Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Πούτιν για συνάντηση με Μπάιντεν: Αχτίδα ελπίδας για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ.

 


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η στρατηγική σταθερότητα και οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις ήταν δύο από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο "τραπέζι" των δύο ηγετών.
Να επιστρέψουν οι πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, αντίστοιχα, συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της συνάντησής τους στη Γενεύη, όπως έκανε γνωστό ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Όπως σημείωσε, συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για όλα τα διπλωματικά ζητήματα, στο προσεχές μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Πούτιν, οι ηγέτες συμφώνησαν οι πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ να επιστρέψουν σύντομα στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, αντίστοιχα.
«Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πρέσβεων στους τόπους εργασίας τους, την επιστροφή του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα και του πρέσβη μας στην Ουάσινγκτον, συμφωνήσαμε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα -σήμερα ή αύριο- είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Συμφωνήσαμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα διεξάγουν διαβουλεύσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων της διπλωματικής συνεργασίας» ανέφερε ο Πούτιν.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ είχε αποχώρησε από την Ουάσινγκτον και μετέβη στη Μόσχα για διαβουλεύσεις τον Απρίλιο, στον απόηχο διπλωματικής κρίσης που σημειώθηκε, αφ'ότου ο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο Πούτιν είναι «δολοφόνος». Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν αποχώρησε από τη Μόσχα, επίσης, τον ίδιο μήνα. Εν συνεχεία, ακολούθησε νέος γύρος κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων - ζήτημα που όπως είχε γίνει γνωστό, βρισκόταν στο «τραπέζι» της συνάντησης - ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το συγκεκριμένο θέμα.
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα εργαστούν επ'αυτού» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά, παράλληλα, τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Ρωσίας, ο Πούτιν παρατήρησε ότι το παράνομο κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο λειτουργεί ακόμη.
«Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν πλέον να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές, ενώ έκανε λόγο για «αχτίδα ελπίδας» για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, όπως είπε, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις ήταν πάντα πραγματιστικές, ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις», μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Πούτιν τόνισε ότι ο όγκος τους αυξάνεται, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση.
«Όλα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, δεν είμαστε εμείς που επιβάλλουμε περιορισμούς» είπε, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

«Μιλήσαμε την ίδια γλώσσα, καμία έχθρα»

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Πούτιν - Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Πούτιν - Μπάιντεν
Σχετικά με την ατζέντα των σημερινών συνομιλιών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι συζητήσεις τους περιστράφηκαν, μεταξύ άλλων, γύρω από τη στρατηγική σταθερότητα, την περιφερειακή ασφάλεια και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά δεν υπήρχε εχθρικό κλίμα στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.
«Θεωρώ ότι δεν υπήρχε καμία έχθρα. Αντιθέτως (...), και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, με σκοπό να βρεθούν τρόποι να έλθουν οι θέσεις μας πιο κοντά, από κοινού. Οι συζητήσεις μας ήταν αρκετά εποικοδομητικές» είπε ο Πούτιν.
Παράλληλα, ο Πούτιν τόνισε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις στη διάρκεια της συζήτησής του με τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια «ειλικρινείς» συνομιλίες.
«Νομίζω ότι γενικά μιλήσαμε την ίδια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάμε (...) ο ένας τα μάτια του άλλου και να υποσχθούμε αιώνια αγάπη και φιλία. Καθόλου» συμπλήρωσε.
Η συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν στη Γενεύη και η κάλυψη από τα ΜΜΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν στη Γενεύη
Πούτιν - Μπάιντεν: "Οι δημοσιογράφοι φώναζαν και σπρώχνονταν" -Ανταποκρίτρια περιγράφει σκηνές χάους

«Έμπειρος ο Μπάιντεν»

Σε ό,τι αφορά, τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για έναν «έμπειρο» και «ικανό» ηγέτη.
«Προσωπικά, πείστηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρο άτομο. Ήταν προφανές. Μιλήσαμε τετ α τετ για σχεδόν δύο ώρες. Δεν είναι όλοι οι ηγέτες ικανοί να έχουν μία συζήτηση τετ α τετ κατ'αυτόν τον τρόμο» σημείωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτήθηκε, εν τω μεταξύ, και σχετικά με τα «σκληρά σχόλια» που είχε κάνει για το πρόσωπό του ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την εξήγηση που τού έδωσε αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Όλοι γνωρίζουμε αυτά τα σχόλια. Μετά από αυτό, ο πρόεδρος Μπάιντεν μού τηλεφώνησε. Το συζητήσαμε. Ικανοποιήθηκα από την εξήγησή του. Μού πρότεινε να συναντηθούμε, ήταν δική του πρωτοβουλία, και συναντηθήκαμε» ανέφερε.
Τζο Μπάιντεν - Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν στη Γενεύη
Μπάιντεν: "Ευφυής και άξιος αντίπαλος" ο Πούτιν - Τι σκοπεύει να πει στον Ρώσο πρόεδρο

«Ρωσία και ΗΠΑ έχουν την ευθύνη για την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα»

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυο τους συζήτησαν για τα πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τεράστια ευθύνη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν αναφέρθηκε, επίσης, στις αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αλλά και της ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας.
«Διεξάγουμε ασκήσεις στο έδαφός μας όπως και οι ΗΠΑ διεξάγουν πολλές ασκήσεις στο έδαφός τους. Αλλά δεν εμπλεκόμαστε σε ασκήσεις στέλνοντας τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό και τι προσωπικό μας στα σύνορα των ΗΠΑ. Δυστυχώς οι Αμερικανοί εταίροι μας το κάνουν αυτό, αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Επομένως, οι ''ανησυχίες'' για αυτήν την κατάσταση πρέπει να εκφραστούν από τη ρωσική πλευρά, όχι από την αμερικανική» υπογράμμισε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν στη Γενεύη
Πούτιν-Μπάιντεν: Η κοινή δήλωση για τη στρατηγική σταθερότητα

Για την υπόθεση Ναβάλνι και τους «ξένους πράκτορες»

Σχετικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Πούτιν κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση toy CNN για το εάν η Ρωσία δεσμεύθηκε να σταματήσει την «καταστολή» σε βάρος της αντιπολίτευσης.
Ο Πούτιν, ζητώντας η απάντησή του να μεταδοθεί με ειλικρίνεια, απέρριψε τον παραπάνω ισχυρισμό, σημειώνοντας ότι ο ίδιος παραβίασε τους όρους αναστολής της ποινής του για προηγούμενη καταδίκη του και γνώρισε ότι θα συλληφθεί κατά την επιστροφή του στη χώρα.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως το γεγονός ότι η οργάνωση «FBK» του Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας», δεν σημαίνει ότι σταμάτησε να λειτουργεί.
«Θα επαναλάβω αυτό που έχω ήδη πει για τους λεγόμενους ''ξένους πράκτορες'' (...). Οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νόμο που ορίζει ότι η χώρα θα στηρίζει συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, κήρυξαν τη Ρωσία εχθρό και είπαν ότι θα τιθασεύσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Επομένως, τι είδος πολιτικών οργανώσεων πρέπει να στηρίξουν οι ΗΠΑ και άλλα μέλη της δυτικής κοινωνίας να στηρίξουν στη Ρωσία; Προφανώς, τους κηρύξαμε ξένους πράκτορες, όπως έκαναν οι Αμερικανοί τη δεκαετία του ΄30, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η λειτουργία τους σταματά, μπορούν να λειτουργούν» είπε συγκεκριμένα ο Πούτιν.
Σε ερώτηση, εν τω μεταξύ, για την αμερικανική νομοθεσία που ασκεί πιέσεις σε ρωσικά ΜΜΕ που εργάζονται στις ΗΠΑ, ο Πούτιν δήλωσε ότι ενώ το Sputnik και το RT, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «ξένοι πράκτορες» από τις ΗΠΑ, συμμορφώνονται με τον αμερικανικό νόμο, αυτό δεν ισχύει και για όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Συναντηθήκαμε για να κάνουμε τον κόσμο ένα ασφαλές μέρος»

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος, με τον οποίο επί της ουσίας, ο Ρώσος πρόεδρος έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος δέχθηκε μια ιδιαίτερη ερώτηση από δημοσιογράφο που του ζήτησε να εξηγήσει στην 9χρονη κόρη της τη σημασία αυτής της συνόδου.
«Είναι όμορφο που η 9χρονη κόρη σας ενδιαφέρεται για αυτά. Η απάντηση είναι απλή: Κοίτα γύρω σου... Βλέπεις, ο κόσμος είναι τόσο όμορφος, και οι ενήλικες ηγέτες δύο χωρών, δύο σημαντικών πυρηνικών δυνάμεων, συναντώνται για να κάνουν τον κόσμο ένα ασφαλές και ακμαίο σπίτι για όλους εκείνους που ζουν στον πλανήτη μας».
Οι δηλώσεις Μπάιντεν μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν στη Γενεύη
Μπάιντεν: ΗΠΑ και Ρωσία δεν ενδιαφέρονται για νέο Ψυχρό Πόλεμο

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι συμφώνησαν με τον Μπάιντεν να δρομολογήσουν διαβουλεύσεις για το θέμα.
«Όσο για την κυβερνοασφάλεια, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για το ζήτημα».
Όπως είπε ακόμη, βάσει αμερικανικών πηγών, οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως προέρχονται από τις ΗΠΑ.
«Το 2020 δεχθήκαμε 10 αιτήματα από τις ΗΠΑ σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές υποδομές. Και δεχθήκαμε 2 αιτήματα φέτος και οι συνάδελφοί μας έλαβαν διεξοδικές απαντήσεις» ανέφερε επίσης.
Από την άλλη, προσέθεσε, η Ρωσία απέστειλε, πέρυσι, 45 αντίστοιχα αιτήματα και 35 φέτος. «Και δεν έχει παρασχεθεί καμία απάντηση μέχρι στιγμής» τόνισε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το ζήτημα «εξαιρετικά σημαντικό» για ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι τόσο για τη Ρωσία, όσο  και για τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου