reporter.com.cy

Θρήνος για το θάνατο του Κυριάκου Ασπρομάλλη από κορωνοϊό-Καταλείπει δύο παιδιά.

Θρήνος για το θάνατο του Κυριάκου Ασπρομάλλη από κορωνοϊό-Καταλείπει δύο παιδιά

Θλίψη σκόρπισε στην Λάρνακα η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Ασπρομάλλη, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο άτυχος Κυριάκος, τις τελευταίες ημέρες έδινε μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθεί και να νοσηλευτεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Κυριάκος Ασπρομάλλης έφυγε, τελικά, σε ηλικία 61 ετών, καταλείποντας δύο παιδιά. Ήταν πλήρως εμβολιασμένος, ωστόσο είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Ο Κυριάκος Απρομάλλης είχε διατελέσει μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας και της ΠΕΟ. Τα μηνύματα θλίψης για το θάνατό του είναι αμέτρητα, από φίλους, συγγενείς και στελέχη του ΑΚΕΛ.

Ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε «στο καλό φίλε Κυριάκο! Πέρα από την οικογένεια, τους αμέτρητους φίλους σου τεράστια απώλεια και για τον Δήμο Λάρνακας και κυρίως για το Δημοτικό Θέατρο που τόσο αγαπούσες και φρόντιζες!!».

Με ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως «είναι κάποιοι θάνατοι που σε συντρίβουν... Από σήμερα, όταν θα ξαναμετρηθούμε, είμαστε, κυριολεκτικά, φτωχότεροι. Σε ήθος, ευαισθησία, ανθρωπιά, ρομαντισμό, αγωνιστικότητα, κριτική σκέψη, πολιτική ευτολμία. Αλλά και τυχεροί, που στο διάβα μας, σε γνωρίσαμε ακριβέ μου φίλε και σύντροφε. Η απώλεια είναι οδυνηρή. Δεν θα πούμε στο καλό. Γιατί κάποιοι σαν εσένα αργούν να φύγουν... Θα τα "λέμε" συχνά, αλλιώς τώρα...».

Ο Χρίστος Τομπάζος έγραψε «μιλήσαμε στις 19 Αυγούστου για τελευταία φορά. Σου ευχήθηκα για τα γενέθλια σου. Ήσουν χαρούμενος για το ταξίδι που είχες προγραμματίσει με την οικογένεια σου. Να ξεκουραστούμε και να γεμίσουμε μπαταρίες, είπες. Μόλις έρθω πίσω θα κανονίσω σύναξη, είπες. Αν και γνωρίζαμε την κατάσταση είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε σύντροφε, συνάδελφε, φίλε. Είναι άδικο. Στο καλό καλέ μας Άνθρωπε. Η ΠΕΟ, το ΑΚΕΛ, το λαϊκό κίνημα, έχασαν ένα σπουδαίο, αιώνιο συνοδοιπόρο που ακόμα και στις διαφωνίες μας, κανένας δεν μπορούσε να σε πιστώσει με κακή πρόθεση. Αφετηρία σου και μόνιμη έγνοια το καλό του κινήματος. Θα μας λείψεις φίλε μου. Ήδη μας λείπεις. Περισσότερο θα λείψεις στην όμορφη οικογένεια σου που υπεραγαπούσες Κουράγιο και δύναμη. Να προσέχετε. Να προσέχουμε όλοι. Ο καταραμένος ιός σκοτώνει».

Ο Μάριος Κουκουμάς στο μήνυμα του έγραψε «”να δεις που πάλι σύντροφοι, θα 'μαστε στους αγώνες". Σύντροφε και ακριβέ μου φίλε, στο καλό!».

reporter.com.cy

Τραγωδία στην Πάφο: Άντρας εντοπίστηκε να επιπλέει αναίσθητος στο Λατσί

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε να επιπλέει άντρας στη θαλάσσια περιοχή του Λατσιού στην Πάφο.

 
Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για 87χρονο Ελβετό, ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Κύπρο με τη σύζυγό του.

Ο άντρας μεταφέρθηκε στην ακτή, όπου έτυχε των Πρώτων Βοηθειών, ενώ στο συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Εκεί οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Οι έρευνες συνεχίζονται. 

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου