Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

Ισραήλ, Χαμάς και Τρίτος Ναός: Ποια είναι η ισλαμιστική οργάνωση που οδηγεί τις εξελίξεις, vid.


Μία σύγκρουση με αμφίρροπο αποτέλεσμα…

Η Χαμάς συνιστά την μεγαλύτερη και πιο ισχυρή από τις πολλές παλαιστινιακές μαχητικές ισλαμιστικές ομάδες και σημαίνει Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.

Η δημιουργία της πάει πίσω στο 1987 μετά την έναρξη της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης (ιντιφάντα) απέναντι στην κατοχή του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Βάσει των επίσημων ενημερώσεων, η Χαμάς είχε αρχικά διπλό σκοπό: Να διεξάγει ένοπλη μάχη ενάντια στο Ισραήλ και την παροχή ευημερίας. Ωστόσο, στα παρασκήνια κυκλοφορούσε η άποψη πως έχει έρθει σε μερική συμφωνία με την ισραηλινή ηγεσία για ελεγχόμενη ανταλλαγή πυρών, ως αντάλλαγμα της πολιτικής εμπλοκής στην διακυβέρνηση της Γάζας που πέτυχε η Χαμάς, μετά από απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή.  Αυτή την στιγμή βέβαια η σύγκρουση έχει ενταθεί και μένει να εξακριβωθεί αν θα οδηγήσει σε ευρείας κλίμακα πόλεμο ή αν θα αποτελέσει η βάση για διεθνή παρέμβαση στα Ιεροσόλυμα.

Η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές το 2006 και ενίσχυσε την εξουσία της στην Γάζα τον επόμενο χρόνο, εκτοπίζοντας το αντίπαλο κίνημα “Φατάχ” του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, με το οποίο ποτέ δεν διατηρούσε καλές σχέσεις.

Επισήμως, η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, μεταξύ των άλλων, από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βρετανία, ενώ στηρίζεται από την Τουρκία του Ερντογάν.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Η πρώτη Ιντιφάντα, την εξέγερση των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας από το Ισραήλ, η οποία έλαβε χώρα από το Δεκέμβριο του 1987 μέχρι το συνέδριο της Μαδρίτης το 1991( άλλοι γράφουν μέχρι το 1993), έκανε την Χαμάς γνωστή ως την κύρια παλαιστινιακή ομάδα που αντιτάχθηκε σε ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεταξύ του Ισραήλ και του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO), τουτέστιν του σώματος που εκπροσωπεί τους περισσότερους Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς έχει ως κύριο όπλο τις αποστολές «αυτοκτονίας».

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1996, πραγματοποίησε αρκετές βομβιστικές επιθέσεις «αυτοκτονίας», σκοτώνοντας σχεδόν 60 Ισραηλινούς, δίνοντας πάτημα στους Ισραηλινούς να αποχωρήσουν από τις ειρηνευτικές συζητήσεις επίλυσης του Παλαιστινιακού και να ενισχύσουν την κυριαρχία τους εις βάρος των Παλαιστινίων, φέρνοντας στην εξουσία, έναν ένθερμο αντίπαλο των συμφωνιών του Όσλο (σύνολο συνθηκών ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο τώρα θέλουν να ανατρέψουν, προκειμένου να επέλθει συνεννόηση και να τρέξουν οι εξελίξεις για την Ιερουσαλήμ και τον πολυεθνικό-ουδετερόθρησκο Τρίτο Ναό. Χρησιμοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση η Χαμάς;;;

Μετά την δεύτερη «Ιντιφάντα», η Χαμάς κέρδισε σε δύναμη και επιρροή, οργανώνοντας νοσοκομεία και σχολεία, για τους Παλαιστίνιους, που αισθάνθηκαν απογοητευμένοι από την «αναποτελεσματική Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή της «Φατάχ»», μια πιο μετριοπαθή πολιτική οργάνωση, η οποία έχει επιρροή στην Δυτική Όχθη.

Ο θάνατος του μεγάλου και γνωστού ηγέτη της Φατάχ, Γιάσερ Αραφάτ, τον Νοέμβριο του 2005, έφερε στην εξουσία της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής τον Μαχμούντ Αμπάς. Από την αρχή χαρακτήρισε την δράση της Χαμάς… αντιπαραγωγική, με τους Ισραηλινούς να τρίβουν τα χέρια, έχοντας χωρίσει την Παλαιστίνη πολιτικά στα δύο.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ.

Η Χαμάς ορίζει την ιστορική Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Ισραήλ, ως ισλαμική γη και αποκλείει οποιαδήποτε ειρήνη με το εβραϊκό κράτος. 

Ωστόσο, το 2017, η Χαμάς δημιούργησε ένα νέο έγγραφο των Αρχών και της Πολιτικής της, μέσα από το οποίο φαίνεται να υπαναχωρεί κάπως σε κάποιες από τις παλαιότερες θέσεις της. Χωρίς να αναγνωρίζει το Ισραήλ δέχτηκε την δημιουργία ενός προσωρινού παλαιστινιακού κράτους στην Γάζα, την Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι κατά των Εβραίων αλλά κατά των «Σιωνιστών».

Το Ισραήλ τοποθετήθηκε επίσημα λέγοντας πως η Χαμάς «προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόσμο».

ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ

Το εβραϊκό κράτος χαρακτηρίζει την  Χαμάς υπεύθυνη για όλες τις επιθέσεις που προέρχονται από τη λωρίδα της Γάζας.

Με αφορμή την Χαμάς έχουν διεξαχθεί οι παρακάτω επιθέσεις:

Δεκέμβριος 2008: Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την Επιχείρηση “Cast Lead” για να σταματήσει τις επιθέσεις πυραύλων. Κατά τη διάρκεια 22 ημερών περισσότεροι από 1.300 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν.

Νοέμβριος 2012: Το Ισραήλ επανάλαβε την επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε με αεροπορική επίθεση που σκότωσε τον Ahmed Jabari, διοικητή των Ταξιαρχιών Qassam και περίπου 170 Παλαιστίνιους κυρίως πολίτες. Έξι Ισραηλινοί έχασαν την ζωή τους, σε 8 μέρες που κράτησε η επιχείρηση.

Ιούνιος 2014: Εκτοξεύτηκαν και πάλι πύραυλοι από την Γάζα σε απάντηση στην επιχείρηση των Ισραηλινών, που είχαν συλλάβει πολλά μέλη της Χαμάς στην Δυτική Όχθη.

Αρχές Ιουλίου 2014: Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επίθεση με την ονομασία “Operation Protective Edge” για την καταστροφή των πυραύλων και των διασυνοριακών σηραγγών που χρησιμοποιούνταν από τους μαχητές της Χαμάς. 2.251 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 67 στρατιώτες και 6 πολίτες του Ισραήλ.

Από το 2014, έχουν υπάρξει συχνές εκρήξεις βίας που έληξαν με εκεχειρίες μετά από διεθνή διαμεσολάβηση και δεν αναπτύχθηκαν σε πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Η Χαμάς έχει παραμείνει στην εξουσία στην Γάζα, εμπλουτίζοντάς το οπλοστάσιό της με πυραύλους. Οι όποιες προσπάθειες συμφιλίωσης με την Φατάχ έχουν αποτύχει, χωρίζοντας τους Παλαιστίνιους στα δύο.


ΠΥΡΑΥΛΟΙ

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί η Χαμάς είναι οι λεγόμενοι «A-120» που έχουν εμβέλεια περίπου 120 χιλιομέτρων, ενώ ακόμα υπολογίζεται ότι η Χαμάς έχει στη διάθεσή της έναν μεγάλο αριθμό πυραύλων όπως:

  • οι Qassam, με εμβέλεια έως και 10 χιλιομέτρων
  • οι Quds 101, με εμβέλεια περίπου 16 χιλιομέτρων, με σύστημα  (έως περίπου 16km)
  • και ρουκέτες που βασίστηκαν στους σοβιετικούς Grad με εμβέλεια έως και 55 χιλιόμετρα

Επιπλέον, χρησιμοποιούν και άλλα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας όπως:

  • οι πύραυλοι M-75 με εμβέλεια ως και 75 χιλιομέτρων
  • το οπλικό σύστημα Fajr με εμβέλεια έως και 100 χιλιομέτρων
  • το οπλικό σύστημα R-160 με εμβέλεια έως και 120 χιλιόμετρα, που είναι η έκδοση των Παλαιστινίων του πυραύλου M-302, ο οποίος έχει εμβέλεια ως και 200 χιλιόμετρα.

ΩΣΤΟΣΟ, κανένα από τα συστήματα πυραύλων που χρησιμοποιούνται από την Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) δεν διαθέτει σύστημα καθοδήγησης που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν ένα πλήγμα ακριβείας, όπως για παράδειγμα σε στρατηγικές στρατιωτικές υποδομές. Αυτό εντείνει τις υποψίες για «χαλαρότητα» των πληγμάτων. Μένει να αποδειχθεί τι ισχύει αυτή την φορά….

Τώρα τελευταία βέβαια, η Χαμάς δήλωσε ότι είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο πύραυλο που του επιτρέπει να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο στο Ισραήλ, που ονομάζεται Ayyash 250

Ο πύραυλος της Χαμάς που έπεσε στην περιοχή Hevel Eilot, κοντά στη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, το Eilat, φαίνεται να είναι το βλήμα μακρύτερης εμβέλειας που εκτοξεύτηκε ποτέ από την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα.

Ο πύραυλος ταξίδεψε περίπου 250 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος του Ισραήλ.

el.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου