Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021

Ο Πρόεδρος το εννοεί αλλά τα κόμματα… δεν! Φεύγουν οι προσκλήσεις προς αρχηγούς./Το 3ωρο της ανατροπής που έφερε την Αννίτα Πρόεδρο της Βουλής./Άσκηση «Νικητής-Δήμητρα»: Παρέλαση στο κέντρο της Πάφου (βίντεο)

Στέλνει προσκλήσεις στους Αρχηγούς ο Αναστασιάδης και αναμένει να δει τη διάθεση τους – Δύσκολα θα πετύχει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού – Προσπαθούν να συνέλθουν μετά τη χθεσινή εκλογή Αννίτας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.Της Μύριας Αβρααμίδου

Ο Πρόεδρος το εννοεί αλλά τα κόμματα δεν δείχνουν διάθεση για συνεργασία. Και μετά τα χθεσινά αποτελέσματα και την εκλογή Αννίτας στην Προεδρία της Βουλής, ένα τέτοιο σενάριο μάλλον ολοένα και απομακρύνεται.

Την ώρα που οι «ηττημένοι» της χθεσινής ψηφοφορίας προσπαθούν να συνέλθουν από το νέο σοκ, στο Προεδρικό στέλνουν τις προσκλήσεις για τις συναντήσεις του Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ως γνωστόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη νύχτα κιόλας των εκλογών, έστειλε μήνυμα ενότητας και απεύθυνε κάλεσμα συνεργασίας προς τα κόμματα, ενόψει και των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται.

Συναντήσεις, κατά τις οποίες ο Πρόεδρος θα βολιδοσκοπήσει τα κόμματα για το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Το έργο του Αναστασιάδη πάντως αναμένεται τουλάχιστον δύσκολο, αφού ξεκινώντας με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ένα τέτοιο σενάριο έχει αποκλειστεί.

Από τις αρχές της εβδομάδας πάντως, απ’ όταν «έσκασε» η πληροφορία που θέλει τον Πρόεδρο να χτυπά την πόρτα του Αδάμου για να αντικαταστήσει τον Κωνσταντίνο Ιωάννου στο Υπουργείο Υγείας, η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο Πρόεδρος κρατά χαρτιά κλειστά, ωστόσο ο Αδάμος Αδάμου μιλώντας την Πέμπτη στους δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό, αν και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν του έγινε κάποια πρόταση για υπουργοποίηση, άφησε το ενδεχόμενο… ορθάνοικτο.

Το θέμα πάντως του ανασχηματισμού, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη του μήνα.

cyprustimes.com

Το 3ωρο της ανατροπής που έφερε την Αννίτα Πρόεδρο της Βουλής.

Μόνο νηνεμία δεν επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό λίγες ώρες μετά την ανάδειξη της Αννίτας Δημητρίου στο ανώτατο αξίωμα της Βουλής. Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πρωταγωνιστές ήταν ως φάνηκε η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων.Η πρόταση της ΔΗΠΑ.

Η πρόταση ΔΗΠΑ για συναινετική προεδρία της Βουλής από τα δυο μεγάλα κόμματα ήταν το κυρίως χαρτί. Η πρόταση αυτή κοντολογίς ήθελε τον Άντρο Κυπριανού Πρόεδρο της Βουλής μέχρι τις Προεδρικές. Αν εκλογικό αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών ήταν αντίθετο από αυτό που έχουμε  σήμερα, δηλαδή το ΑΚΕΛ να κυβερνά και το ΔΗΣΥ να περνά στην αντιπολίτευση, τότε στη θέση του Προέδρου της Βουλής θα έμπαινε ο ΔΗΣΥ, ως το κόμμα της αντιπολίτευσης με το μεγαλύτερο ποσοστό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης στο ΡΙΚ ο Γιάννος Λακκοτρύπης εκ μέρους της ΔΗΠΑ, η πρόταση αυτή έτυχε ευρείας αποδοχής μέχρι και τις 12.30. Στις 13.46 ωστόσο σύμφωνα πάντα με τον κ.Λακκοτρύπη στα γραφεία της ΔΗΠΑ ήρθε τηλεφώνημα από τον ίδιο τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Στο τηλεφώνημα έγινε ενημέρωση για απόρριψη της πρότασης και από τότε για τη ΔΗΠΑ η πρόταση έπαψε να ισχύει σύμφωνα πάντα με τον κ.Λακκοτρύπη. Ο λόγος όπως ανέφερε της απόρριψης ήταν ότι δεν συναινούσε η ΕΔΕΚ.

Από πλευράς της η ΕΔΕΚ και ο Κωστής Ευσταθίου δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξη της εν λόγω πρότασης. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Παρασκευής ο κ.Ευσταθίου ξεκαθάρισε πως για τον ίδιο αυτές οι συναλλαγές, αποτελούν κομμάτι πρακτικών του παρασκηνίου που καλό θα ήταν να απαλειφθούν στο πλαίσιο διαφανών διαδικασιών που πρέπει να διέπουν τις εργασίες του κοινοβουλίου. Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε γνώση για κάτι τέτοιο και ότι στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματος θα ενημερωθούν γι’ αυτό, από τον Πρόεδρο του κόμματος. Η ΕΔΕΚ στήριξε Νικόλα Παπαπδόπουλο κατά τη ψηφοφορία αφού κρίθηκε σωστό λόγω του ότι και το ΔΗΚΟ στήριξε τον Μαρίνο Σιζόπουλο, είπε ο κ.Ευσταθίου.=

Λακωνική ήταν η τοποθέτηση του κυβερνώντος κόμματος επί του θέματος. Στο κρατικό ραδιόφωνο μίλησε ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος είπε πως το μεσημέρι της Πέμπτης κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος ενημερώθηκαν ότι το ΑΚΕΛ δεν συναινεί στην πρόταση Καρογιάν και άρα δεν προχωρεί η εν λόγω συναινετική πρόταση. Πηγές από την Πινδάρου ωστόσο έκαναν λόγο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, για αθόρυβη συνεννόηση έστω και την υστάτη, με κίνηση τσεκ ματ.

Το ΔΗΚΟ υποστήριξε ότι το κόμμα δεν συμμετείχε σε όποιου είδους συναλλαγή με κανένα κόμμα. Αυτό ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Χρύσης Παντελίδης ο οποίος τόνισε ότι το ΔΗΚΟ ψήφισε ΕΔΕΚ και Μαρίνο Σιζόπουλο αφού έτσι είχαν πράξει και το 2016 και έτσι θεώρησαν ότι είναι το σωστό να γίνει. Αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε ο κ.Παπαδόπουλος με το ΑΚΕΛ και τον Άντρο Κυπριανού ο κ.Παντελίδης τόνισε ότι το ΔΗΚΟ προσδοκούσε ότι το ΑΚΕΛ θα στήριζε την υποψηφιότητα Νικόλα και ότι το αντίθετο, δηλαδή η στήριξη ΔΗΚΟ προς Άντρο δεν θα γινόταν αφού ο κ.Κυπριανού αποχωρεί ενώ ο κ.Παπαδόπουλος παραμένει ενεργός στην πολιτική και ως Πρόεδρος του κόμματος.

Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε χθες κατά τη διάρκεια ψήφισης της νέα Προέδρου της Βουλής, από τις ψηφοφορίες των κομμάτων σχολίασε και ο βουλευτής ΔΗΚΟ και προεδρεύων ως γηραιότερος, Ζαχαρίας Κουλίας. Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο κος Κουλίας ανέφερε πως μετά την στροφή των Οικολόγων προς το ΑΚΕΛ τα μαθηματικά δεν έβγαιναν και βγήκε η Αννίτα Δημητρίου.

Σε σχόλιο για την πρόταση Κάρογιαν, ο κος Κουλίας είπε πως ήταν μια καλή τεχνική που κάποιοι την γνωρίζουν πολύ καλά. «Είναι παλιά μας τέχνη κόσκινο. Στο ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ όταν ακούν τα εκ περιτροπής, τρέχουν τα σάλια τους. Τα πράγματα πιστεύω είναι βαθύτερα. Η συνοδοιπορία ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στο εθνικό θέμα έχει την αντανάκλαση στις καθοριστικές επιλογές  όπως το αξίωμα του προέδρου της Βουλής και της Δημοκρατίας, δεν νομίζω πως στο ΑΚΕΛ δεν ξέρουν και δεν μπορούν να διαγνώσουν τι θα γίνει».«Οι επιλογές εκτιμώ ότι ήταν πολιτικές με φόντο το εθνικό μας θέμα», είπε. Ερωτηθείς εάν τον παραξένεψε η στροφή του ΕΛΑΜ προς τον ΔΗΣΥ ο κος Κουλίας απάντησε καθόλου. «Ήταν φυσικό επόμενο. Ήταν φανερό τι θα ακολουθούσε».

«Θεωρώ λίγο υποτιμητικό για τους ανθρώπους να τους χαρακτηρίζουμε με τον γένος τους. Οι γυναίκες από τα βάθη της ιστορίας ήταν καταξιωμένες. Είχαμε Αυτοκράτειρες, Θεές, Αγίες. Οι δυνατές προσωπικότητες δεν χαρακτηρίζονται από το γένος τους», σχολίασε τέλος όσον αφορά τις αναφορές για την κ. Αννίτα Δημητρίου.

Εξηγήσεις για τη στήριξη του κινήματος προς την Αννίτα Δημητρίου έδωσε στο Ράδιο Πρώτο και στην Πρώτη Εκπομπή με τον Λάζαρο Μαύρο και τον Μάριο Πούλλαδο, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους εκ μέρους του ΕΛΑΜ.

Σχολιάζοντας αρχικά τις αναφορές ότι το ΕΛΑΜ είναι δεκανίκι του ΔΗΣΥ και ου Αβέρωφ είπε πως για τους ίδιους υπήρχαν δύο επιλογές. Ή θα εκλεγόταν  ο κος Άντρος Κυπριανού ή η Αννίτα Δημητρίου. «Εμείς είχαμε αποφασίσει πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε την επάνοδο του ΑΚΕΛ στην Προεδρία της Βουλής για πολλούς λόγους. Πρώτο διότι ο ΓΓ ΑΚΕΛ σε συναντήσεις του με τούρκους αξιωματούχους έλεγε ότι εκφράζει το 1/3 του κυπριακού λαού. Φανταστείτε τι θα έλεγε εάν ως Πρόεδρος της Βουλής πήγαινε στην Τουρκία. Δεύτερο, οποτεδήποτε το ΑΚΕΛ αποχτά εξουσία θα μπορούσε να επαναφέρει και του ψήφους που έχασε στις εκλογές. Το τρίτο, είναι ότι δεν μπορούσε να επιτρέψει το ΕΛΑΜ  την επάνοδο του ΑΚΕΛ γιατί δεν θέλουμε την επάνοδο του ΑΚΕΛ για κανένα λόγο»

Σε ερώτηση για την σύνδεση του κόμματος με την Χρυσή Αυγή της Ελλάδας ο κος Θεμιστοκλέους εξήγησε πως, «οι αντικαταβολές του κάθε πολιτικού, ανήκουν στον ίδιο και είναι η ιστορία του. Την εποχή εκείνη ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ήταν νεαρός δεν σημαίνει ότι ο Χρίστος Χρίστου δεσμεύεται με όποιες πράξεις. Το σημαντικό για τον κυπριακό λαό είναι ένα. Εάν τη ηγεσία του ΕΛΑΜ έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε ποινική πράξη».

Όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής ο κος Θεμιστοκλέους την χαρακτήρισε γελοία αφού σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει οι δύο επικρατέστεροι της α΄ φάσης να πηγαίνουν στη β΄φάση.

Ακούστε τον κ. Θεμιστοκλέους στα 13:00 λεπτά της εκπομπής

Για την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στη θέση της Προέδρου της Βουλής, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτηρίζοντάς την σημαντική. 
 
Σημείωσε πως πρόκειται για ακόμη μια επιτυχία του Αβέρωφ Νεοφύτου και ότι η διαδικασία ανέδειξε τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης. 
 
Τόνισε πως υπάρχουν δύο πτυχές που πρέπει να μας απασχολήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα, η πρώτη είναι η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, η οποία είναι αναχρονιστική, περίεργη και επιτρέπει τακτικισμούς, είπε. 
 
Η δεύτερη, τόνισε, είναι η πολιτική και μέχρι σήμερα η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, ως επί το πλείστον, αποτελούσε μέρος ενός παζλ που οδηγούσε στην σύσταση συμμαχιών για τις προεδρικές. 
 
Αυτή τη φορά δεν το είδαμε να συμβαίνει, αναδείχθηκαν αδυναμίες στο να δημιουργηθεί κοινό έδαφος στον χώρο της αντιπολίτευσης, είπε.  Εάν δεν αλλάξει κουλτούρα η αντιπολίτευση, σημείωσε, δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική να κερδίσει τις προεδρικές. 
 

sigmalive.com

Άσκηση «Νικητής-Δήμητρα»: Παρέλαση στο κέντρο της Πάφου (βίντεο).          

Παρέλαση των μηχανοκίνητων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς που μετείχαν στην διακλαδική άσκηση «Νικητής-Δήμητρα 2021», πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κέντρο της Πάφου.


Τα τμήματα της Εθνικής Φρουρίας που μετείχαν στην άσκηση παρήλασαν στην κεντρική λεωφόρο Γρίβα Διγενή, όπου πραγματοποιούνται και οι καθιερωμένες παρελάσεις των εθνικών επετείων. Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν οι Δήμαρχοι Πάφου και Γεροσκήπου, Φαίδωνας Φαίδωνος και Μιχάλης Παυλίδης, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και άλλων σωμάτων ασφαλείας της Δημοκρατίας. 

Η άσκηση ολοκληρώθηκε σήμερα και πραγματοποιήθηκε σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή χερσαίων, θαλασσίων και εναέριων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου