Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Θορυβημένος ο Πρόεδρος από την επιδημιολογική εικόνα. Στο Προεδρικό αύριο οι επιστήμονες./Πίεσε Τατάρ να αποδεχθεί διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για Κυπριακό ο Γκουτέρες./BINTEO: Εντυπωσιακά πλάνα από την Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Κύπρου-Ελλάδος «ΣΑΛΑΜΙΣ – 03/21»

 Κάλεσε Επιδημιολόγους στο Προεδρικό ο Αναστασιάδης Στο επίκεντρο η επιδημιολογική εικόνα.

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η κακή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, με τον Πρόεδρο να κρίνει σκόπιμο να ακούσει τις απόψεις της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από την προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σύσκεψης με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τη oΔευτέρα, 28 Ιουνίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

cyprustimes.com

Πίεσε Τατάρ να αποδεχθεί διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για Κυπριακό ο Γκουτέρες.

Πίεσε Τατάρ να αποδεχθεί διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για Κυπριακό ο Γκουτέρες

Την πρόταση για διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου (special envoy) στο Κυπριακό στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναζήτηση κοινού εδάφους, ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί και να πάρει μια πιο σοβαρή τροπή, υπέβαλλε στην συνάντηση στις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά θα την αξιολογήσει.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης σε δηλώσεις χθες βράδυ μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι το θέμα συζήτησε και με τις άλλες πλευρές ο κ. Γκουτέρες, την Τουρκία, την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά. «Θα υπάρξει μια αξιολόγηση επ’ αυτού και θα δούμε το αποτέλεσμα» πρόσθεσε (ΣΣ: σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι απέρριψε αυτή την πρόταση στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης και αναφέρθηκε στους λόγους που το έκανε).

Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης ότι ανέφερε στον ΓΓ πως επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν «με την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους, όπως εκφράζεται στην πρόταση των 6 σημείων που του δώσαμε στην Γενεύη». Ο κ. Γκουτέρες, πρόσθεσε, σεβάστηκε τη θέση του και του είπε πως στο πλαίσιο της αναζήτησης κοινού εδάφους, επιθυμεί να διορίσει Ειδικό Αντιπρόσωπο.

«(Ο ΓΓ) θα αξιολογήσει εάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση 5 + 1 στη Γενεύη μετά τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη όπου μας κάλεσε τον Σεπτέμβριο. Είναι ξεκάθαρο για μας ότι δεν τίθεται θέμα να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις» είπε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες, που διήρκησε λίγο περισσότερο από μισή ώρα, ήταν εποικοδομητική, «σε ένα ειλικρινές κλίμα του εξηγήσαμε για ακόμη μια φορά γιατί υποστηρίζουμε αυτές τις θέσεις. Εάν δούμε το παρελθόν, είμαστε η μια πλευρά των ιδρυτικών μερών και γι’ αυτό το λόγο όσο κυρίαρχοι είναι οι Ε/κ, τόσο κυρίαρχοι είμαστε κι εμείς. Εάν έχουν αυτοί διεθνές στάτους, το ίδιο έχουμε κι εμείς. Τουλάχιστον σε επίπεδο ισότητας, πρέπει να έχουμε κι εμείς διεθνές στάτους».

«Κοιτάζοντας την ιστορία της Κύπρου, όταν η Βρετανία αποχώρησε από την Κύπρο, μετέφερε την κυριαρχία της σε δύο ξεχωριστούς λαούς. Ίσως ολόκληρος ο κόσμος ακόμα δεν το καταλαβαίνει αυτό. Αλλά το λέμε αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο και με αυτόν τον τρόπο αγωνιζόμαστε» πρόσθεσε.

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Τατάρ είπε ότι πολλοί αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις «οι οποίες στ’ αλήθεια μας λύπησαν». Παραπέμποντας στην ανακοίνωση της «προεδρίας» για τα συμπεράσματα, είπε ότι «(στην ΕΕ) είτε δεν ξέρουν τις πραγματικότητες στην Κύπρο, είτε δεν θέλουν να τις μάθουν. Γιατί στην Κύπρο υπάρχουν ήδη δύο χωριστά κράτη. Δεν τίθεται θέμα επειδή η ΕΕ θέλει, οι Τ/κ που διοικούν τους εαυτούς τους, να γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή στο κράτος του νότου».

Ο κ. Γκουτέρες, ανέφερε ο κ. Τατάρ, ξέρει πολύ καλά το Κυπριακό, έχει και την εμπειρία του Κραν Μοντάνα.

Για τα ΜΟΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ήρθε το θέμα προς συζήτηση στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάποιες προσδοκίες σε αυτό. Ωστόσο, συνέχισε, η τ/κ πλευρά, στις διαβουλεύσεις που έκανε με την Τουρκία, δήλωσε ότι ορισμένες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή Τ/κ και Ε/κ, όπως έγινε με τα σημεία διελεύσεις.

Τα σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την ουσία του Κυπριακού, πρόσθεσε, και άρα το θέμα της «κυριαρχίας των Τ/κ», μπορούν να συζητηθούν όχι στο πλαίσιο ΜΟΕ, αλλά ολιστικά.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων επανέλαβε ότι ισχύει η πρόταση που η τ/κ πλευρά είχε καταθέσει τον Ιούλιο του 2019 για την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι στις Βρυξέλλες συνάντησε τους Πρέσβεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και είχαν πολύ ωφέλιμες συζητήσεις.

Για την συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι έγινε στο «πόδι», του είπε την άποψή του για λύση δύο κρατών και ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε «δεν το αποδέχομαι». «Είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας εγγυήτριας χώρας. Και στην Γενεύη που συζητήσαμε αυτά τα θέματα ήταν ο Έλληνας ΥΠΕΞ» είπε.

Για τα σχόλια που έγιναν λόγω της φωτογραφίας από την κουβέντα που δημοσιοποιήθηκε, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «αυτό που κάναμε ήταν σωστό. Να το δείτε ως μια συνομιλία σε ένα σαλόνι που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να συνομιλείς με κάποιον».

Πηγή: KYΠΕ

reporter.com.cy

BINTEO: Εντυπωσιακά πλάνα από την Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Κύπρου-Ελλάδος «ΣΑΛΑΜΙΣ – 03/21»

 Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Κύπρου – Ελλάδας «ΣΑΛΑΜΙΣ – 03/21» – Δείτε φωτογραφίες.


Την Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση Έρευνας- Διάσωσης Κύπρου – Ελλάδος με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 03/21».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός της περιοχής ευθύνης Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ», Ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας-Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς, καθώς και εξειδικευμένων νοσηλευτών της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Η εν λόγω άσκηση, τον συντονισμό της οποίας, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ελλάδος, αποτελεί την 3η προγραμματισμένη δραστηριότητα σε θέματα Έρευνας – Διάσωσης εντός του 2021 και εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης Διακρατικής Συμφωνίας Ε-Δ μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου