Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Άλασσα/Ανατροπή σοκ: Φόνος ο θάνατος του Θανάση - «Ξύπνα γιε μου»/Λουτ και μετά Γκουτέρες - Κρίσιμο τετραήμερο για Κυπριακό.

 Ανατροπή στα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα έρχονται από Ελλάδα, σχετικά με τον μυστήριο θάνατο του εθνοφρουρού, τότε, Θανάση Νικολάου από την Λεμεσό.Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου και του Μιχάλη Χατζηβασίλη, επικαλούμενο τα αποτελέσματα της εξειδικευμένης εξέτασης σε οστό του εθνοφρουρού, που διενεργήθηκε στην Ελλάδα, αποκαλύπτει πως ο θάνατός του «οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η παθολογοανατόμος που ορίστηκε να εξετάσει το οστό μαζί με τον Εμμανουήλ Αγαπητό (εμ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας), συμπέρανε τα πιο πάνω.

Οι εν λόγω εξελίξεις προφανώς και ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα. Από το 2005 μέχρι σήμερα, αυτό που «έδειχναν» οι έρευνες ήταν πτώση του εθνοφρουρού από το γιοφύρι της Άλασσας. Τα αίτια της πτώσης παρέμεναν απροσδιόριστα.

Η δικαίωση της μάνας.

Η Αντριάνα Νικολάου, μάνα του Θανάση, δεν σταμάτησε τον αγώνα για δικαίωση ούτε λεπτό. Φώναζε και ζητούσε απαντήσεις γύρω από τον θάνατο του γιου της.
Σε σχετική ανάρτησή της χθες βράδυ, γράφει «Σήκω +Θανάση να μού πεις, ξύπνα γιε μου, έλα στην Μάνα σου και πες μου.... Μάνα αν βρεις τούς ένοχους, αυτούς που με σκοτώσαν, ρώτα γιατί με αφάνισαν και πόσα τούς εδώσαν...».

Το χρονικό

Το 2005, ο Αθανάσιος Νικολάου, 26 ετών τότε, υπηρετούσε τους έξι μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αλλά μετά από ένα μήνα και κατά τη διάρκεια μιας άδειας διανυκτέρευσης τον Σεπτέμβριο, που έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο, η οικογένεια του ειδοποιήθηκε ότι δεν είχε επιστρέψει. Το σώμα του βρέθηκε στη συνέχεια κάτω από μια γέφυρα, όχι μακριά από το σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτωθεί από άλλους στρατιώτες.

Η αρχική αστυνομική έρευνα, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006, συμπέρανε ότι είχε πέσει από τη γέφυρα και πέθανε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική πράξη. Τον Ιανουάριο του 2020, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή-ανεπαρκής έρευνα).

Η υπόθεση του θανάτου του Θανάση ήταν μια ιστορία που απασχόλησε ουκ ολίγες φορές το ΣΙΓΜΑ. Το ΣΙΓΜΑ επέμεινε και μέσω ενημερωτικών εκπομπών φιλοξένησε αρκετές φορές τόσο την μητέρα του αδικοχαμένου εθνοφρουρού, όσο και εμπειρογνώμονες. Μοναδικός στόχος της μάνας η μετά θάνατον δικαίωση του σπλάχνου της. Στην Κύπρο για τον σκοπό της εκταφής των οστών, εν τω μεταξύ, βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ο γνωστός Ελλαδίτης ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης. 

Η καταδίκη από το ΕΔΑΔ

Τον Ιανουάριο του 2020, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή-ανεπαρκής έρευνα), μετά την εκδίκαση της προσφυγής Νικολάου κατά Κύπρου (αίτηση υπ'αριθ. 29068/10).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, οι προσφεύγοντες, Ανδριανά Νικολάου, Χαράλαμπος Νικολάου, Νίκος Νικολάου, Ανδρέας Νικολάου και Παρθένο-Αριάδνη Νικολάου, είναι πέντε Κύπριοι υπήκοοι που γεννήθηκαν το 1948, το 1943, το 1972, το 1980, και το 1982 και ζουν στη Λεμεσό (Κύπρος).

Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου, γιου των πρώτων δύο αιτούντων και αδελφού των υπολοίπων.

Το 2005, ο Αθανάσιος Νικολάου, 26 ετών τότε, υπηρετούσε τους έξι μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αλλά μετά από ένα μήνα και κατά τη διάρκεια μιας άδειας διανυκτέρευσης τον Σεπτέμβριο, που έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο, η οικογένεια του ειδοποιήθηκε ότι δεν είχε επιστρέψει.

Το σώμα του βρέθηκε στη συνέχεια κάτω από μια γέφυρα, όχι μακριά από το σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτωθεί από άλλους στρατιώτες.

Η αρχική αστυνομική έρευνα, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006, συμπέρανε ότι είχε πέσει από τη γέφυρα και πέθανε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική πράξη.

sigmalive.com

Λουτ και μετά Γκουτέρες - Κρίσιμο τετραήμερο για Κυπριακό.

         Τετραήμερο διεργασιών που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα σε Λευκωσία και Βρυξέλλες. Την Τρίτη 22 Ιουνίου η Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι στο νησί για συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φεύγει για Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο του οποίου προγραμματίζεται κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Για την κυπριακή πλευρά –τόσο από τις συνομιλίες στη Λευκωσία με την Τζέιν Χολ Λουτ όσο και από τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες, ζητούμενο είναι η επίτευξη ικανοποιητικής προόδου η οποία θα πείσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή. Η επίσκεψη Λουτ στο νησί και οι συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες θα καταδείξει εάν υπήρξε ή όχι διαφοροποίηση των δεδομένων στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη συνάντηση της Γενεύης τον περασμένο Απρίλη. 


Το γεγονός ότι η επίσκεψη Λουτ θα προηγηθεί τη συνάντησης με τον ΓΓ ΟΗΕ προσφέρει την ευκαιρία στον Νίκο Αναστασιάδη να πάει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένους στόχους. Παρ’ όλο που τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμα δείξει τις προθέσεις τους, φαίνεται, σύμφωνα με την πληροφόρηση που φτάνει και στη Λευκωσία, ότι ο ΓΓ προτίθεται να επιχειρήσει μια δεύτερη άτυπη πενταμερή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη. 

Εκτιμάται ότι είναι ακόμα νωρίς για να λεχθεί οτιδήποτε για άτυπη πενταμερή τον Σεπτέμβρη και όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα στο νησί και ευρύτερα. Παράγοντες που ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις εξελίξεις είναι από τη μια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την Τουρκία, και από την άλλη οι τουρκικές ενέργειες στο νησί και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Ιουνίου η οποία θα ασχοληθεί με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.  

Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ (πηγή ΓΤΠ) δήλωσε πως στις 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με την Τζέιν Χολ Λουτ. Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως στην Λουτ θα αναφέρει ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο της αποδοχής της κυριαρχίας τους, όπως πρότειναν στα έξι σημεία που υπέβαλαν στη Γενεύη. 

Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα μεταβεί στην Αττάλεια της Τουρκίας για να λάβει μέρος σε διπλωματικό φόρουμ ως «πρόεδρος της ΤΔΒΚ», κατόπιν πρόκλησης του Προέδρου Ερντογάν. 

Συντηρεί την άλλη μορφή. 

Το κατοχικό καθεστώς έσπευσε χθες να εκδώσει ανακοίνωση προκειμένου να σχολιάσει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σε ανακοίνωση του γραφείου του Ερσίν Τατάρ, καταγράφεται ο ισχυρισμός ότι η ΕΕ συνεχίζει τη μεροληπτική της στάση στο Κυπριακό και επεσήμανε ότι καθήκον της Ένωσης είναι «να διασφαλίσει την ισορροπία ανάμεσα στις πλευρές για μια βιώσιμη λύση στη βάση των συμφερόντων των πλευρών και να στηρίξει μια πιθανή συμφωνία».

«Μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να είναι εφικτή μόνο με την αμοιβαία αποδοχή των δύο πλευρών», αναφέρεται στη δήλωση, η οποία καταλήγει ισχυριζόμενη ότι η εξεύρεση κοινού εδάφους για διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές είναι εφικτή μόνο με την αποδοχή των «υφιστάμενων πραγματικοτήτων», της ισότητας των δύο πλευρών με κάθε έννοια, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου καθεστώτος τους.

Η σπουδή που επέδειξε το κατοχικό καθεστώς για να σχολιάσει το περιεχόμενο του πρώτου προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων –και το οποίο θα διαφοροποιηθεί αρκετές φορές στο διάστημα της μιας εβδομάδας που μεσολαβεί μέχρι τη σύνοδο– εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος για καταγραφή της θέσης για «άλλη μορφή λύσης» με κάθε ευκαιρία και κυρίως επί αναφορών για το Κυπριακό. 

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου