Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Νεκρός άνδρας σε κατάσταση τυμπανισμού στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Νάπας./Έχασε με τραγικό τρόπο δύο από τα τρίδυμα της- Έκανε εξωσωματική στην Κύπρο./Έξαρση κρουσμάτων-επιβράδυνση εμβολιασμών στο τραπέζι σύσκεψης. Προβληματισμός για την επόμενη μέρα.

Νεκρός άνδρας σε κατάσταση τυμπανισμού στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Νάπας.

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Λιμενική Αστυνομία το πρωί, μετά τον εντοπισμό νεκρού άνδρα στη θαλάσσια περιοχή της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Ο νεκρός άντρας εντοπίστηκε γύρω στις 8 και 30 το πρωί και αμέσως οι αρχές τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άντρας που φαίνεται να είναι αφρικανικής καταγωγής, ήταν σε κατάσταση τυμπανισμού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ανάσυρσης του πτώματος από τη θάλασσα.

Αμέσως, μετά τον εντοπισμό του, ξεκίνησαν οι εξετάσεις της Αστυνομίας προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα του. Οι εξετάσεις ξεκίνησαν από τα πρόσωπα που είχαν δηλωθεί το τελευταίο διάστημα ως ελλείποντα.

cyprustimes.com

Έχασε με τραγικό τρόπο δύο από τα τρίδυμα της- Έκανε εξωσωματική στην Κύπρο.

  Μία 36χρονη μητέρα έχασε δύο από τα τρίδυμα της, τα οποία απέκτησε μετά από εξωσωματική στα κατεχόμενα. 
Σύμφωνα με την DailyMail, πρόκειται για τη Βρετανίδα Vicci Dunne, η οποία μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση στα κατεχόμενα κατάφερε να μείνει έγκυος με τρίδυμα, δύο κορίτσια και ένα αγόρι.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της κύησης είχε ενημερωθεί ότι τα δύο κορίτσια, η Heidi και η Harriet, δεν αναπτύσσονταν σωστά και θα έπρεπε να προετοιμαστεί για το χειρότερο.

Στις 28 εβδομάδες οι γιατροί φοβήθηκαν για τη ζωή των βρεφών στο μήτρα και προχώρησαν σε καισαρική τομή.  

Και τα τρία βρέφη μετά τη γέννηση τους υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και παρέμειναν στην εντατική θεραπεία.

Στη συνέχεια την πληροφόρησαν ότι η μια της κόρη είχε εγκεφαλική αιμορραγία και δεν θα τα κατάφερνε. Επίσης, η δεύτερη της κόρη είχε δυσλειτουργία στους πνεύμονες και απεβίωσε λίγο αργότερα.  

Η νεκροψία των δύο βρεφών που απεβίωσαν τελικά έδειξε ότι είχαν μολυνθεί από κυτταρομεγαλοϊό (CVM) στη μήτρα.

Πρόκειται για ένα κοινό ιό που είναι συνήθως αβλαβής αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρος για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή νεογέννητα μωρά.

Το αγόρι μετά από τρεις μήνες στο νοσοκομείο κατάφερε να βγει νικητής.

sigmalive.com

Έξαρση κρουσμάτων-επιβράδυνση εμβολιασμών στο τραπέζι σύσκεψης. Προβληματισμός για την επόμενη μέρα.

Από τη μία η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα και από την άλλη ο φόβος από την ανίχνευση της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα και το καμπανάκι ήχησε δυνατά σε Κυβέρνηση και επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας, που ήταν σε ύφεση τον τελευταίο μήνα στην Κύπρο.

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 226 κρούσματα με το ποσοστό θετικότητας στο 0,54%. Την Κυριακή 216 κρούσματα με το ποσοστό θετικότητας στο 0.56%. Αύξηση καταγράφεται και στους νοσηλευόμενους ασθενείς, που χθες ήταν 50, εκ των οποίων οι 18 σε σοβαρή κατάσταση.

Αξιολογώντας την κατάσταση όπως εξελίσσεται και σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι να μπει «φραγμός» στην πορεία της πανδημίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα στις 6 και 30 σύσκεψη με την Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, η οποία θα γίνει στην παρουσία και του νέου Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου.

Απομακρυσμένο για την ώρα ενδεχόμενο έκτακτων μέτρων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο τραπέζι της σύσκεψης θα βρεθούν η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα και η εμβολιαστική κάλυψη, με τον προβληματισμό για μη ανταπόκριση των νέων να είναι δεδομένος. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν εξετάζεται σενάριο λήψης έκτακτων μέτρων, ωστόσο ο Πρόεδρος φαίνεται ότι προτίθεται να ζητήσει τις εισηγήσεις των ειδικών για το τι δέον γενέσθαι σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση που εκφράζεται ανεπίσημα, χωρίς να αποκλείεται η αυστηροποίηση κάποιων πρωτοκόλλων εάν κριθεί σκόπιμο. Στο μικροσκόπιο αναμένεται να τεθούν χώροι με υψηλό συγχρωτισμό όπου εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες αλυσίδες μετάδοσης.

Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιείται στη σκιά της άρνησης κάποιων μελών να συνεδριάσουν τις προηγούμενες μέρες, επικαλούμενα μεταξύ άλλων, τη μη ικανοποίηση του αιτήματός τους για παραχώρηση νομικής ασυλίας, η οποία θα εξαιρεί τους επιστήμονες από τις αστικές αγωγές που καταχωρούνται στα δικαστήρια από πολίτες για τα διατάγματα που έχουν εφαρμοστεί.

Ως εκ τούτου αναμένεται ο κάθε επιστήμονας να καταθέσει τη δική του άποψη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.

«Η έξαρση των περιστατικών οφείλεται μεταξύ άλλων, στις μεγάλες χαλαρώσεις που επιφέρουν αυξημένο αριθμό επαφών, τον εφησυχασμό και την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ότι το πρόβλημα της πανδημίας λύθηκε, την κόπωση μετά από 1,5 χρόνο και 3 lockdown, στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά (όπως το Άλφα όσο και το Δέλτα που γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στην κοινωνία μας από το Μάιο), την σταθεροποίηση του εμβολιαστικού ρυθμού και την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των κοινωνικά πιο δραστήριων ηλικιακών ομάδων» λέει ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Δύσκολο να εκτιμηθεί η διάρκεια της έξαρσης.

Ο κ. Τσιούτης είπε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διάρκεια και έκταση της έξαρσης. «Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι την πορεία και τη μορφή της, μέσα από τα όπλα και την εμπειρία που έχει συσσωρευθεί».

Πρώτα αξιολόγηση και μετά εισηγήσεις. Έρχονται νέα μέτρα;

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κωνσταντίνος Τσιύτης είπε ότι η απόφαση για μέτρα/περιορισμούς ή χαλαρώσεις έχει να κάνει με την επιδημιολογική κατάσταση, την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών, την τοπική κουλτούρα και τους στόχους της στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας.

«Για να εισηγηθούμε νέα μέτρα στην Κύπρο, θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση αλλά και να αναλύσουμε λεπτομερώς τα δεδομένα μας» είπε. Βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας που είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο διάστημα, πρόσθεσε, και ως εκ τούτου, «πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχεία που μπορούμε στη διάθεσή μας και να δούμε το θέμα ολοκληρωμένα, ψύχραιμα και ώριμα, κρατώντας ως γνώμονα το στόχο που έχουμε από την αρχή της πανδημίας, που είναι η προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας με τον πιο αποτελεσματικό και λιγότερο παρεμβατικό τρόπο».

Σε παρατήρηση ότι οι παραθεριστές κυκλοφορούν χωρίς μάσκες, ο κ. Τσιούυτης είπε ότι γνωρίζουμε πως σε εξωτερικούς χώρους η πιθανότητα μετάδοσης είναι εξαιρετικά χαμηλή κι ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να έχουμε επικριτικό τόνο όταν βλέπουμε κόσμο σε τέτοιους χώρους χωρίς μάσκες. «Φυσικά, θα πρέπει πάντα να αποφεύγουμε το συνωστισμό και οι υπεύθυνοι χώρων κοινωνικής δραστηριότητας να προστατεύουν τους πελάτες τους και τους ίδιους, μειώνοντας τις συνθήκες συνωστισμού και φροντίζοντας για την εφαρμογή των μέτρων αποστασιοποίησης» συμπλήρωσε.

Ανησυχία για τους νέους… δεν εμβολιάζονται.

«Πονοκέφαλο» συνεχίζει να προκαλεί η απροθυμία των νέων να μην εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων στις ηλικιακές ομάδες των 18-19 και 20-29 ετών παραμένει αρκετά χαμηλό. Μόλις το 27,3% των ατόμων 18-19 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου, ενώ στις ηλικίες 20-29 η εμβολιαστική κάλυψη έφτασε το 35,1%. Υπενθυμίζεται ότι τα αντίστοιχα ποσοστά την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 25,8% και 32,9%. Σταθερά κινείται ο εμβολιασμός των ηλικιών 30-39, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 52,3%. Στις ηλικιακές ομάδες των 40-49, 50-59 και 60-69, το ποσοστό εμβολιασμού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχοντας φτάσει στο 72,5%, 71,6% και 81,6% αντίστοιχα. Ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό στις ηλικίες 70-79 (91,3%) και 80 ετών και άνω (91,8%).

Στο μεταξύ, στο 63,6% έφτασε το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκε με την 1η δόση των εμβολίων κατά της COVID-19 και, παράλληλα, ποσοστό 47,8% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson ή και με τις δύο δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer/BioNTech.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου