Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021

Διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους! Στο… και πέντε ξεκαθαρίζει για Προεδρία./Νέος συναγερμός για ακυρώσεις από Ρώσους τουρίστες./Καυτό καλοκαίρι μετά το κρύο ντους της Γενεύης-Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό./Αποκλείουν συμμετοχή στην «οικουμενική Κυβέρνηση» ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ.

 Δεν θα κλείσει πριν από τη ψηφοφορία της Πέμπτης το σήριαλ της Προεδρίας της Βουλής όπως όλα δείχνουν – Αποφασίζουν, ανακοινώνουν αλλά συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις.


Μπορεί τα κόμματα, το ένα μετά το άλλο, να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις ανακοινώνουν όμως το σήριαλ της Προεδρίας της Βουλής φαίνεται ότι θα λάβει τέλος στο… και πέντε αφού οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, πλην κάποιων εξαιρέσεων, συνεχίζονται.

Μετά τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων Αννίτας Δημητρίου, Χρίστου Χρίστου και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, την Τρίτη ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του ΔΗΚΟ ότι θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

«Το Εκτελεστικό Γραφείο εξουσιοδότησε ομόφωνα τη Γραμματεία, όπως συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα για την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Όσον αφορά το ΑΚΕΛ, η Κεντρική Επιτροπή έλαβε απόφαση να προκρίνει υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού, εν αναμονή επίσημης ανακοίνωσης από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού δεν αποκλείεται να μην είναι «μέχρι τέλους», απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση στήριξη υποψηφιότητας προερχόμενη από ΔΗΣΥ ή ΕΛΑΜ.

Στο μεταξύ, στο ΑΚΕΛ συνεχίζουν επαφές με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ. Σήμερα, ο Άντρος Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ οι επαφές συνεχίζονται και τηλεφωνικώς.

«Στις συναντήσεις πάμε και οι επαφές γίνονται χωρίς να αποκλείουμε κανένα και χωρίς να προκρίνουμε κανένα. Είναι και η υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού στο τραπέζι, που είναι ο ηγέτης του κόμματός μας, αλλά πάμε με ανοικτή ατζέντα» είπε χθες βράδυ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ προσδοκούν και στις 4 ψήφους της ΕΔΕΚ, το πολιτικό γραφείο της οποίας συνεδριάζει σήμερα.

cyprustimes.com

Νέος συναγερμός για ακυρώσεις από Ρώσους τουρίστες.

   Έντονη αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην τουριστική βιομηχανία, μετά από πληροφορίες ότι υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων από τη Ρωσία, αλλά και ότι έγιναν αρκετές μεταθέσεις κρατήσεων για μεταγενέστερο στάδιο.

Για την ώρα, πάντως, ο προγραμματισμός των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Κύπρο δεν φαίνεται να έχει τροποποιηθεί, ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ούτε φέτος στην τουριστική βιομηχανία.

Κάποιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως οι ακυρώσεις αφορούν κρατήσεις που έγιναν από ταξιδιωτικούς οργανισμούς, εξαιτίας της εκκρεμότητας που συνεχίζει να επικρατεί όσον αφορά την έναρξη ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρωσία προς την Κύπρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από βδομάδας αναμενόταν να υπάρξουν 20 επιπρόσθετες ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία, οι οποίες όμως ακυρώθηκαν.

Το σκηνικό, όπως μας ανέφερε χθες στέλεχος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, είναι για την ώρα ομιχλώδες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δρομολογημένες πτήσεις από τη Ρωσία ήταν αυτές που ώθησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες να επαναλειτουργήσουν.  Βάσει του προγραμματισμού των εταιρειών, τον Ιούνιο αναμένονται πέραν των 90 πτήσεων εβδομαδιαίως από τη Ρωσία στα αεροδρόμια. Όπως γράψαμε ξανά, η ρωσική αγορά από τον Μάρτιο πέρσι ήταν κλειστή, με αποτέλεσμα η σημαντική μείωση που κατέγραψαν συνολικά οι αφίξεις τουριστών το 2020 να αποδίδεται και στην απουσία Ρώσων τουριστών.

Το 2019 οι αφίξεις Ρώσων τουριστών ανήλθαν σε 781.856, με τη Ρωσία να αποτελεί τη δεύτερη σε σημασία αγορά για τον κυπριακό τουρισμό. Φέτος, η ρωσική αγορά άνοιξε στην ουσία από την 1η Απριλίου και οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να φτάνουν στην Κύπρο, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ πριν την αναχώρηση τους αλλά και με την άφιξή τους, αφού η χώρα βρίσκεται στην «κόκκινη κατηγορία» της Κύπρου, ενώ όσοι Ρώσοι έχουν εμβολιαστεί -ακόμα και με το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο έχει αναγνωρίσει η Κύπρος- μπορούν να εισέρχονται χωρίς την προσκόμιση τεστ.

Στο μεταξύ, ο νέος προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών που αναρτήθηκε χθες από την Hermes Airports, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και εφόσον αναβαθμιστεί η Κύπρος και στην πράσινη κατηγορία της Βρετανίας, θα υπάρξει από τον Ιούλιο σημαντική ροή αφίξεων τουριστών. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο αριθμός των πτήσεων (όλων των εταιρειών κι από όλες τις χώρες, με τις οποίες συνδέεται η Κύπρος) προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, από 264 εβδομαδιαίως την τρέχουσα εβδομάδα εκτοξεύεται στις 501 την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου και αυξάνεται περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνουμε, όμως, πως ο προγραμματισμός των εταιρειών, εξαιτίας και της πανδημίας, αξιολογείται συνεχώς και υπάρχουν αρκετές αναπροσαρμογές αλλά και ακυρώσεις.       

philenews.com 

Καυτό καλοκαίρι μετά το κρύο ντους της Γενεύης-Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Εν αναμονή της επικείμενης επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, τελεί η Λευκωσία, προσδοκώντας παράλληλα πως μετά τις πρόσφατες επισκέψεις της σε Αθήνα και Άγκυρα θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις προθέσεις, τόσο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και της άλλης πλευράς. 


Η επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο τοποθετείται χρονικά τις πρώτες ημέρες του ερχόμενου Ιουλίου, ενώ οι πληροφορίες για την ημερομηνία της νέας άτυπης πενταμερούς που προανήγγειλε από τη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτέρες παραμένουν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο νέος κύκλος επαφών της κ. Λουτ, δεν θα περιοριστεί στα διαδικαστικά ζητήματα, όπως στις προηγούμενες επισκέψεις της, αλλά θα επισέλθει σε ζητήματα ουσίας, για να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με το χάσμα που χωρίζει της δύο πλευρές.

Ένα χάσμα, εξάλλου, που επισφραγίσθηκε και με τον πιο επίσημο τρόπο τον περασμένο Απρίλιο στη Γενεύη, με την Τουρκία και τον εγκάθετο της στο ψευδοκράτος να θέτουν ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες την πρόταση λύσης δύο κρατών. Αυτό που επικοινωνιακά πάντως εδώ και εβδομάδες προσπαθούν να πετύχουν στην άλλη πλευρά, είναι να πείσουν πως ο Γενικός Γραμματέας άκουσε και ως ένα βαθμό συμφώνησε με τα όσα του έθεσαν. Ωστόσο παραλείπουν να αναφερθούν στις ξεκάθαρες δηλώσεις του κ. Γκουτέρες, πως ο ίδιος θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πάντως, κινήθηκε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες ημέρες ο οποίος με επιστολή του προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους και να πείσει για το δίκαιο των τουρκικών δικαιωμάτων. Παράλληλα συνέχισε να κινείται παρασκηνιακά, έχοντας ως πιο πιστό σύμμαχο την Μ. Βρετανία. Κι αυτό αφού, πληροφορίες των τελευταίων ημερών από την Ουάσιγκτον, φέρουν το Foreign Office με υπόμνημα του προς το State Department, να προτείνει την αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής για το Κυπριακό και την εξέταση του ενδεχομένου λύσης του Κυπριακού εκτός του πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ μια σειρά από συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης των εξελίξεων στο Κυπριακό. Την ερχόμενη εβδομάδα, στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει ένα πρώτο τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η αρνητικά διακείμενη προς την Άγκυρα, νέα αμερικανική κυβέρνηση, θα αναθεωρήσει τη στάση της. Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις ενδείξεις να διαβλέπουν μια προσπάθειας από τον Ταγίπ Ερντογάν, για αποφυγή προκλήσεων και εντάσεων σε μια προσπάθεια να επικρατήσει η θετική ατζέντα, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέλθει στα τέλη Ιουλίου, έχοντας ως βασικό θέμα συζήτησης τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στους κόλπους των 27 παραμένουν οι δύο σχολές σκέψεις, όπως παραδοσιακά αναδεικνύονται στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής. Από τη μια το γκρουπ των χωρών στις οποίες ηγείται το Βερολίνο και ζητά την ανάδειξη της θετικής ατζέντας, την αποφυγή κυρώσεων και την «επιείκεια» της Ένωσης στις τουρκικές πειρατικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη το γκρουπ των χωρών όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία που ζητούν την επιβολή κυρώσεων, την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και το πάγωμα της συμφωνίας για Τελωνειακή Ένωση. Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες και ανάλογη των σχετικών αποφάσεων, αναμένεται να είναι και η αντίδραση της Τουρκίας.

Πάντως σε σχέση με το Κυπριακό, όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατούν μικρό καλάθι για τη δυνατότητα ελιγμών από την Άγκυρα, από τη στιγμή που έθεσε ήδη τις μαξιμαλιστικές της απόψεις επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη. Το διακύβευμα για αρκετούς, δεν είναι άλλο από τα νέα τετελεσμένα που ήδη λαμβάνουν χώρα στο Βαρώσι καθώς και όλα όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Την ίδια ώρα η αμερικανική πρωτοβουλία που φαίνεται να ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ημέρες, αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, μετά το κρύο ντους της Γενεύης. Τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος, απέστειλε μια ιδιαίτερα σημαντική επιστολή προς τον Νίκο Αναστασιάδη με την οποία δίδει το στίγμα των προθέσεων του στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή Μπάιντεν επαναλαμβάνεται η αμερικανική προσήλωση στη ΔΔΟ, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τις εξελίξεις την Αμμόχωστο και τη στάση της Άγκυρας. Η πρόθεση των Αμερικανών φαίνεται να εστιάζεται σε μια σειρά από νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα αφουγκράζονται τις ήδη διατυπωθείσες ανησυχίες των δύο πλευρών, μέσω των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα.

Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, υπέδειξε πως όσο πιο γρήγορα η ΕΕ εμπλακεί πλήρως στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τόσο το καλύτερο. Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΔΗΣΥ ο κ. Μπορέλ χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο για μια άλλη άτυπη συνάντηση «5 + 1», προσθέτοντας ότι η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως τα Ηνωμένα Έθνη και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την επόμενη συνάντηση.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια που τόσο οι Κύπριοι ηγέτες όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα έβρισκαν χρήσιμη. Διαβεβαίωσα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες για την ετοιμότητα τόσο της ΕΕ όσο και την δική μου να συμμετάσχω σε πολιτικό επίπεδο, έχοντας επίγνωση των ευαισθησιών της διαδικασίας που έχει ως στόχο να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη έκβαση», συνεχίζει ο Μπόρελ σε μια επιστολή που εστάλη στην πρώτη Ιουνίου.

reporter.com.cy

Αποκλείουν συμμετοχή στην «οικουμενική Κυβέρνηση» ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ.

Δεν τίθεται πολιτικά ζήτημα συμμετοχής του ΑΚΕΛ στην λεγόμενη οικουμενική κυβέρνηση που θέλει να κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, από τη στιγμή που το ΑΚΕΛ βρίσκεται απέναντί της και θέλουν να απαλλαγούν από αυτήν ξεκαθάρισε ο Άριστος Δαμιανού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι πέραν των πολιτικών διαφωνιών, πρόκειται για ένα κόμμα και έναν Πρόεδρο που δεν σέβονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και για αυτό δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του ΑΚΕΛ σε αυτή την οικουμενική κυβέρνηση.
Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την κυβέρνηση στα θέματα οικονομίας, εσωτερικής διακυβέρνησης και χρηστής διοίκησης, αλλά και στο κυπριακό, την ώρα που μπουλντόζες και οδοστρωτήρες είναι μέσα στο Βαρώσι. Πρόσθεσε ότι σε κρίσιμες στιγμές για το κυπριακό, ο πρόεδρος δεν έκανε όσα όφειλε για την πατρίδα αλλά όσα ήθελε για τον εαυτό του και την καρέκλα του.

Από την πλευρά του το Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού ανέφερε ότι δεν αγγίζει το ΔΗΚΟ η οικουμενική κυβέρνηση που θέλει να κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, για αυτό σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει.

Πρόσθεσε ότι αν ο Νίκος Αναστασιάδης το ήθελε πραγματικά θα το έκανε εδώ και καιρό και όχι λίγες μέρες μετά τις εκλογές.

Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί σε πολλά θέματα με την κυβέρνηση όπως το κυπριακό και η διαφθορά. Παράλληλα, ευχήθηκε να μην δούμε για ακόμη μια φορά δοσοληψίες για μια θέση. Επίσης είπε ότι για το αδιέξοδο στο κυπριακό πρωτίστως ευθύνεται η Τουρκία, αλλά από αυτή την εξίσωση δε μπορεί να μείνει εκτός ο πρόεδρος Αναστασιάδης. σημείωσε ότι ο πρόεδρος πρέπει να ψάξει που είναι οι ευθύνες του και να το αλλάξει και όχι να μένει θεατής.

dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου