Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Διευκρινίζει η Παιδιατρική Εταιρεία… Οι λόγοι που συστήνει τον εμβολιασμό παιδιών 12 ετών και άνω./Λιανεμπόριο χωρίς εκπτώσεις στο... safepass.

Διευκρινίζει η Παιδιατρική Εταιρεία… Οι λόγοι που συστήνει τον εμβολιασμό παιδιών 12 ετών και άνω.Ομόφωνη απόφαση της Παιδιατρικής για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών – Διευκρινίζει με ανακοίνωση τα ομόφωνα συμπεράσματα της επιτροπής και εξηγεί – Όλες οι πληροφορίες

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα της Cyprus Times,  το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για καθολικό εμβολιασμό των παιδιών 12 ετών και άνω.

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, τοποθετήθηκε σχετικά με την απόφασή της ενώπιον τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι επιδημιολόγοι οι οποίοι σήμερα καταθέτουν τις απόψεις τους ενώπιον Υπουργικού. 

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου και αναφέρει ότι μελέτησε διεξοδικά το θέμα του εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών έναντι της νόσου Covid-19 και κατέληξε ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα:

«Είναι προφανές ότι εν μέσω του καλοκαιριού βιώνουμε το 4ο κύμα της πανδημίας, με επικρατούν στέλεχος αυτή τη στιγμή την παραλλαγή Δέλτα του ιού Sars-Cov2 το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα σε όλες τις ηλικίες.

Τα περιστατικά νόσου Covid-19 στη χώρα μας έχουν ήδη ξεπεράσει τις 100,000 και το 20% αυτών αφορούν παιδιά (το 53% σε παιδιά > 12 ετών).

Τα δεδομένα από την ανάλυση των πρόσφατων περιστατικών και των αυξανόμενων νοσηλειών λόγω Covid-19 καταδεικνύουν πως αφορούν κυρίως ανεμβολίαστα άτομα και επομένως είναι λογικό να παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα στην παιδική ηλικία.

Η ηλικιακή ομάδα παιδιών >12 ετών χαρακτηρίζεται από έντονη κοινωνική δραστηριοποίηση, μειωμένη συμμόρφωση στα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης, συχνή επαφή με παιδιά μικρότερων ηλικιών και πιθανώς ανεμβολίαστους υπερήλικες και επομένως συμβάλλει σημαντικά στην διασπορά του ιού.

Η επίτευξη συλλογικής ανοσίας και η αναχαίτιση δημιουργίας και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού απαιτεί τον ταχύτερο δυνατό εμβολιασμό, ει δυνατόν όλου του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστος και δύναται (στην απουσία ιατρικών και ηλικιακών λόγων) να εμβολιαστεί.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των περιστατικών στην παιδική ηλικία διαδράμουν ήπια, η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών από τη λοίμωξη Covid-19 (Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο – MIS-C, το οποίο μάλιστα εκδηλώνεται βαρύτερα στην εφηβεία ή σύνδρομο long Covid) είναι υπαρκτή.

Η επανέναρξη και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τον προσεχή Σεπτέμβριο απαιτεί την ενίσχυση του τείχους ανοσίας. Η διαφύλαξη δε της ψυχοσυναισθηματικής υγείας των παιδιών που τόσο έχει επηρεαστεί από την πανδημία και τις παρατεταμένες περιόδους εγκλεισμού και αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες προϋποθέτει την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην παλιά μας κανονικότητα.

Η αναγκαιότητα διαφύλαξης της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών που αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί από την πανδημία και τις καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί στη χορήγηση εμβολίων του βασικού εμβολιαστικού προγράμματος, δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες σε ενδεχόμενη παράταση της υφιστάμενης κατάστασης.

Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία από τη χρήση εγκεκριμένων mRNA εμβολίων σε παιδιά > 12 ετών εδώ και πολλές εβδομάδες, σε ικανό αριθμό χωρών (μόνο στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν > 9.000.000 δόσεις), με ισχυρή απόδειξη της αποτελεσματικότητας τους. Η μόνη σοβαρή καταγεγραμμένη παρενέργεια είναι η σπάνια πιθανότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, σε ποσοστό 1-4:100,000 εμβολιασθέντων παιδιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αυτών εξεδήλωσε ήπια νόσο, με άριστη έκβαση. Οι λοιπές ανεπιθύμητες παρενέργειες που εκδηλώθηκαν ήσαν οι συνήθεις που ακολουθούν τον εμβολιασμό με τα πλείστα εμβόλια του βασικού σχήματος και ήσαν όλες ήπιες και παροδικές. Η δε αυστηρή επιτήρηση που συντελείται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και ρυθμιστικές αρχές (πχ FDA, EMA) καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση του εμβολίου σε παιδιά άνω των 12 ετών από τους πλέον υπεύθυνους επιστημονικούς οργανισμούς όπως το CDC, το ECDC, η AAP, η EAP και σημαντικό αριθμό Ευρωπαικών και άλλων χωρών που διαρκώς επικαιροποιούνται, προσδίδει ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στα θέματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων αυτών.

Το όφελος του εμβολιασμού της ηλικιακής αυτής ομάδας συγκρινόμενο με τους όποιους πιθανούς κινδύνους υπερτερεί σημαντικά. Επισημαίνεται όμως ότι το όφελος πολλαπλασιάζεται για παιδιά του ηλικιακού αυτού φάσματος που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση λόγω προϋπάρχοντων νοσημάτων πχ παχυσαρκία, χρόνια αναπνευστικές παθήσεις, νευρομυϊκά νοσήματα κλπ. Με τη σύσταση εμβολιασμού της ομάδας αυτής του πληθυσμού δεν αναιρείται ούτε υποκαθίσταται η αναγκαιότητα εμβολιασμού των ενηλίκων που παραμένουν ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα ατόμων που φροντίζουν ή έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά αλλά κατά κύριο λόγο σημειώνεται η ανάγκη προστασίας των ίδιων των παιδιών, περιλαμβανομένων και αυτών που λόγω ηλικίας δεν δύνανται αυτή τη στιγμή να εμβολιαστούν.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου συνιστά την άμεση έναρξη καθολικού εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών.

Νοείται ότι η χορήγηση των εμβολίων θα πρέπει να τύχει της ενημερωμένης συναίνεσης και συγκατάθεσης των γονέων ή κηδεμόνων του κάθε παιδιού.

Τα μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτείας και της κοινωνίας για να συνδράμουν τόσο στην προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης αλλά και διεκπεραίωσης του έργου των εμβολιασμών στα παιδιά. Γιατί η αναχαίτιση της πανδημίας αποτελούσε και αποτελεί ύψιστο καθήκον και προτεραιότητα μας».

cyprustimes.com

Λιανεμπόριο χωρίς εκπτώσεις στο... safepass. 

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα επανεξεταστεί η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυστηροποίησης των μέτρων που είναι σε ισχύ, βρίσκονται το λιανικό εμπόριο και άλλοι τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως είναι και αυτός της εστίασης.Μεταξύ των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν σήμερα, θα είναι όπως όλα δείχνουν η αυστηροποίησης της υποχρεωτικής χρήσης του safepass, με επέκταση του μέτρου και σε χώρους, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα- περιλαμβανομένων και των εργαζομένων- κάτω από είκοσι άτομα. Με τις πληροφορίες μάλιστα, να κάνουν λόγο για μονοψήφιο αριθμό.

Όπως είναι γνωστό, βάσει του υπουργικού διατάγματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, η επίδειξη safepass είναι υποχρεωτική για υποστατικά/επιχειρήσεις, που μπορούν να συγκεντρώσουν ταυτόχρονα πέραν των είκοσι ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων. Πρόκειται για μέτρο που επηρεάζει υπεραγορές, φούρνους, καφεστιατόρια και άλλα μεγάλα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο.

Σε περίπτερα και mini-market.
Με την προδιαγραφόμενη σημερινή αλλαγή, η προσκόμιση safepass θα είναι υποχρεωτική και σε ό,τι αφορά την μετάβαση σε mini-market, περίπτερα και άλλες μικρές, πανομοιότυπου βεληνεκούς, επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαχωρισμός που έγινε στο πλαίσιο των τελευταίων αποφάσεων που έλαβε το Υπουργικό, δηλαδή το safepass να είναι υποχρεωτικό μόνο για επιχειρήσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν πέραν των 20 ατόμων, είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο λιανικό εμπόριο.

Και τούτο, καθότι θεωρήθηκε πως δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και συντείνει στην εκδήλωση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μεγάλων καταστημάτων.

Μάλιστα, η ΟΕΒ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία ζητούσε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου του safepass χωρίς εξαιρέσεις.

Στην επιστολή, η ΟΕΒ υπογράμμιζε πως η παροχή εξαιρέσεων στο safepass δημιουργεί πρόσθετη πηγή κοινωνικής δυσαρέσκειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές, υποδεικνύοντας περαιτέρω πως παράγει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μειονέκτημα υπέρ μερίδας επιχειρήσεων και σε βάρος άλλης. «Η διαχείριση της κρίσης», επισήμαινε η ΟΕΒ, «δεν μπορεί να παραβιάζει τις βασικές αρχές της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού».

Η εστίαση.

Τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένει και ο χώρος της εστίασης, ευελπιστώντας σε διαφοροποίηση της απόφασης που καθιστά υπεύθυνο για την εφαρμογή του μέτρου του safepass τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή της επιχείρησης.

Έντονη άποψη επί τούτου έχει διατυπώσει επανειλημμένως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), ο οποίος πραγματοποίησε προ ημερών και πορεία διαμαρτυρίας αξιώνοντας απαλλαγή του ιδιοκτήτη από την ευθύνη τήρησης του μέτρου στα υποστατικά του.

Μάλιστα, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό μαχαιρώματος ιδιοκτήτη υποστατικού εστίασης στη Λεμεσό από πελάτη, από τον οποίο ζητήθηκε να επιδείξει το safepass του και εκείνος του επιτέθηκε, ο ΠΑΣΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για δικαίωση των ανησυχιών του. Παράλληλα, επαναλάμβανε την θέση του ότι ο ρόλος αυτός ανήκει στα εξουσιοδοτημένα από το κράτος άτομα.

inbusinessnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου