Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Alert στην κυβέρνηση από τις επιθέσεις αρνητών - Στους κόλπους ακροδεξιών ψαρεύουν... ψήφους - Στη Βουλή τα fake news.

 Υπάρχει ανησυχία που εκφράζεται στις κυβερνητικές συσκέψεις, μήπως βρεθούν μιμητές ειδικά μέσα στον Αύγουστο που υπάρχουν θρησκευτικές γιορτές με κορυφαία της Παναγίας. Εξετάζεται ο τρόπος απομόνωσης τους και με αστυνομικά και δικαστικά μέσα.Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση από τις φραστικές -μέχρι στιγμής - επιθέσεις αρνητών του εμβολιασμού κατά υποστηρικτών. Στο στόχαστρο βρέθηκαν ακόμη και ιεράρχες που συμβούλευαν τους πιστούς να κάνουν εμβόλιο σε ένδειξη αγάπης προς τον πλησίον, μετά και την παρότρυνση του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου.

Οργισμένοι πετάχτηκαν μέσα από το πλήθος. Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας δέχθηκε ύβρεις και αλαλαγμούς μέσα στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Ευκαρπία. «Αλήτη», «ήμαρτον ρε», «προδότες», «ουστ ρε κότα», ήταν μερικές από τις φράσεις που εκστομίστηκαν από «πιστούς». Ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος θεωρεί ότι την είχαν στημένη στον μητροπολίτη που είναι υπέρ των εμβολιασμών.

Έξω από τον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα συγκεντρώθηκαν γύρω στους 15-20 αρνητές με πανό. Μικρές συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Υπάρχει ανησυχία που εκφράζεται στις κυβερνητικές συσκέψεις, μήπως βρεθούν μιμητές ειδικά μέσα στον Αύγουστο που υπάρχουν θρησκευτικές γιορτές με κορυφαία της Παναγίας. Εξετάζεται ο τρόπος απομόνωσης τους και με αστυνομικά και δικαστικά μέσα.

…Ψηφαλάκια

Το φαινόμενο των αρνητών που άρχισε να εκφράζεται και στην Ελλάδα με μαζικές πορείες, από το Σεπτέμβριο πιθανόν να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Πρόκειται για ένα κοινό το οποίο περιλαμβάνει από ψεκασμένους μέχρι ψευτο - ηγούμενους αλλά και ακροδεξιούς και κάποιους ελάχιστους επιστήμονες - αρνητές. Κάποιοι πιθανόν να προχωρήσουν και σε πολιτικές κινήσεις προκειμένου να καβαλήσουν το κύμα της δυσαρέσκειας το οποίο είχε εκφραστεί με άλλη μορφή, στις πλατείες των αγανακτισμένων ή στις συγκεντρώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι εκλογές το πιο πιθανόν είναι να γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2023. Μέχρι τότε η πανδημία θα έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και οι πάσης φύσεως σημερινοί επίδοξοι «αρχηγοί» και «υπαρχηγοί» τέτοιων κινήσεων και κομμάτων που πιθανόν να δημιουργηθούν, να βρεθούν άνευ πολιτικού «διακυβεύματος» την ώρα της κάλπης. Ήδη είναι αρκετοί αυτοί που έχουν στοιχηθεί στην ουρά για τα ψηφαλάκια των αρνητών που είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τη φασαρία που επιχειρούν να προκαλέσουν.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει προβληματισμός διότι εάν συνεχιστεί η ραγδαιότητα της μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, είναι ανοιχτό η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, πέραν των υγειονομικών που έχει θεσπιστεί. Αποφασίστηκαν συνέπειες και για τους εκπαιδευτικούς και αναπληρωτές που δεν θα εμβολιάζονται και θα αρνούνται να προσκομίζουν rapid τεστ.

Καμπάνες

Με τροπολογία που έφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως από τη νέα σχολική χρονικά θα είναι υποχρεωμένοι οι εκπαιδευτικοί να προσκομίζουν κατά την είσοδό τους στα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή και πιστοποιητικό νόσησης από τον COVID-19. Εάν δεν το κάνουν δεν θα μπορούν να εισέλθουν στα σχολεία, ενώ θα βρεθούν άμεσα με το μέτρο της αναστολής καθηκόντων και στέρηση των μισθών τους κλπ. Ανάλογες συνέπειες θα έχουν και οι ωρομίσθιοι, αναπληρωτές.

Από το φθινόπωρο θα αυξηθούν και τα κίνητρα και προνόμια προς τους εμβολιασμένους που θα αποκλείουν τους ανεμβολίαστους από COVID FREE (εστιατόρια, θέατρα, καφέ κλπ). Ο κλοιός θα σφίξει. Θα γίνει δύσκολη η ζωή των ανεμβολίαστων.

Όλες αυτές οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις των αρνητών και ήδη ερευνάται κατά πόσο είναι καθοδηγούμενες ή κάποιες εξ αυτών αυθόρμητες.

«Τσαρλατάνοι»

Ειδική κατηγορία που απασχολεί την κυβέρνηση είναι οι επιστήμονες οι οποίοι παρακινούν τους πολίτες να μην εμβολιαστούν. Ο γενικός γραμματέας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους πριν από λίγες μέρες τους άσκησε δριμεία κριτική. «Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας» δήλωσε. «Κάποιος που είναι υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί διάφορους κανόνες και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς που παραπληροφορούν, υπάρχουν όργανα» συνέχισε. «Ο καθένας δεν μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στο πλαίσιο κάποιου που είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν την νομοθεσία.»

Υπάρχει ταυτόχρονα και μία άλλη σχολή σκέψης. Να μην υπάρξει επέμβαση γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ηρωποίηση» αυτών οι οποίοι θα παραπεμφθούν σε πειθαρχικά και θα υποστούν διώξεις. Το δίλημμα είναι υπαρκτό. Από εκεί και πέρα όμως το διακύβευμα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Fake news

Τα fake news που διακινούνται στο διαδίκτυο αποτελούν μάστιγα και σε ότι αφορά στον κορωνοϊό. Η μετάδοση θεωριών συνωμοσίας και ψεκασμένων απόψεων βρίσκει ακόλουθους ή ενσπείρει την αμφιβολία ως προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Η διασπορά fake news για τον κορωνοϊό και ο κόσμος που είναι έτοιμος να τα υιοθετήσει είναι παγκόσμιο φαινόμενο» δήλωσε ο διευθυντής γραφείου τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός στα «Παραπολιτικά 90,1». «Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι στη χώρα μας η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση κλείνει το μάτι σε αυτόν τον κόσμο συμμετέχοντας ενεργά στη διασπορά των fake news» τόνισε. «Σε άλλες χώρες αυτό γίνεται από ακραία κόμματα που παλεύουν να μπουν στα εθνικά κοινοβούλια. Τα fake news «πατάνε» στην έλλειψη κριτικής σκέψης που ξεκινάει από το σχολείο, αλλά το πιο επικίνδυνο είναι τα πολιτικά κόμματα που εργαλειοποιούν αυτά τα φαινόμενα. Πρόκειται για κόμματα που γιγαντώθηκαν κατ´ αυτόν τον τρόπο, είναι η μόνη αντιπολίτευση που ξέρουν να κάνουν.»

Στις 4μμ προγραμματίστηκε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για το ρόλο της εκπαίδευσης απέναντι στην παραπληροφόρηση και στα fake news. Η πρωτοβουλία είναι του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Βασίλη Διγαλάκη. Ο στόχος είναι να αναδειχθεί η σημασία του ψηφιακού γραμματισμού και της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος, σύμφωνα και με την έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί βασικό άξονα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.

Η Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρώπης στην παραπληροφόρηση, καθώς καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις σύμφωνα με τον δείκτη Media Literacy Index 2021 (27η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες) και συμπεριλαμβάνεται στην 4η χειρότερη από τις 5 ομάδες ταξινόμησης, μαζί με την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Ο κ.Διγαλάκης ως χαρακτηριστική περίπτωση παραπληροφόρησης αναφέρει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο όμως λόγω των ποικίλων fake news και αντιεπιστημονικών απόψεων που κυκλοφορούν εδώ και επτά μήνες, ως έναν βαθμό εμποδίζεται και οδηγεί μερίδα του πληθυσμού σε αρνητική στάση. Ενίοτε και βουλευτές τροφοδοτούν αυτήν την συζήτηση με αναρτήσεις τους.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου