Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ανέλυσε στον Γκουτέρες την πρότασή του για επανέναρξη του διαλόγου ο Πρόεδρος./Αυτά είναι τα εμβόλια που πρέπει να έχουν τα παιδιά Α’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού./Αεροσκάφος «μυστήριο» με ύποπτες πτήσεις, καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Πάφου.

Την ελπίδα ότι όλα θα πάνε κατ΄ ευχήν και θα υπάρξει μια νέα προοπτική στο Κυπριακό, μετά και την τριμερή συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, εξέφρασε μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη Νέα Υόρκη. 


Ο Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε στη μια τα ξημερώματα με τον Γενικό Γραμματέα σε ένα τετ α τετ που κράτησε περίπου είκοσι λεπτά. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, επεσήμανε πως η συνάντηση έγινε σε δημιουργικό κλίμα, ενώ υπέδειξε πως είχε την ευκαιρία να παραθέσει τις απόψεις της δικής μας πλευράς ενώπιον του κ. Γκουτέρες. 

«Έχουμε παραθέσει τις απόψεις, τις θέσεις και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα. Έχω αναπτύξει κάποιες θέσεις και ιδέες και έχουμε συμφωνήσει ότι τα όσα αφορούν το Κυπριακό θα συζητηθούν και κατά το γεύμα που θα έχουμε στις 27 του μηνός με τον κ. Τατάρ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, «ότι όλα θα πάνε κατ΄ευχήν, έτσι ώστε να υπάρχει μια νέα προοπτική για την Κύπρο».

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και το Μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Παντελής Παντελίδης.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει ξεκαθαρίσει πως θα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα, τις κατά καιρούς εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου, είτε αφορούσαν αποκέντρωση εξουσιών για να μειωθούν οι ενδεχόμενες συγκρούσεις στο κέντρο είτε της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είτε των ουσιαστικών ΜΟΕ που θα επέτρεπαν ένα κλίμα θετικό για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, είτε και της πολύ πρόσφατης αναφοράς για επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60 υπό προϋποθέσεις 

Μέχρι τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, μεσολαβεί η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να κάνει σημαντικές αναφορές στο Κυπριακό, αφενός για να στείλει το μήνυμα πως ο ίδιος είναι έτοιμος για να εμπλακεί σε ένα νέο γύρο διαλόγου και αφετέρου να στείλει σχετικά με το Κυπριακό μηνύματα, τόσο στην Άγκυρα όσο και στη διεθνή κοινότητα. 

Εξάλλου, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ενδεικτική των περιορισμένων προσδοκιών της δικής μας πλευράς, από τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, από τη στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ, παραμένει αμετακίνητος από τις εκτός πλαισίου θέσεις που προβάλλει. 

Ακόμα και χθες από τη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να στείλει ανάλογα μηνύματα, αφού σε ένα ακόμη παραλληρηματικό του λόγο, δήλωσε πως ο ίδιος δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τα όσα κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο στη Γενεύη. Στόχος του, είπε, είναι να εξηγήσει την πολιτική του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς και μια θεσμική σχέση που θα βασίζεται στην συνεργασία μεταξύ δύο κρατών στην Κύπρο.

«Η στάση μας», είπε ο κατοχικός ηγέτης, «είναι ξεκάθαρη και δεν τίθεται θέμα να κάνουμε βήμα πίσω. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, ωστόσο για να μπορέσει αυτός ο διάλογος να έχει νόημα και να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα, αυτό είναι εφικτό τηρώντας τις αρχές που ανέφερα. Μια πιθανή συμφωνία για να είναι ρεαλιστική και βιώσιμη, εξαρτάται από την αποδοχή αυτών των αρχών. Επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την εφαρμογή αυτών των αρχών. Δοκιμασμένες και ανεπιτυχείς μέθοδοι και φόρμουλες, δεν μπορούν ποτέ να μας οδηγήσουν στον επιθυμητό στόχο».

reporter.com.cy

Αυτά είναι τα εμβόλια που πρέπει να έχουν τα παιδιά Α’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού. 

Παναγιώτα Χαραλάμπους   

Κάλεσμα στους γονείς / κηδεμόνες να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, απευθύνει το Υπουργείο Παιδείας, υπενθυμίζοντας πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ η Σχολιατρική Υπηρεσία δεν διενεργεί πλέον εμβόλια στα σχολεία και ο εμβολιασμός των παιδιών έχει αναληφθεί από τον προσωπικό ιατρό – παιδίατρο του κάθε παιδιού εκτός από τις περιπτώσεις των μη δικαιούχων εγγραφής στο ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με το ισχύον σχήμα εμβολιαστικής κάλυψης του Υπουργείου Υγείας για παιδιά και εφήβους η ηλικία των 11-12 ετών είναι η ενδεδειγμένη ηλικία για τη χορήγηση των παρακάτω εμβολίων:

- εμβόλιο του Τετάνου, της Διφθερίτιδας και του ακυτταρικού Κοκκύτη (Tdap adult) και

- εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Στην ηλικία των 4 – 6 ετών τα παιδιά, σύμφωνα με τις συστάσεις του ισχύοντος σχήματος εμβολιαστικής κάλυψης του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται πως θα έχουν εμβολιαστεί με τα ακόλουθα εμβόλια:

- εμβόλιο Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη και Πολιομυελίτιδας (DTaP-IPV),

- εμβόλιο Ιλαράς, Παρωτίτιδας, Ερυθράς (MMR)

- εμβόλιο ανεμοβλογιάς (Var)

Στις περιπτώσεις των μη δικαιούχων εγγραφής στο ΓεΣΥ οι εμβολιασμοί διενεργούνται στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας του Παιδιού.

Αεροσκάφος «μυστήριο» με ύποπτες πτήσεις, καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Πάφου.

  Έντονο ενδιαφέρον προκαλεί το αεροσκάφος-μυστήριο που βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Πάφου για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

 

Το συγκεκριμένο αεροπλάνο σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να επιχειρούσε στη Λιβύη μέχρι τον Ιουλίο του 2019. Από τότε το αεροπλάνο έφθασε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εδώ και περίπου ένα μήνα το σήμα του βρέθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου.

Το θέμα έφερε στο φως ο Αντ1 και ο συνάδελφος Θησέας Ιωάννου. 

*Φωτογραφίες από το αεροπλάνο όπως παρουσιάζεται στην έκθεση 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Λιβύη: Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναγνώρισε ότι το αεροσκάφος επιχειρούσε στο Αμμάν της Ιορδανίας περί τα τέλη Ιουνίου του 2019 έως τις 11 Ιουλίου του 2019, οπότε η Ιορδανία έδωσε εντολή στον ιδιοκτήτη να αφαιρέσει όλο τον εξοπλισμό. Στις 22 Ιουλίου υποβλήθηκε σχέδιο πτήσης με προορισμό την Κύπρο για το εν λόγω αεροσκάφος. 

*Η αναφορά στην Κύπρο από την έκθεση 

Φρούρηση από την Αστυνομία.

Η Αστυνομία Κύπρου έλαβε οδηγία πριν από περίπου ένα μήνα ώστε το αεροπλάνο να φρουρείται 24 ώρες το 24ωρο από μέλη της Δύναμης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τον ρόλο του και την πιθανή εμπλοκή του όπως προσδιορίζεται στην σχετική έκθεση.

«Η μοναδική εμπλοκή που έχει η Αστυνομία Κύπρου στην υπόθεση είναι η οδηγία που μας δόθηκε  για φρούρηση του αεροπλάνου σε 24ωρη βάση», σχολίασε στο SigmaLive ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου.

Έρχεται κλιμάκιο στην Κύπρο.

Μετά τις σχετικές αναφορές αλλά και την «ύποπτη» μετακίνηση τους αεροσκάφους (σ.σ. δεν γίνεται αναφορά στην μεταφορά του στο αεροδρόμιο Πάφου) τον Νοέμβριο θα φτάσει κλιμάκιο της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σκοπός της παρουσίας του κλιμακίου στην χώρα μας σύμφωνα με πληροφορίες είναι να ερευνήσει σε αρχικό στάδιο τον εσωτερικό του χώρο.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου