Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021

Προεδρία Βουλής: Με κλειστά χαρτιά μέχρι την τελευταία στιγμή./Πρόεδρος για συνωμοσιολόγους και αντιεμβολιαστές-«Προκάλεσαν σύγχυση με αβάσιμους ισχυρισμούς»

 Με παρτίδα πόκερ μοιάζει η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο από τα πολλά σενάρια θα επιβεβαιωθεί το απόγευμα, αφού τα πλείστα κόμματα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Το γεγονός ότι η διαδικασία επιτρέπει στα κόμματα να στηρίξουν πέραν του ενός υποψηφίου επιτρέπει τη σεναριολογία και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Καθοριστική αναμένεται να αποδειχθεί η στάση που θα τηρήσουν τα λεγόμενα μικρά κόμματα (ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ) και δεν αποκλείεται η αναμέτρηση να κριθεί στο φώτο φίνις με μικρή διαφορά. Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από την συνέπεια που θα δείξουν τα κόμματα έναντι της δέσμευσής τους ότι ο υποψήφιός τους θα είναι μέχρι τέλους στη διαδικασία.

Με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, Αννίτα Δημητρίου, Άντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος προσβλέπουν σε στήριξη από άλλα κόμματα, αλλά κανένας από αυτούς δεν συγκεντρώνει τον μαγικό αριθμό του 50%+ μιας ψήφου για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Με δεδομένο ότι στην πρώτη συνεδρίαση θα παραστούν για την τελετή διαβεβαίωσης και οι 56 βουλευτές, για την εκλογή προέδρου του Σώματος στον πρώτο γύρο απαιτούνται 29 ψήφοι. Η κάθε υποψηφιότητα θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τρόπο αντιστρόφως ανάλογο της δύναμης εκάστου εν τη Βουλή πολιτικού κόμματος, αρχίζοντας από τον υποψήφιο του μικρότερου κόμματος. Κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα για αλλαγή της σειράς υποψηφιοτήτων.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά την πρώτη ψηφοφορία, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία με τους ίδιους υποψήφιους και Πρόεδρος θα εκλεγεί μόνο εκείνος ο υποψήφιος ο οποίος θα έχει συγκεντρώσει ψήφο έγκρισης από τα 2/5 των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος. Δηλαδή, σε περίπτωση παρουσίας και των 56 βουλευτών, Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις ψήφο έγκρισης από 22 βουλευτές. Ωστόσο, σε περίπτωση κατά την οποία στη δεύτερη ψηφοφορία, περισσότεροι του ενός υποψήφιοι συγκεντρώσουν τα 2/5 των εγκριτικών ψήφων, δηλαδή 22 ή/και περισσότερες ψήφους, η διαδικασία προχωρεί στην τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων. Εάν κατά την τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψηφίων, διεξάγεται και τέταρτη ψηφοφορία, κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Τα σενάρια.

Στον ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι οι ψήφοι μικρών κομμάτων θα προστεθούν στους 17 του κόμματος υπέρ της υποψηφιότητας Αννίτας Δημητρίου. Η δέσμευση του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ θα είναι μέχρι τέλους αποκλείει το σενάριο ο ΔΗΣΥ να στηρίξει άλλη υποψηφιότητα, όπως έκανε το 2016 και οδήγησε στην εκλογή Δημήτρη Συλλούρη. Για να πιάσει το μαγικό 22 η Αννίτα Δημητρίου στον δεύτερο γύρο χρειάζεται άλλες 5 ψήφους από βουλευτές άλλων κομμάτων.

Στο ΑΚΕΛ υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού μπορεί να προσελκύσει ψήφους από άλλους χώρους και υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει και νικηφόρα κατάληξη. Ο Άντρος Κυπριανού χρειάζεται 7 επιπλέον ψήφους από τους 15 του ΑΚΕΛ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατέρχεται στη διαδικασία με τις 9 ψήφους των βουλευτών του κόμματός του. ΕΛΑΜ και Οικολόγοι διεκδικούν το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα με τους προέδρους τους, ενώ η ΕΔΕΚ συντηρεί την αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή αφού η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον ίδιο τον Μαρίνο Σιζόπουλο όποτε κρίνει.

Άγνωστες όμως παραμένουν οι κινήσεις στις οποίες θα προβούν στη συνέχεια. Το ΕΛΑΜ ξεκαθάρισε ότι η υποψηφιότητά του θα είναι μέχρι τέλους, αλλά Οικολόγοι και ΕΔΕΚ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο άλλων επιλογών. Αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η ΔΗΠΑ, με τον Μάριο Καρογιάν να μην ανοίγει τα χαρτιά του, ούτε κατά πόσον θα είναι υποψήφιος ή όχι.

Με βάση τις υφιστάμενες ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων εντός των κομμάτων, δύσκολα η ΔΗΠΑ θα στηρίξει υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ το ΕΛΑΜ εάν επιμείνει μέχρι τέλους πιθανότατα θα τηρήσει αποχή. Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον θα έχει η στάση των Οικολόγων και βεβαίως της ΕΔΕΚ. Εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή θα πρέπει να αναμένεται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα εξαντλήσουν τα περιθώρια συνεργασίας.

cyprustimes.com

Πρόεδρος για συνωμοσιολόγους και αντιεμβολιαστές-«Προκάλεσαν σύγχυση με αβάσιμους ισχυρισμούς»

Η παραπληροφόρηση, η κακή πληροφόρηση και η προπαγάνδα συμβαίνουν τώρα σε μαζική κλίμακα και είναι εύκολο να στοχεύσουν σε έναν κόσμο που ζει ολοένα και περισσότερο στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του το πρωί στο Συνέδριου υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τίτλο "Τεχνητή Νοημοσύνη - Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία", που συνδιοργανώνουν το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ).Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως καθώς η εξάρτηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνεται στο σημερινό περιβάλλον της πληροφορίας, παραμένει εξίσου κρίσιμης σημασίας το να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπός της στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και πολυφωνικών μέσων ενημέρωσης βασισμένων στην ελευθερία της πληροφόρησης και της άποψης.

Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι περιπτώσεις βίας εναντίον δημοσιογράφων, οι περιπτώσεις παράνομων συλλήψεων, διαδικτυακών απειλών, παρενόχλησης, εκφοβισμού, απαγωγής και ακόμη και δολοφονιών αυξάνονται, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η παλιά αντίληψη ότι οι δημοσιογράφοι σκοτώνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε πεδία μάχης καλύπτοντας πολέμους, δεν ισχύει πλέον.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως τα περσινά περιστατικά καταδεικνύουν ότι η έλλειψη ασφάλειας και ακεραιότητας ατόμων, που μας παρέχουν ειδήσεις και πληροφορίες δεν έχει σύνορα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί έμφαση και σε ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός - το ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι υφίστανται περισσότερες επιθέσεις από ό,τι οι άντρες συνάδελφοί τους, πρόσθεσε, και υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ασφαλών συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους με ασφάλεια και ανεξαρτησία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, οι δημοσιογράφοι ανέλαβαν τον σημαντικότερο ρόλο στην επικοινωνία γεγονότων για τον COVID-19, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν μεγάλες επαγγελματικές προκλήσεις και δυσκολίες – από θέματα ασφάλειας της υγείας, μέχρι τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Οι ψευδείς ειδήσεις, οι υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας και οι αντιεμβολιαστές έχουν προκαλέσει σύγχυση όλους αυτούς τους μήνες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, στη βάση, πάντα, δυστυχώς, αβάσιμων ισχυρισμών, σημείωσε.

Επεσήμανε πως οι σωστές και πραγματικές πληροφορίες ήταν - και εξακολουθούν να είναι - το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του ιού και η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης παραμένει η κύρια πηγή αξιόπιστων πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ενώ τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι πολλαπλά, η παρουσία της εγείρει νομικές, δεοντολογικές, καθώς και πολιτικές και οικονομικές πολυπλοκότητες.

"Αφενός, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιτρέψει ευρύτερα, ταχύτερα και πιο στοχευμένα μέσα ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφετέρου, τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη απόψεων, την πρόσβαση σε πληροφορίες και άλλες θεμελιώδεις πτυχές της ατομικής αυτονομίας", ανέφερε.

Είπε πως μια τέτοια εξέλιξη άνοιξε την προοπτική της παραπληροφόρησης με τεράστιο ρυθμό και κλίμακα. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει ή να αναρτήσει μια γνώμη ή μια άποψη, ανεξάρτητα από το αν είναι αληθής ή ψευδής, και να προωθήσει την εν λόγω άποψη στην αγορά των πληροφοριών, επεσήμανε.

Πηγή: KYΠΕ

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου