Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

Δημοσκόπηση Cyprus Times: Μάχες σε τρία μέτωπα στις βουλευτικές./Φλερτ ΟΗΕ με αγγλικές ιδέες για τη νέα πενταμερή.

 

Δημοσκόπηση της Cyprus Times δύο εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 30ής Μαΐου – Η κούρσα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, το ασφυκτικό πρέσιγκ που δέχεται η ΕΔΕΚ από Οικολόγους-ΕΛΑΜ και η μάχη για είσοδο στη Βουλή – Χαμηλές συσπειρώσεις κομμάτων – Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Prime Consulting

Η κούρσα ανάμεσα σε ΔΗΣY-ΑΚΕΛ για την πρώτη θέση, το ασφυκτικό πρέσιγκ που δέχεται η ΕΔΕΚ από Οικολόγους-ΕΛΑΜ για την τέταρτη θέση και η μάχη τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων – κινημάτων για είσοδο στην Βουλή (ΔΗΠΑ-Αλληλεγγύη-Αλλαγή γενιάς – ΚΕΚΚ), είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν από τη δημοσκόπηση της Prime Consulting για λογαριασμό της Cyprus Times.

Δύο εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 30ής Μαΐου, το σκηνικό παραμένει ρευστό εξαιτίας της αναποφασιστικότητας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος. Όλα τα κόμματα καταγράφουν χαμηλές συσπειρώσεις, με το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους να παρουσιάζουν κάπως καλύτερη εικόνα.

Αναλυτικά:

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα δώσουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για την πρώτη θέση, με τον ΔΗΣΥ να έχει μικρό προβάδισμα. Το ΔΗΚΟ διατηρεί καθαρά την τρίτη θέση και την εκλογική του δύναμη. Η ΕΔΕΚ κινδυνεύει να εκτοπιστεί από την τέταρτη θέση από τους Οικολόγους ή ΕΛΑΜ, με όλα τα σενάρια να είναι πιθανά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων – κινημάτων για είσοδο στην Βουλή. ΔΗΠΑ, Κίνημα Αλληλεγγύη, Αλλαγή γενιάς, ΚΕΚΚ, κτυπούν με αξιώσεις την πόρτα της Βουλής, με την ΔΗΠΑ, υπό τον Μάριο Καρογιάν, να φαίνεται πιο κοντά.

Χαμηλές συσπειρώσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι χαμηλές συσπειρώσεις των κομμάτων.

Σημαντικό ποσοστό πολιτών που ψήφισαν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές του 2016 φαίνεται να οδηγείται στην αποχή, κάτι που συναντήσαμε σε μεγάλο βαθμό με τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ μετά την πενταετία της διακυβέρνησής του (2008-2013), σημαντικά μικρότερο το ποσοστό στα υπόλοιπα κόμματα. Ένας στους πέντε ψηφοφόρους που το 2016 επέλεξαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ακόμα να αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 14% και ο ΔΗΣΥ με 12%.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λόγω της μεγάλης συμμετοχής σε κόμματα και κινήματα, για πρώτη φορά σε Βουλευτικές εκλογές, ποσοστό πέραν του 10% να μείνει εκτός κατανομής εδρών καθώς θα διαμοιραστεί σε μικρότερα κόμματα και κινήματα. Στην παράσταση νίκης οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 51% ότι θα κερδίσει ο ΔΗΣΥ με μικρή διαφορά.

Η ικανότητα και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων είναι τα πρώτα κριτήρια επιλογής, ακολουθούν οι θέσεις τους σε οικονομία και Κυπριακό. Επίσης η ανάγκη για ανανέωση και τα θέματα διαφθοράς θα έχουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση.

 

Η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των περασμένων Βουλευτικών εκλογών (περίπου στο 65%).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΤΥΠΟΣ: Ποσοτική
ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ:Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από ερευνητές της Prime Consulting
ΚΑΛΥΨΗ: Παγκύπρια
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Τυχαία δειγματοληψία με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου άτομα 18+
ΔΕΙΓΜΑ: 1000 άτομα
ΧΡΟΝΟΣ: 06/05/21 – 12/05/21
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: LS Prime Market Research & Consulting Ltd
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: (+/- ) 3% (95%)

cyprustimes.com

Φλερτ ΟΗΕ με αγγλικές ιδέες για τη νέα πενταμερή.

Φλερτ ΟΗΕ με αγγλικές ιδέες για τη νέα πενταμερή                                                  


  Κώστας Βενιζέλος.                    

Πυκνώνουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να έχει σε μεγάλο βαθμό πεισθεί από το Λονδίνο για τη φόρμουλα που ετοίμασε και παρουσίασε στο Κυπριακό.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γ.Γ. σε κάποια φάση, ενδεχομένως στη νέα άτυπη Διάσκεψη, να παρουσιάσει, με «δικά του λόγια» τη βρετανική φόρμουλα, ως δική του, ένα νέο Πλαίσιο Γκουτέρες. Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως με βάση τα όσα είπε ο Γ.Γ. την πρώτη ημέρα της άτυπης Διάσκεψης της Γενεύης (27 Απριλίου) σε συνδυασμό με πληροφορίες που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο, το μοντέλο που προωθείται με τις ευλογίες των Άγγλων είναι συνομοσπονδιακό. Το πώς θα παρουσιαστεί, είναι ένα θέμα που φαίνεται ότι έχει συζητηθεί και έχει σχέση με την ονοματολογία. 

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως η θέση του κ. Γκουτέρες είναι αυτή που παρουσίασε την πρώτη ημέρα, ανεξαρτήτως ότι στο τέλος παρουσιάσθηκε διαφοροποιημένος. Ο Γ.Γ., λοιπόν, αναφέρθηκε σε εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία. Αλλά και σε σχέση με το από πού πηγάζει, η θέση του ήταν πως είναι από τις δύο κοινότητες: «Από τη βάση (δύο κοινότητες) στην κορυφή». Μια θέση που προδήλως παραπέμπει σε συνομοσπονδία. 

Η Βρετανία, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο, έχει ξεκινήσει να πείσει κι άλλους διεθνείς παίκτες για τις θέσεις της. Πρωτίστως έχει στραφεί προς τους Αμερικανούς, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν στις προτεραιότητες τους το Κυπριακό. Πρωτοβουλίες «πειθούς» ανέλαβε και η Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται να ενοχλείται από τη βρετανική φόρμουλα, αν και έδωσε εντολές στον Τατάρ να την απορρίψει. Η Άγκυρα ζητά να αναγνωριστούν οι Τουρκοκύπριοι ως χωριστός λαός. Να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, ενώ δεν θα επιμένει στην ονοματολογία.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου