Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Καύσωνας: Έρχονται θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών - Ιστορικό φαινόμενο λένε οι μετεωρολόγοι – Γιατί έχει τόσο μεγάλη διάρκεια (χάρτες).

 Να σημειωθεί ότι αναμένονται ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για το κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν μέτρα για τους εργαζόμενους.
Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα αναμένεται να λάβει ιστορικές διαστάσεις, σύμφωνα με νέο ανακοινωθέν του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ήδη από χθες, ο διευθυντής ερευνών του meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος είχε διαμηνύσει, ότι το εν εξελίξει φαινόμενο θα μπει στη δεκάδα με τα πιο επίμονα και σφοδρά κύματα καύσωνα που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι η Παρασκευή, το Σάββατο, η Κυριακή και η Δευτέρα, η οποία θα είναι η πιο δύσκολη μέρα του καύσωνα.
Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας θα είναι ότι η θερμοκρασία δεν θα πέφτει ούτε μετά τη δύση του ηλίου.

«Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι ψηλά. Εκτιμούμε ότι ο υδράργυρος δεν θα δείχνει κάτω από τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα. Αυτό δεν θα επιτρέψει να παίρνουμε ''ανάσες''. Σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση», προσέθετε ο κ. Λαγουβάρδος.

Να σημειωθεί ότι αναμένονται ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για το κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν μέτρα για τους εργαζόμενους.

Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών νωρίτερα εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση με ακόμη πιο ανησυχητικές προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου.

«Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 2/8 και θα ξεπεράσουν τοπικά τους 45˚C», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

Το meteo.gr πλέον μιλά για «ιστορικό κύμα καύσωνα».

Ο χάρτης με την κίνηση των αερίων μαζών:

Καύσωνας: Γιατί τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσο υψηλές θερμοκρασίες

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες;

Η απάντηση, όπως υποστηρίζει η ομάδα του meteo.gr, «βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων».

Τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν στη συνέχεια, ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από τη μέση κλιματική του θέση, στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας, με κορύφωση τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από τη νότια Βαλκανική και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα-ρεκόρ για πολλές περιοχές.


Η «συμπεριφορά» του καύσωνα σήμερα

Παράλληλα, προσθέτει το meteo.gr, αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει τη μεταφορά υγρών και θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή των Άλπεων, όπου θα εκδηλώνονται ραγδαίες βροχοπτώσεις με μεγάλα ύψη υετού, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικά πλημμυρικά επεισόδια σε βόρεια Ιταλία, Ελβετία και Αυστρία.

Βροχερός καιρός και χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης βόρεια του αεροχειμάρρου, ενώ απουσία βροχοπτώσεων αναμένεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, νοτίως του αεροχειμάρρου.

Όσον αφορά στον καιρό της Παρασκευής 30/7 στη χώρα μας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι απολύτως μέγιστες θα φτάσουν στα ηπειρωτικά στους 42-44 βαθμούς, στο Ιόνιο τους 41 βαθμούς και στο Ανατολικό Αιγαίο τους 41-42 βαθμούς Κελσίου. Λίγο χαμηλότερα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη λόγω της επικράτησης βορείων ανέμων με εντάσεις 4-6 μποφόρ.

Ο προγνωστικός χάρτης του meteo.gr για το Σάββατο, στον οποίο επισημαίνονται οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες (*όσο πιο βαθύ κόκκινο τόσο πιο ψηλά ο υδράργυρος):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου