Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

Kρίσιμη κατάσταση: Εισβολή δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και κατοχή εδάφους της Αρμενίας - Επίκληση CSTO και παρέμβαση Γαλλίας - "Σφυρίζει" αδιάφορα η Ρωσία (βίντεο, χάρτες).

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας.

Εισβολή εντός αρμενικού εδάφους έχουμε στον Καύκασο καθώς οι Αζέροι έπιασαν στον ύπνο το σαστισμένο Γιερεβάν.
Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν 3,5 χλμ μέσα στο έδαφος της Αρμενίας καταλαμβάνοντας μια μεγάλη περιοχή κρίσιμη για την διασύνδεση με το θύλακα του Ναχιτσεβάν.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς δυνάμεις της Αρμενίας, κυρίως πολιτοφυλακές, ετοιμάζονται για έφοδο εναντίον των Αζέρων. Μαχητικά Su-30 της Αρμενίας προχώρησαν σε εικονικό βομβαρδισμό των Αζέρων πάνω από τη “Μαύρη Λίμνη”.

Η Ρωσία για ακόμη μια φορά κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και “σφυρίζει” αδιάφορα. Έπρεπε ήδη να είχε γίνει επίκληση Άρθρου 4 του CSTO.

Εισβολή δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στην Νότια Αρμενία

Οι Αζέροι κατέλαβαν χτες την “Μαύρη Λίμνη” και διείσδυσαν σε βάθος 3 χλμ εντός του εδάφους της Αρμενίας.

Σημερινές πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι χιλιόμετρα εισβολής και κατασκευή φυλακίων μέσα στην Νότια Αρμενία!

Ο πρόεδρος της Αρμενίας, Pashinyan, συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας για την εισβολή των Αζέρων στο προάστιο Syunik.

Τρέμει ο Πασινιάν- Επίκληση Άρθρου 2 του CSTO και όχι Άρθρου 4

Ο τρομοκρατημένος Πασινιάν έσπευσε στον Οργανισμός Συλλογικής Ασφάλειας της Ρωσίας CSTO κάνοντας επίκληση του Άρθρου 2 και όχι του Άρθρου 4.

Το Άρθρο 2 σημαίνει “απειλή εναντίον της Αρμενίας” ενώ το Άρθρο 4 “επίθεση”.

Σύμφωνα με τον Πασινιάν η εισβολή και η επίθεση στην Αρμενία αποτελεί μόνο… απειλή!

Πολύ “λίγος” και ο Πασινιάν ο οποίος ακόμη “εύχεται να αποχωρήσουν οι Αζέροι”…

Παρέμβαση Ε. Μακρόν

Πριν λίγο υπήρξε παρέμβαση και του ίδιου του προέδρου της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, ο οποίος μίλησε με τον Πασινιάν για την κατάσταση στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο έδαφος της Αρμενίας.

Πρέπει να αποσυρθούν αμέσως. Λέω ξανά στον αρμενικό λαό:

“Η Γαλλία είναι μας σας με αλληλεγγύη και θα συνεχίσει θα είναι” ανέφερε ο Ε. Μακρόν.

Τι είπε ο Οργανισμός CSTO

Ο εκπρόσωπος της Αρμενίας στον Οργανισμό Αμυντικής Ασφάλειας της Ρωσίας, CSTO, Viktor Biyagov είπε τα εξής:

“Aν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν δεν αποσυρθούν αμέσως από το έδαφος της Αρμενίας, ολόκληρη η ευθύνη για την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης θα βαρύνει την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν”.

Ο Οργανισμός CSTO σε ανακοίνωση του ανέφερε πως “παρακολουθεί τις εξελίξεις. Αν η κατάσταση εξελιχθεί και απαιτούνται πράξεις, αυτές θα αναληφθούν στο πλαίσιο των συμφωνιών του οργανισμού CSTO”.

Παραδέχτηκε την εισβολή ο Πασινιάν

Ο Πασινιάν ανέφερε πως “υπάρχουν δυνάμεις των Αζέρων στην λίμνη και πολυάριθμα στρατεύματα της Αρμενίας. Δεν υπάρχουν συγκρούσεις”.

Στο συμβούλιο Ασφαλείας ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan παραδέχτηκε πως οι Αζέροι εισήλθαν σε βάθος 3.5 χλμ στο νότια της χώρας παραβιάζοντας την συνοριογραμμή κοντά στην Λίμνη Sev στο νότιο προάστιο Syunik.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιδιώκει να επιλύσει την κατάσταση μέσω διαπραγματεύσεων και ότι η κατάσταση είναι «απαράδεκτη και συνιστά καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αρμενίας».

 

Γιατί εισέβαλαν οι Αζέροι

Για να αντιληφθούμε γιατί οι Αζέροι διάλεξαν αυτή την τοποθεσία εισβολής ας δούμε την απόσταση μεταξύ του Κarvachar που ελέγχεται από τους Αζέρους και του Nakhichevan.

Σ αυτή την διαδρομή ο πιο σύντομος δρόμος είναι ο  “M13” που οδηγεί κατευθείαν στο Ναχιτσεβάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, οι Αζέροι ελέγχουν πλήρως την λίμνη και οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει.

Οι Αρμένιοι περίμεναν μέχρι και τον… Αζέρο Διοικητή που έδωσε την διαταγή εισβολής να έρθει για… διπαραγματεύσεις.

Στις συζητήσεις συμμετέχουν Ρώσοι από το ειρηνευτικό Σώμα οι οποίοι μιλούν με τους Αρμένιους του Πρώτου Σώματος Στρατού και τους Αζέρους.

 

“Οι Αζέροι μπλόκαραν το συνοριακό πέρασμα”

Η Irina Yolyan, αναπληρωτής Δήμαρχος της πόλης Goris, της πρωτεύουσας του προαστίου Syunik αποκάλυψε πως οι δυνάμεις των Αζέρων προχώρησαν κοντά στο χωριό Ishkhanasar.

Ο πρώην κυβερνήτης του Syuni, Vahe Hakobyan, είπε πως περίπου 200 Αζέροι μπλόκαραν τον δρόμο που οδηγούσε στο συνοριακό πέρασμα των Αρμενίων στην περιοχή Ishkhanasar ενώ υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και για τραυματισμένους Αρμένιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου