Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Στη Νέα Υόρκη με Σύνταγμα ‘60 στις αποσκευές.

 

Στη Νέα Υόρκη με Σύνταγμα ‘60 στις αποσκευές
  
 Φρίξος Δαλίτης   

Οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση κυριαρχίας ως προϋπόθεση επανέναρξης της διαδικασίας και η εμμονή στη γραμμή της λύσης δύο κρατών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάζεται αποφασισμένος, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την προθυμία του για να ξεπεραστεί άμεσα το αδιέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνοκυπριακή πλευρά μετέφερε στις αποσκευές της την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.

Η αναφορά του Προέδρου στην απάντησή του στις αντιδράσεις του Ερσίν Τατάρ σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού για αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων έχει διαμορφωθεί σε ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα κατατεθεί και επίσημα κατά τη διάρκεια της άτυπης Τριμερούς της Νέας Υόρκης. Θέση του Προέδρου είναι ότι με την πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 απαντώνται οι ισχυρισμοί του κατοχικού ηγέτη για τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς, διασφαλίζοντάς τους τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Την ίδια ώρα, η πρόταση είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα.

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει με την πρότασή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ότι η κατηγορία της τουρκοκυπριακής πλευράς έναντι της ελληνοκυπριακής για απροθυμία διαμοιρασμού της εξουσίας απαντάται μέσω της επιστροφής στις πρόνοιες του Συντάγματος του ’60, το οποίο παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι χρειάζεται ένας περαιτέρω διάλογος ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτού του συστήματος με βάση και τα νέα δεδομένα. 

Την ίδια ώρα, θα επαναλάβει τη θέση ότι αποδέχεται το διορισμό ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό, όπως έχει αναφέρει και στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Αυγούστου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Σήμερα θα παραθέσει την καθιερωμένη, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί εκτενώς στο πρόγραμμα των επαφών του στις ΗΠΑ, καθώς και στη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και στην κοινή συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου