Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

Την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο η Λουτ… Δε βλέπουν νέα άτυπη πενταμερής πριν από τον Σεπτέμβριο τα ΗΕ./Μόνο «όχι» εισπράττει ο ΠτΔ - Έμμεση προειδοποίηση Άντρου.

 Στις 21 Ιουνίου η Λουτ στην Κύπρο, δεν βλέπουν νέα άτυπη συνόδο 5+1 πριν τον Σεπτέμβριο τα ΗΕ.

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 21 Ιουνίου, για επαφές με τους δύο ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία στα Ηνωμένα Έθνη για σύγκληση της νέας άτυπης συνόδου 5+1, πριν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι συναντήσεις θεωρούνται χρήσιμες ενόψει και της έκθεσης καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που θα πρέπει να επιδοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πριν τις 10 Ιουλίου. Την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δοθεί στο Συμβούλιο και η έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ενόψει της ανανέωσης της θητείας της δύναμης που λήγει στις 31 Ιουλίου.

Πρόκειται για την τελευταία ανανέωση με πολιτική υπεύθυνη την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, της οποίας η θητεία λήγει και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής αντικαταστάτη της.

Στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Farhan Haq, μιλώντας τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στον ΟΗΕ, αναφέρθηκε στη συζήτηση του Κυπριακού, μεταξύ άλλων θεμάτων, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Κορνουάλη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Haq, ο κ. Γκουτέρες είχε σειρά χρήσιμων ανεπισήμων συναντήσεων με τους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής και συμμετείχε στα δύο τελικά κομμάτια της συνόδου, με τον Γενικό Γραμματέα να ενθαρρύνει τους ηγέτες να αναλάβουν σκληρές δεσμεύσεις στην μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν επίσης σειρά διεθνών θεμάτων, μεταξύ άλλων τη Μιανμάρ, το Κυπριακό, την Υεμένη και το Αφγανιστάν, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

cyprustimes.com

Μόνο «όχι» εισπράττει ο ΠτΔ - Έμμεση προειδοποίηση Άντρου.  

     Το εγχείρημα του Νίκου Αναστασιάδη για σύσταση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής με ζητούμενο τη στήριξη του προγράμματος ανάκαμψης από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, ήταν εξ αρχής καταδικασμένο. Οι πιθανότητες η αντιπολίτευση να βρεθεί στο κυβερνητικό πλοίο αυτή τη στιγμή ήταν ανύπαρκτες. Κάτι που φάνηκε και στις πρώτες συναντήσεις που είχε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ηγέτες της αντιπολίτευσης. 

Στις τρεις συναντήσεις με Άντρο Κυπριανού, Μαρίνο Σιζόπουλο και Χρίστο Χρίστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισέπραξε ισάριθμες αρνητικές απαντήσεις στην πρόσκλησή του για συμμετοχή σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Ανάλογες απαντήσεις αναμένεται να λάβει και κατά τις σημερινές συναντήσεις που θα έχει με Νικόλα Παπαδόπουλο και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ενώ ο Μάριος Καρογιάν δεν έχει ξεκαθαρίσει εκ προοιμίου τη θέση του.

Το θετικό για τον Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνησή του είναι πως τα κόμματα εμφανίζονται θετικά σε σχέση με το πρόγραμμα ανάκαμψης. Από τις τοποθετήσεις που έγιναν και δημοσίως φαίνεται πως τα κόμματα είναι έτοιμα να συνεργαστούν με την Κυβέρνηση για προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. 

Ωστόσο, από τους αντιπολιτευόμενους επιχειρείται να μπουν και ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες σε σχέση ως προς τη στήριξη κυβερνητικών νομοθετημάτων. Όπως διαφαίνεται από πλευράς αντιπολίτευσης και κυρίως του ΑΚΕΛ έχουν σταλεί δύο συγκεκριμένα μηνύματα. Ένα προς τον Λόφο του Προεδρικού και ένα προς την Πινδάρου. 

Το πρώτο μήνυμα έχει να κάνει με τον επικείμενο ανασχηματισμό, με το ΑΚΕΛ να διαμηνύει προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως πέραν της αντίθεσής του για συμμετοχή σε Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, διαφωνεί με κινήσεις για να δοθεί υπουργείο σε άτομα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς. Αρκούντως ενδεικτική και η αντίδραση Άντρου Κυπριανού στο ενδεχόμενο υπουργοποίησης του Αδάμου Αδάμου. Γι’ αυτό και το μήνυμά του ήταν και προς τον Αδάμο Αδάμου κι όχι μόνο προς τον Πρόεδρο. 

Το δεύτερο που διαμηνύει η αντιπολίτευση είναι σε σχέση με τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Θεωρούν πως η συζήτηση για διαμοιρασμό των επιτροπών θα αποτελέσει ένα σαφές δείγμα των προθέσεων του κυβερνητικού στρατοπέδου ως προς το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της συνεργασίας και της συναίνεσης. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν βγήκε άσπρος καπνός για τον διαμοιρασμό των προεδριών των Επιτροπών.  

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου