Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

Όλες οι πρόωρες χαλαρώσεις που ισχύουν από τη Δευτέρα./Τι γίνεται αν διαφωνούν οι γονείς με εμβολιασμό των παιδιών.

 Θετικά επιδημιολογικά δεδομένα έφεραν πρόωρες χαλαρώσεις… Χωρίς SafePass σε εξωτερικούς χώρους και με κέρφιου από τις 12 αντί στις 11 – Ανακοινώνονται εντός της μέρας χαλαρώσεις και στην εκγύμναση – Απόφαση για επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων από τις 10 Ιουνίου – Όσα αποφασίστηκαν και ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα.


Πρόωρες χαλαρώσεις σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 του μήνα.

«Η μεγάλη και υπεύθυνη προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλειοψηφία των πολιτών, σε συνδυασμό με το αρκετά προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκονται πλέον οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, συνέτειναν στη σαφή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Η πτωτική τάση στο ποσοστό θετικότητας αλλά και η ξεκάθαρη μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, μας γεμίζει αισιοδοξία» είπε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο έλαβε αποφάσεις.

Με αισιοδοξία και για ψυχολογική τόνωση…

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, «το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών και τους βελτιωμένους επιδημιολογικούς δείκτες που αποτυπώνονται στην Εθνική Αναφορά».

Η εφαρμογή του SafePass μάς παρέχει μια επιπλέον ασφάλεια ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους συνάθροισης, όπως οι εκκλησίες, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι συνεδριακοί χώροι, κοκ, όπου από τις 17 Μαΐου αυξάνεται το ποσοστό φυσικής παρουσίας. Όλα τα δεδομένα που ανέφερα, αλλά κυρίως η ανάγκη για ψυχολογική τόνωση των πολιτών μετά από πολύμηνες θυσίες, οδήγησαν το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει τις πιο κάτω αποφάσεις.

Όσα ισχύουν από τη Δευτέρα

  • Επέκταση του ωραρίου απαγόρευσης μετακίνησης από τις 11 το βράδυ στις 12 τα μεσάνυχτα.
  • Η χρήση του SafePass παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους αυξημένης συνάθροισης, όπως τα εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας, ή/και σε εκδηλώσεις όπως τα συνέδρια και οι εμπορικές εκθέσεις.
  • Η προσκόμιση SafePass δεν είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους, όπως οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης, υπαίθρια θέατρα/αμφιθέατρα/κινηματογράφοι, κτλ.
  • Περαιτέρω βελτιωτικές ρυθμίσεις για τον χώρο του αθλητισμού, οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Οι πιο πάνω αποφάσεις τίθενται σε ισχύ από τις 17 Μαΐου 2021 και θα ρυθμιστούν στη συνέχεια με Διάταγμα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως από τις 10 Ιουνίου επαναλειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής, στη βάση οδικού χάρτη και του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τα οποία θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες μετά από διαβούλευση ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς. «Η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώνεται για σκοπούς προετοιμασίας και με δεδομένο ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα συνεχιστεί με την ίδια θέρμη, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για ανοσία και συντείνοντας στην περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης» είπε ο Υπουργός.

«Δούλεψε το lockdown»

Σύμφωνα με τον κύριο Ιωάννου, «η εφαρμογή του lockdown τις δύο προηγούμενες εβδομάδες έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού όπως προκύπτει από την εθνική αναφορά υπάρχει σαφής βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες. Ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό θετικότητας αλλά και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια καταγράφουν αισθητή μείωση και αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια».

«Την ίδια ώρα, δόθηκε η δυνατότητα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς η εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις μας, το Εμβολιαστικό μας Πλάνο έχει προχωρήσει σε ακόμα πιο μικρές ηλικίες, απόρροια σε πολύ μεγάλο βαθμό της θετικής ανταπόκρισης από τους πολίτες στο κάλεσμα για εμβολιασμό. Η σοβαρότητα που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στους εμβολιασμούς μάς γεμίζει με αισιοδοξία και μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορούμε να βγούμε νικητές από αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουμε τους τελευταίους μήνες. Όλοι μαζί καταφέραμε να ανεβάσουμε τη χώρα μας στην 3η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χορήγηση δόσεων ανά 100 κατοίκους» είπε.

Ευχαριστίες για τις τεράστιες θυσίες…

Ο Υπουργός Υγείας είπε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για τις τεράστιες θυσίες.

«Θα ήθελα να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, για τις τεράστιες θυσίες που έκανε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του τους τελευταίους 15 μήνες. Παράλληλα, με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας και την εφαρμογή των απλών μέτρων ατομικής προστασίας, συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την επιδημιολογική μας εικόνα. Η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η επιλογή σταθερών ομάδων φίλων και συγγενών για την κοινωνική μας δραστηριοποίηση, η αξιοποίηση του εργαλείου του SafePass σε κλειστούς και εσωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός ατόμων, είναι μόνο μερικά από τα απλά μέτρα που μπορούμε και οφείλουμε όλοι να εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας».

Όπως είπε, «οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα στοχεύουν στην ψυχολογική ανάταση των πολιτών, ώστε να αυξηθεί η προθυμία για συνεργασία. Εκφράζω για άλλη μια φορά τη βεβαιότητα ότι ολόκληρη η κοινωνία θα στηρίξει το εγχείρημα για επάνοδο σε μια πιο φυσιολογική κανονικότητα και επιστροφή σε μια λειτουργική καθημερινότητα με ασφάλεια. Η συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική στη φάση που βρισκόμαστε. Όλοι μαζί, με συνεργασία, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία μας».

cyprustimes.com

Τι γίνεται αν διαφωνούν οι γονείς με εμβολιασμό των παιδιών.  

        Η Δικαιοσύνη θα κληθεί ενδεχομένως να αποφασίσει για τον εμβολιασμό ανηλίκων σε περίπτωση που οι γονείς διαφωνούν μεταξύ τους, ανεξαρτήτως εάν είναι ή όχι διαζευγμένοι. Την ίδια ώρα, για το επίμαχο θέμα των εμβολιασμών παιδιών, όταν τα ευρωπαϊκά όργανα τους εγκρίνουν, πρέπει να εξεταστεί και το δικαίωμα του ίδιου του παιδιού να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που επιθυμεί ή όχι να εμβολιαστεί και οι γονείς του έχουν αντίθετη άποψη. Ένα ενδεχόμενο, το οποίο έχει να κάνει με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού.

Τα πιο πάνω ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, εξηγώντας πως οι γονείς που διαφωνούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους θα πρέπει να αποταθούν στα δικαστήρια για να λάβουν τελική γνωμάτευση, αφού απαιτείται συγκατάθεση και των δύο. Σε περιπτώσεις γονέων που την κηδεμονία κατέχει ο ένας, μετά από σχετική απόφαση δικαστηρίου, τότε θα μπορεί να αποφασίσει εάν το παιδί θα εμβολιαστεί ή όχι κατά του κορωνοϊού. 

Η κ. Μιχαηλίδου σε παρέμβαση της χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του ALPHA, ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται σε περιπτώσεις που γονείς διαφωνούν και για άλλα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά τους, όπως για παράδειγμα σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει το παιδί, ποια μαθήματα θα παρακολουθεί κ.ο.κ. Η αρμόδια Επίτροπος επεσήμανε ότι θα ήταν ευχής έργο να υπάρχει συνεννόηση εντός της οικογένειας για να βρίσκονται οι λύσεις, ενώ παράλληλα έθιξε και το ζήτημα της ανάγκης να εξεταστεί το δικαίωμα του ίδιου του παιδιού να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για το κατά πόσο επιθυμεί να λάβει ή όχι το εμβόλιο, καθώς και η δυνατότητα να υποβάλλει αίτημα στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Αναφερόμενη και στο SafePass, το οποίο μεταξύ άλλων απαιτεί αρνητικό αποτέλεσμα σε rapid test και άρα οδηγεί χιλιάδες κόσμου σε διαγνωστικούς ελέγχους τρεις φορές την εβδομάδα, μεταξύ αυτών και παιδιά, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι κατανοεί τις διαμαρτυρίες για την ταλαιπωρία, παρά το γεγονός ότι είναι αποφάσεις οργανισμών. Ο έλεγχος περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με την Επίτροπο, είναι στρεσογόνος για τα παιδιά και τους έφηβους, οι οποίοι πρέπει να εξετάζονται για διάφορες δραστηριότητες τους, κι επιβαρύνει τον ψυχισμό τους. Ιδανικό για την κ. Μιχαηλίδου, θα ήταν η εξεύρεση κάποιας άλλης λύσης.    

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου