Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021

Νέος γύρος περιοριστικών μέτρων αν δεν ''πέσουν τα κρούσματα'' - Στο ''στόχαστρο'' ένστολοι και λιανεμπόριο - Χτύπημα στην οικονομία./Θράσος Πέτσα: «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο»

 Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες εναντίον των ανεμβολίαστων ίσως να μην είναι τα τελευταία...


Οι αριθμοί αμείλικτοι: ρεκόρ κρουσμάτων με 4.608 και (κυρίως) 326 διασωληνωμένοι. Και αυτό πριν καν επιστρέψουν… όλοι από τις διακοπές τους. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και βάζουν σε «lockdown» τους ανεμβολίαστους ίσως να μην είναι τα τελευταία που ανακοινώνονται.

Το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη (24.08.2021), ημέρα που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ήταν το… πρώτο από τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά ο Αύγουστος είχε δείξει πως η πανδημία ήταν ασταμάτητη. Και όλα αυτά ενώ δεν έχει ούτε καν ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων, ο μεγάλος φόβος των ειδικών για όσους θα γυρίσουν από τα νησιά ή άλλους τόπους διακοπών και ενδεχομένως να διασπείρουν τον ιό.

Ο μεγαλύτερος φόβος, φυσικά, είναι να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας. Να μη γεμίσουν τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά πάνω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 300. 326 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι χθες, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 293. Δηλαδή 9,74% περισσότερες από την προηγούμενη! Σε μια εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 272 εισαγωγές, με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να είναι στα 39 χρόνια!

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό, αυτό είναι δεδομένο. Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων ίσως και άμεσα.

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκαν θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου. Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάνε στη δουλειά τους, στο γήπεδο, στο γυμναστήριο, σε εστιατόρια και καφέ. Και θα αποκλειστούν από τα δωρεάν rapid test, αφού απαιτείται να τα κάνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, έναντι 10 ευρώ το ένα. Δηλαδή εργαζόμενος που πρέπει να κάνει δυο φορές την εβδομάδα τεστ για να πάει στη δουλειά του (20 ευρώ), γυμναστήριο μια φορά (10 ευρώ), σινεμά (10 ευρώ), θα πρέπει να πληρώσει 40 ευρώ, μόνο γι’ αυτά…

Η πορεία των εμβολιασμών θα κρίνει πολλά για το άμεσο μέλλον και το ενδεχόμενο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη να είναι μόνο το πρώτο μέρος.

Το πρώτο σενάριο που ήδη ακούγεται είναι να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες ειδικότητες εκτός από γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους σε δομές φροντίδας και φαρμακοποιούς. Οι πρώτοι… «υποψήφιοι» είναι να υποχρεωθούν σε εμβόλιο οι ένστολοι.

Από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν «απουσιάζει» το λιανεμπόριο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν η κατάσταση δεν περιοριστεί και οι εμβολιασμοί δεν αυξηθούν, δεν θα… μπει στη λίστα. Ήδη έχει ακουστεί το ενδεχόμενο της διπλής μάσκας στα εμπορικά, ενώ υπάρχει και το σενάριο του να μπαίνει κανείς στα εμπορικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή τεστ.

pentapostagma.gr

Θράσος Πέτσα: «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο»
«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε να πείσουμε τους πολίτες ότι είναι καλό για τον εαυτό τους και τους γύρω τους να εμβολιαστούν. Όταν τα ποσοστά εξακολουθούν να παραμένουν στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, όταν ένα εκατομμύριο πολίτες τον Αύγουστο προτίμησαν να κάνουν τις διακοπές τους και να μην εμβολιαστούν, πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα. Επειδή όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν αλλά και να νοσηλευθούν, τότε παίρνουμε μέτρα και επιτρέπουμε την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα στους εμβολιασμένους, με λιγότερους περιορισμούς », δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τα νέα μέτρα για την διαχείριση της πανδημίας και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωσή τους ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αυτή είναι η απλή φιλοσοφία της κυβέρνησης που δεν θα επιτρέψει την οικονομία να ξανακλείσει ξανά από τον Σεπτέμβρη και μετά.

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας (των εμβολιασμών) αν επιδεινωθούν τα υγειονομικά δεδομένα. Αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς θα προχωρήσουμε και σε άλλες υπηρεσίες» διευκρίνισε ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασης της σχετικής οδηγίας σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

«Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο. Αυτό αποδείχθηκε από το άλμα που έγινε στα ποσοστά εμβολιασμούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Προσδοκούμε ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων».

Μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Είμαστε εδώ για να προσαρμόζουμε μια στρατηγική με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και φυσικά της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας που έχει πληγεί πάρα πολύ τους τελευταίους 18 μήνες».

Τι απάντησε για την εξαίρεση της Εκκλησίας.

Ο κ. Πέτσας τοποθετήθηκε και στο θέμα της εξαίρεσης της Εκκλησίας από τα νέα μέτρα λέγοντας ότι διαφωνεί με αυτή την άποψη. «Δεν νομίζω ότι εξαιρείται η Εκκλησία. Υπάρχουν ανακοινώσεις και για την Εκκλησία και την προσέλευση των πιστών στην γενική παλέτα των μέτρων στις χθεσινές ανακοινώσεις. Η Εκκλησία, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ήταν αρωγός. Η τελευταία ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τέλος Ιουλίου, ήταν καθοριστική για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας».

Αναφορικά με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «σε αυτή τη φάση κρίθηκε να προχωρήσουμε έτσι, με ένα αρκετά αυξημένο ποσοστό ελέγχων ώστε να μπορούμε να είμαστε περισσότερο ασφαλείς όταν θα επανέλθουν στις σχολικές αίθουσες τα παιδιά μας. Από εκεί και πέρα η προέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που θα το δούμε».

Όπως επανέλαβε ο κ. Πέτσας, σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δηλαδή όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Αυτό θα το δούμε το φθινόπωρο, όσο προχωράει η πορεία της πανδημίας. Έχει σημασία να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τα κίνητρα που δόθηκαν χθες είναι ικανοποιητικά για να έχουμε μια αύξηση από τα επίπεδα των 30.000 εμβολιασμών την ημέρα που είναι σήμερα. Πρέπει να χτίσουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο τείχος ανοσίας πριν να χειροτερεύσει ο καιρός».

Τι δήλωσε για τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα καλυφθούν τυχόν κενά που θα δημιουργηθούν σε νευραλγικές υπηρεσίες από την άρνηση του προσωπικού να εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε, σε προσλήψεις προσωπικού. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το κάνει και με έκτακτο τρόπο και με μόνιμο τρόπο. Επομένως, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι πώς θα καλυφθούν τα κενά. Το θέμα είναι να μην υπάρξουν κενά, πείθοντας τους συμπολίτες μας, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό, να κάνει το αυτονόητο».

Ο κ. Πέτσας υπεραμύνθηκε της ορθότητας της απόφασης της κυβέρνησης να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι τα rapid test λέγοντας χαρακτηριστικά, «τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος για τις επιλογές μας. Όταν 8 – 9 μήνες προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο, τα οποία έχουμε διαθέσει δωρεάν, κάποια στιγμή θα πρέπει να προστατεύσουμε και τα χρήματα των φορολογουμένων και να δώσουμε σαφές κίνητρο στους ανεμβολίαστους να το κάνουν. Το να πληρώνει κανείς το rapid test από την τσέπη του είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνει το εμβόλιο και όχι να είναι ο ελεύθερος χρήστης, ο “τζαμπατζής” ο οποίος χρησιμοποιεί τις δωρεάν τις δομές, όταν κάποιοι άλλοι πληρώνουν γι’ αυτό. Πρέπει να αναλάβει και αυτός ένα κόστος».

Για να δώσει έμφαση στα λεγόμενα του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν είναι όλα αντικείμενο κοινωνικής πολιτικής. «Ένας φοιτητής ψηφίζει από τα δεκαεφτά του πλέον. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας που είναι είκοσι δεν αντιλαμβάνεται τα βασικά πράγματα που αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε άλλος συμμετέχει στον κοινωνικό μας βίο. Για την κοινωνική μας συνοχή είναι πολύ καθοριστικό ζήτημα το πώς προστατεύουμε τη ζωή μας και τους άλλους».

Στόχος η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό.

«Ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι περίπου 30.000 την ημέρα. Κανονικά θα περίμενε να είμαστε στα επίπεδα Ιουλίου, στα 60.000 την ημέρα. Μετά την επιστροφή από τις διακοπές περιμένουμε να ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολίων και των προγραμματισμένων ραντεβού, με όποιο εμβόλιο επιθυμεί κανείς», είπε ο κ. Πέτσας.

Τι δήλωσε για τους πυρόπληκτους.

Ενόψει της σημερινής συζήτησης Βουλή για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ότι το βασικό ζήτημα στις πληγείσες περιοχές είναι η προστασία του εισοδήματος και τα αντιπλημμυρικά μέτρα. «Το πακέτο που εξαγγέλθηκε και ήδη υλοποιείται μέσα από το arogi.gov.gr είναι γενναίο και εμπροσθοβαρές. Αυτό έχει μέσα και το χαρακτηριστικό της ταχύτητας και μέσα από ένα κλικ παίρνει τα χρήματα της προκαταβολής, από 5.000 – 20.000 για τα φυσικά πρόσωπα και 5.000 έως 22.000 για τις επιχειρήσεις».

Και όπως διευκρίνισε, «προχωράμε στην εξασφάλιση εργασίας στους ρυτινοπαραγωγούς και για τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε αντιδιαβρωτικά έργα, την αναδάσωση ώστε να τους βοηθήσουμε να μείνουν στον τόπο τους. Αυτή είναι μια παρέμβαση πολύ σημαντική, όπως και συμπλήρωση του εισοδήματος και για τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στην Εύβοια. Θα υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα με ενισχύσεις όχι μόνο με άμεσες ενισχύσεις και κίνητρα, υπό τον κ. Μπένο. Θα είναι ένα πρότυπο που θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή ήρθε εδώ για να μείνει».

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου