Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Βαλκάνια: Οι φήμες για απόσυρση της KFOR ανοίγουν σενάρια εθνοτικών συγκρούσεων./Πρόεδρος Σερβίας: Αλλαγή συνόρων μόνο κατόπιν εντολής του ΟΗΕ.

Βαλκάνια: Οι φήμες για απόσυρση της KFOR ανοίγουν σενάρια εθνοτικών συγκρούσεων.

 Με υπότιτλο ‘Άγνωστοι σχεδιαστές αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια’ η μεγαλύτερη εφημερίδα των Σκοπίων, «Nova Makedonija» αναφέρεται στις φήμες που κυκλοφορούν τελευταία, όσον αφορά τη διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Διάφορες προτάσεις, άτυπες δηλώσεις και ιδέες για την αναδιάταξη των σχέσεων στα Βαλκάνια υποβλήθηκαν πρόσφατα από διάφορες πηγές, οι οποίες έφεραν πρόσθετη αβεβαιότητα για το μέλλον της πολιτικής και της ασφάλειας στην περιοχή.

 Η σειρά των νέων-παλιών ιδεών για την επαναχάραξη των συνόρων μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προέκυψε από το σλοβένικο «non Paper» και αμέσως μετά, από "άτυπες" πηγές, δημοσιεύθηκε ένα νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. 

Αυτήν την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε προσωπικά την πιθανή απόσυρση των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και τις πολιτικές για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου και το ευρύτερο περιβάλλον.

Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων εισέρχεται σε μια περίοδο πολύ άγνωστη, καθώς εμπρός μας βρίσκεται το αδιέξοδο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ανοιχτά ζητήματα με το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Δημοκρατία Σέρπσκα). 

Ταυτόχρονα, η επιρροή των νέων κρατικών φορέων σε αυτό το μέρος της Ευρώπης περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, δεδομένης της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο. 

Η Βόρεια Μακεδονία με τα στρατεύματά της συμμετέχει στην αποστολή KFOR και συμβάλλει έτσι στην περιφερειακή ασφάλεια.

 Σύμφωνα με τον Μάριαν Γκιουρόφσκι, καθηγητή στη Σχολή Ασφάλειας στα Σκόπια, κάθε εκδήλωση στο Κοσσυφοπέδιο έχει επίδραση ντόμινο στη σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι ειδικοί ασφαλείας πιστεύουν ότι η αποχώρηση  των διεθνών δυνάμεων θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια σε άλλα εδάφη  που βρίσκονται υπό την επήρεια του ευρύτερου αλβανικού αυτονομισμού. 

Ο Μπόγιαν Μιλισλάβιεβιτς, καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Βελιγραδίου, σημειώνει ότι δεν πρόκειται για επίσημη πρόταση, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητηθεί στο περιθώριο ορισμένων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

echedoros-a.gr

Πρόεδρος Σερβίας: Αλλαγή συνόρων μόνο κατόπιν εντολής του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αλλαγή των συνόρων, αλλά αυτή η ιδέα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο εάν είχε εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη ή από άλλο θεσμικό όργανο.

«Η αλλαγή των συνόρων είναι δυνατή μόνο υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών ή κάποιου άλλου θεσμού», δήλωσε ο Βούτσιτς στην TV Prva, προσθέτοντας ότι η θέση της Σερβίας βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή και πέραν αυτής έχουν γράψει για ιδέες για αλλαγή των συνόρων  των χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων ως ευκαιρία επίλυσης των ζητημάτων που παραμένουν άλυτα από τη διαδικασία αποσύνθεσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας,  βάσει των ιδεών με τα δύο δημοσιευμένα «non paper».

Τα μέσα ενημέρωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σλοβενία ​​έγραψαν ότι αυτές οι ιδέες ήταν του πρωθυπουργού της Σλοβενίας  Γιάνεζ Γιάνσα, του οποίου η χώρα θα αναλάβει σύντομα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, υπέβαλε στις Βρυξέλλες ένα «non paper», μια ιδέα που απορρίφθηκε από την ΕΕ.  Συγκεκριμένα ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Γερμανία, έχουν εκφράσει τη θέση της που είναι  ενάντια σε τέτοιες ιδέες, μάλιστα, τις χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες.

Στη γλώσσα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, το non-paper είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο, το οποίο εκτίθεται σε κλειστές διαπραγματεύσεις εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας για ένα αμφισβητούμενο ζήτημα.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου