Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Πονοκέφαλος οι φήμες για εμβόλια-Ξεκαθαρίζουν το σκηνικό οι αρμόδιες υπηρεσίες./Επί τάπητος σενάριο για υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους.

 

Πονοκέφαλος οι φήμες για εμβόλια-Ξεκαθαρίζουν το σκηνικό οι αρμόδιες υπηρεσίες

Ο REPORTER, επικοινώνησε με τις Φαρμακευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να ζητήσει ενημέρωση για το κατά πόσον έχει σταλεί κίτρινη κάρτα, που να ζητά διερεύνηση ενδεχόμενης συσχέτισης  του εμβολιασμού με οποιοδήποτε θάνατο το τελευταίο διάστημα.

«Μέχρι στιγμής τουλάχιστον», όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου «δεν έχουμε ενώπιον μας, καμία αναφορά για πιθανό θάνατο, που προκλήθηκε από εμβολιασμό το τελευταίο διάστημα».

Σημειώνεται ότι από την αρχή του εμβολιασμού, για δύο περιστατικά θανάτων γυναικών από θρομβοεμβολικά επεισόδια, μίας 39χρονης Βρετανίδας και μίας 42χρονης Ελληνοκύπριας που εμβολιάστηκαν με AstraZenecaγια τα οποία στάληκε κίτρινη κάρτα, διαπιστώθηκε πως υπάρχει πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται από τον WHO, βρέθηκε συσχέτιση 4 από τα 9 στην περίπτωση της 42χρονης και συσχέτιση 7 από 9 στην περίπτωση της 39χρονης.

«Αυτά τα περιστατικά έχουν διερευνηθεί, έγινε η αξιολόγηση όπως προνοείται σύμφωνα με το νόμο και έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», υπέδειξε η κ. Παναγιωτοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση που υπάρχει υποψία για ενδεχόμενη συσχέτιση θανάτου ή ακόμη και σοβαρών παρενεργειών από τον εμβολιασμό.

«Όταν υπάρχει τέτοια υποψία για θάνατο, ο γιατρός στέλνει αναφορά θανάτου, μέσω της κίτρινης κάρτας, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία μαζί με ιατροδικαστική έκθεση, ιολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στη σελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου, λήφθηκαν και αξιολογήθηκαν συνολικά 378 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες, που πιθανόν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό για πρόληψη της νόσου COVID-19. Οι 265 (ποσοστό 70%) ταξινομήθηκαν ως ήπιες/μέτριες και οι 113 (ποσοστό 30%) ως σοβαρές.  

*Τα ανωτέρω στοιχεία επικαιροποιούνται ανά 2 εβδομάδες

Η κα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι στην σελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, βρίσκονται αναρτημένες όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, όπως καταγράφηκαν στις κλινικές δοκιμές. «Όπως θα δείτε στο AsrtraZeneca και στο J&J, καταγράφηκαν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, μετά τα περιστατικά. Διαπίστωσαν πως μπορεί να συμβεί πολύ σπάνια, αλλά συμβαίνει και αυτό περιλήφθηκε στην περίληψη των χαρακτηριστικών περιγραφής του προϊόντος η ανεπιθύμητη ενέργεια της θρομβοεμβολής».

Όπως εξήγησε πριν τη διερεύνηση κάποιων περιστατικών, δεν πρέπει να προβαίνουν οι πολίτες σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής συνολικά η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την πρώτη δόση του ενήλικου πληθυσμού (18 ετών και άνω) είναι στο 80%. Ταυτόχρονα, ποσοστό 76% του ενήλικου πληθυσμού, ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα. Το 39,6% των ατόμων 16 και 17 ετών έλαβαν τουλάχιστον την 1η δόση και το 32,5% ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του. Στην ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 24,1% και 13,4% αυτής της ηλικιακής ομάδας ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος βρίσκεται στο 90,9% του ενήλικου πληθυσμού που έλαβε τουλάχιστον την πρώτη δόση. Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 89,5% και 79,2% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 78,5%. Στην Επαρχία Λάρνακας, η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση βρίσκεται στο 74,4%.

reporter.com.cy

Επί τάπητος σενάριο για υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους.

Θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας και του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, επιστήμονες και υπουργείο Υγείας, που άρχισαν να συζητούν ενδεχόμενη αλλαγή στο SafePass για τους εμβολιασμένους.
Αν και δεν έχει κλειδώσει οτιδήποτε μέχρι στιγμής, άρχισε να γίνεται συζήτηση για υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους. Η σκέψη είναι να γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test, όχι στην ίδια συχνότητα με τους μη εμβολιασμένους και όχι σε όλους τους χώρους. Η στόχευση θα είναι τα εργασιακά περιβάλλοντα, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητές δημιουργίας αλυσίδων μετάδοσης.

Η ανησυχία είναι μήπως υπάρχει νέα έκρηξη κρουσμάτων και βρεθεί η χώρα μπροστά σε ένα νέο πανδημικό κύμα, την ώρα που επαναλειτούργησαν όλοι οι τομείς της οικονομίας και επέστρεψαν όλοι οι μαθητές στα σχολεία. Ενδεχόμενη νέα έξαρση, πιθανόν να καταστήσει μονόδρομο τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία η Κυβέρνηση.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, θα καταθέσουν απόψεις στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, σε συνάντηση εντός της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να καθοριστεί οδικός χάρτης διαχείρισης της πανδημίας μέσα στο χειμώνα.

Πονοκέφαλο πάντως, προκαλούν και τα κρούσματα στα σχολεία, τα οποία αυξάνοντα με τους ειδικούς να επαλαμβάνουν τη σημασία της τήρησης των μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αλυσίδες μετάδοσης.

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου