Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Αιφνιδιαστική εξέλιξη: Το Κυπριακό Νο1 προτεραιότητα των ΗΠΑ - Έρχεται ολικό εμπάργκο όπλων σε Τουρκία;

 Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να θέσει το Κυπριακό Νο1 προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με απώτερο σκοπό την αποτροπή τουρκοποίησης του νησιού και την ολοκληρωτική απομάκρυνση της Τουρκίας από την Μεσόγειο.

Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να προχωρήσει στην δημιουργία νέων βάσεων στα Κατεχόμενα με τις οποίες θα απειλεί εκτός από την Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Το Κυπριακό σταδιακά θα μετατραπεί ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Τουρκίας.

Το Κυπριακό Νο1 προτεραιότητα των ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, η επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ προωθεί ψήφισμα με το οποίο ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικαστεί η παράνομη τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

Eπιπλέον ενθαρρύνεται ο πρόεδρος Μπάιντεν να αναδείξει την επίλυση του Κυπριακού σε βασικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αυξάνοντας την πίεση προς την Άγκυρα.

Αμερικανικές πηγές τονίζουν πως το Κυπριακό θα αναδειχθεί πλέον σε ύψιστη προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει δεκτό από τον Τ. Μπάιντεν.

Αυτό που δεν διευκρινίζεται (ακόμη) είναι πως θα αυξηθεί η πίεση. Το αποκάλυψε όμως το WarNews προχτές, με κυρώσεις στα Κατεχόμενα και πλήρη εμπάργκο όπλων. Σε συνδυασμό με την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα ώστε οι τουρκοκύπριοι να εξαθλιωθούν οικονομικά και να εξεγερθούν κατά της Τουρκίας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Nα ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Οι ΗΠΑ έβαλαν στο τραπέζι των διαφορών με Τουρκία και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Με αφορμή τα 50 χρόνια από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί όλες τις θρησκευτικές απόψεις να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξανανοίξει η Σχολή ώστε να εκπαιδεύονται οι Ορθόδοξοι κληρικοί».

Όπως σημείωσε o εκπρόσωπός του, «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στερεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μία σχολή κατάρτισης για τους ορθόδοξους κληρικούς στην Τουρκία, το σπίτι της για 1.690 χρόνια.

Από το κλείσιμο της Χάλκης και μετά, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους».

«Το μόνο που χρειάζεται είναι ο πατριάρχης να σεβαστεί τους νόμους του τουρκικού κράτους» ήταν η προκλητική απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καλούν την κατοχική δύναμη να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής.

Τα παραπάνω αναφέρει αυτεπάγγελτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ανακοίνωση υπογράφει ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις.

Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου