Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Το Ισραήλ ετοιμάζει ναυτικό αποκλεισμό της Α.Μεσογείου-Σχέδιο επίθεσης σε Χεζμπολάχ-Χαμάς-Ο Νασράλα έφερε πετρέλαιο από το Ιράν.

 Πυρηνική απειλή.

Στη συνεχιζόμενη πυρηνική αντιπαράθεση που αφορά τις ΗΠΑ και το Ιράν με το Ισραήλ και τα μετριοπαθή σουνιτικά αραβικά κράτη η ανησυχία κορυφώνεται.

Πηγές της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας ανέφεραν στην The Jerusalem Post στο παρελθόν ότι όταν η Ουάσινγκτον είδε ότι ο Εμπραχίμ Ραΐσι θα εκλεγόταν πρόεδρος, αμβλύνθηκαν ορισμένες από τις κόκκινες γραμμές, ελπίζοντας σε μια συμφωνία.

Αυτές οι ήπιες θέσεις περιελάμβαναν το να είναι πρόθυμοι να αφήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία να βάλει τους προηγμένες φυγοκεντρητές της που θα της επέτρεπαν να παράγει μια πυρηνική βόμβα με ταχύτερο ρυθμό αποθήκευσης σε αντίθεση με την αρχική απαίτηση να καταστραφούν σχεδόν όλες.

Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με την πυρηνική συμφωνία του 2015 JCPOA Iran, η Τεχεράνη καταγράφει έναν πολύ περιορισμένο αριθμό αυτών των προηγμένων φυγοκεντρητών σε δεκάδες, σε σύγκριση με τις εκατοντάδες τώρα που λειτουργεί.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έδειξε κάποια επιπλέον ευελιξία ως προς τις ποινές που θα άρει ως μέρος της επιστροφής στο JCPOA.Αυτές οι παραχωρήσεις πριν από τις εκλογές του Raisi αποτελούν μέρος αυτού που ενθάρρυνε τον νέο Ιρανό πρόεδρο να επιδιώξει περισσότερες παραχωρήσεις, σταματώντας τις διαπραγματεύσεις για τρεις έως τέσσερις μήνες και προχωρώντας με εμπλουτισμό ουρανίου 60%-υψηλό επίπεδο εμπλουτισμού μόλις ένα βήμα παρακάτω το επίπεδο οπλοποίησης 90%.

Ο Νασράλα έφερε πετρέλαιο από το Ιράν

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σάγιεντ Χασάν Νασράλα πριν από μερικές εβδομάδες, έλεγε για τις τρομερές ελλείψεις καυσίμων στον Λίβανο, ότι αν “το κράτος σταματήσει ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του και συνεχιστεί η ταπείνωση, εμείς, στις τάξεις της Χεζμπολάχ, θα πάμε στο Ιράν, θα διαπραγματευτούμε με την ιρανική κυβέρνηση και θα αγοράσουμε πλοία γεμάτα με βενζίνη και μαζούτ και θα τα φέρουμε στο λιμάνι της Βηρυτού”.

 Το είπε και έγινε πράξη, καθώς πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν, ότι φορτηγά και βυτιοφόρα φορτωμένα με ιρανικά καύσιμα ντίζελ και βενζίνης διέσχισαν τα συριακά εδάφη προς τα λιβανικά εδάφη, υπό την αιγίδα και την προστασία της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, όπου τα ιρανικά δεξαμενόπλοια είχαν εκφορτωθεί στο λιμάνι Μπανιές τις τελευταίες ημέρες και τα μετέφερε οδικώς στη Χομς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου