Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021

Βόμβα από την Ουάσινγκτον: Ο Μπάιντεν έρχεται στην Ευρώπη για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία./Σκόπια και Τίρανα υπέγραψαν συμφωνία για κοινούς μεθοριακούς σταθμούς.

 
Τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι ένα από τα θέματα της συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εντείνουν την κοινή τους συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και θα υποστηρίξουν βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε το σχέδιο κοινής δήλωσης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των πολυάριθμων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της πρώτης επίσκεψης του Μπάιντεν στην ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι ένα από τα θέματα στα οποία οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον θα τονίσουν την ανάγκη για καλύτερη συνεργασία και συντονισμό, όπως σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση- RTS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει επιτέλους διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς θεωρεί ότι η αξιόπιστη πολιτική της ΕΕ είναι στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, γράφει η RTS, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές.

Σε αντίθεση με την ΕΕ, της οποίας πέντε κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια λύση στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα πρέπει να οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση, γράφει η Ινφομαξ των Σκοπίων.

echedoros-a.gr

Σκόπια και Τίρανα υπέγραψαν συμφωνία για κοινούς μεθοριακούς σταθμούς.

 

Οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τη θέσπιση κοινών συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων στις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Βέτσερ’,  είναι ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ροής προς το συμφέρον των πολιτών και των επιχειρηματικών κοινοτήτων και των δύο χωρών.

«Είναι πραγματική χαρά όταν δύο πολύ καλοί φίλοι που ηγούνται της εκτελεστικής εξουσίας δύο φιλικών χωρών, κάνουν ένα βήμα προς τον εμπλουτισμό και την τελειοποίηση αυτής της φιλίας. Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, τερματίζουμε μια σοβαρή διαδικασία στην οποία εργάστηκαν οι κυβερνήσεις μας για να ανοίξει το τερματικό "one stop shop" όπου οι πολίτες μας θα μειώσουν κατά το ήμισυ την αναμονή τους όσον αφορά τη διέλευση των συνόρων μας, αλλά πάνω από όλα «δημιουργούν συνθήκες για πραγματοποίηση των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών για ελεύθερη ροή αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίων υπηρεσιών », δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ στην ομιλία του μετά την υπογραφή της Συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ράμα, από την πλευρά του, τόνισε ότι αυτή η συμφωνία θα διευκολύνει σημαντικά την κίνηση μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών.

«Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον Πρωθυπουργό (Ζάεφ) από το βάθος της καρδιάς μου για την ενεργητική του προσέγγιση στο τέλος και για την ακλόνητη βούλησή του να προωθήσει αυτήν τη διαδικασία, διμερώς και περιφερειακά, και σίγουρα χρησιμοποιώ την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω που ήρθε και ήταν εδώ με ολόκληρο το επιτελείο του », δήλωσε ο Ράμα στην τελετή υπογραφής.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου