Κυριακή, 6 Ιουνίου 2021

Φρεγάτες: Παρατείνεται η αξιολόγηση του Πολεμικού Ναυτικού – «Εκτός» οι Ισπανοί.

 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι προσφορές για τις νέες φρεγάτες που θα αποκτήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με την ενημέρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη short list και την εισήγηση των αρμόδιων επιτελών του Ναυτικού, ενώ μια παρατήρηση σημαντική έγκειται στο γεγονός ότι εκτός αξιολόγησης «βγήκε η Ισπανία.

φρεγάτες

Όπως είχε αναφέρει το OnAlert, σκοπός δεν ήταν η οριστική απόφαση για να «κλείσουν» οι φρεγάτες, αλλά αντιθέτως εξετάστηκαν οι προσφορές που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενες πλευρές, βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή για επανεξέταση του συνόλου των προτάσεων, ώστε να επαναληφθεί ξανά σύσκεψη με τη σημερινή, στο σύντομο μέλλον.

Όπως αναφέρει και το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα Σάββατο 5 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Πολιτική και τη Στρατιωτική Ηγεσία για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς την ενίσχυσή του με τέσσερις νέες φρεγάτες.

Τι αποφασίστηκε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α Ιταλία, Ολλανδία.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση επιθυμεί την συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων στο πρόγραμμα των φρεγατών. Εντούτοις το εγχείρημα θεωρείται ιδιαιτέρως δυσκολο καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση του στρατιωτικού σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει παγώσει με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τη διεξαγωγή του στα τέλη Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας η κατάσταση είναι περίπλοκή με την ιδιωτική επένδυση ουσιαστικά να μην προχωράει.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου